Index istrage

Index Istrage objavljuju ortački ugovor između ruskog biznismena i Paladine

INDEX Istrage u posjedu su dva ugovora, i to Ugovora o poslovnoj suradnji i Sporazuma o rješavanju međusobnih poslovnih odnosa, a oba dokumenta potpisali su Sergej Gljadelkin, vlasnik Instituta IGH, i Ivan Paladina. Paladina je u Institutu IGH bio mlađi partner, a Gljadelkin stariji partner. Prvi ugovor uređivao je ortački odnos Gljadelkina i Paladine, a drugi je regulirao uvjete njihovog razlaza.

>> Otkrivamo: Paladina ima obveznice IGH, nije ih prijavio jer se želi domoći zgrade IGH

>> Otkrivamo najveću aferu ministra Paladine u IGH: Kako je došao do 4.7 milijuna kuna

Taj ortački ugovor dodatno je osnažio sve argumente i potvrdio napise Index Istraga kad smo prvi objavili i analizirali problem Paladinine kupovine obveznica Instituta IGH, preko kojih je došao do vrijednog građevinskog zemljišta u Slavoniji i poslovne zgrade u Splitu, kao i Paladininu najveću aferu oko kupovine potraživanja prema Institutu IGH, preko koje je došao ne samo do zgrade vrijedne 8 milijuna kuna u centru Zagreba nego i do kredita od 10.1 milijun kuna. 

Predmet interesa USKOK-a i DORH-a

Naime, sada je jasno da je sve bilo dogovoreno između vlasnika te tvrtke i Paladine kako bi se Paladina isplatio, odnosno otišao iz Instituta IGH, u kojem je bio direktor od ožujka 2015. do prosinca 2017. Ugovor će sasvim sigurno biti predmet interesa USKOK-a i DORH-a jer Paladina nije isplaćen novcem, nego imovinom društva koje je vodio, a vrlo je izgledno da je došlo i do utaje poreza, odnosno da je Paladina temeljem ovog ugovora došao do značajne imovine nizom pravnih poslova, od kojih je većina bila cesija.

No, krenimo redom. 

Kao što je već poznato, Paladina je osnovao vlastitu tvrtku Delta savjetovanje 2011. godine, a najznačajniji posao bila je pomoć Sergeju Gljadelkinu da preuzme Institut IGH. Naime, Institut IGH iz predstečajne nagodbe izašao je zahvaljujući ruskom kapitalu, a ključan potez u stabilizaciji poslovanja IGH bio je dokapitalizacija od 58 milijuna kuna, iza koje je stajao Gljadelkin.

Ortački ugovor Gljadelkina i Paladine

Cijeli projekt preuzimanja te tvrtke vodilo je upravo Delta savjetovanje, u kojem je vlasnik bio Paladina. Ono što do sada nismo znali je da su Paladina i ovaj ruski biznismen bili u partnerskom odnosu. 

Gljadelkin i Paladina bili su partneri u Institutu IGH

Paladina je prvo ušao u Upravni odbor Instituta IGH, a zatim je bio i predsjednik Uprave te tvrtke. U prvom ortačkom ugovoru definira se, odnosno dogovara podjela dobiti između Paladine i Gljadelkina te iznos nagrada/bonusa Paladini.

Taj ugovor potpisan je u studenome 2015. godine. Drugim ugovorom Gljadelkin i Paladina utanačuju ono što se postiglo prethodnim partnerskim ugovorom, kao i način kompenzacije - isplate Paladini, a on je ugovoren nizom pravnih radnji. Taj ugovor je potpisan u veljači 2018. godine, dva mjeseca nakon što Paladina više nije bio predsjednik Uprave Instituta IGH.  

Ono što je najvažnije je da se u ortačkom ugovoru zapravo dogovara izlaz Paladine iz te tvrtke, i to ne isplatom novca, kako bi trebalo biti, nego nizom pravnih radnji - od otkupa potraživanja i kupovina obveznica do cesija, kako bi Paladina došao do značajne imovine, a na štetu Instituta IGH.  

Dogovoren posao za obveznice Instituta IGH

U ortačkom ugovoru definirano je da će Paladina ostati 10-postotni vlasnik projekta Kupari, ali i kako Paladini ide i sporno potraživanje Instituta IGH na zemljištu Radeljevića u Dubrovniku. Štoviše, ugovor definira kako će Paladina otkupiti potraživanja od ciparskog FROTIP-a, o čemu smo vrlo detaljno pisali OVDJE.  

Podsjetimo, Institut IGH imao je nenaplaćeni dug prema Novoj kreditnoj banci iz Maribora, a to potraživanje slovenske banke prema IGH preuzela je tvrtka FROTIP iz Cipra, koja je kako bi osigurala isplatu te tražbine, upisala tražbinu od 333.000 eura na zemljište kompleksa Radeljević u Dubrovniku.

Ortački ugovor spominje i dubrovački Radeljević te obveznice koje su plaćene samo 200.000 eura 

Upravo s tim potraživanjem prema IGH trgovao je Paladina za svoju korist i na svoj račun, i to dok je bio šef IGH. Preko tog potraživanja Paladina je na kraju došao do vrijedne zgrade u Zagrebu u Palmotićevoj ulici. Isto tako, ortački ugovor definira i sporne obveznice Instituta IGH, a sada smo saznali da ih je platio samo 200.000 eura, o čemu je Index prvi pisao OVDJE.  

Paladina nije imao samo povlaštenu informaciju nego i povlaštenu transakciju 

Naime, riječ je o spornim obveznicama do kojih je došao Paladina, oznake IGH-O-176A, koje je izdao Institut IGH. Izdano je 10 milijuna komada obveznica nominalne vrijednosti 10 milijuna eura. Institut IGH izdao ih je u lipnju 2012. godine.

Riječ je o korporativnim obveznicama s kamatnom stopom od 9 posto godišnje i bile su osigurane nekretninama u Slavonskom Brodu i Splitu. Institut IGH se našao u financijskim teškoćama, prinos po obveznici nije mogao biti isplaćen, pa su obveznice postale junk.  

Za sve osim za Paladinu, koji je kao jamstvo imao ortački ugovor. Naime, Institut IGH nije se žalio na postupke ovrhe koje su provodili imatelji obveznica. Ivan Paladina, kao fizička osoba, 22. ožujka 2018. godine postao je vlasnik 5.450.000 komada obveznica IGH-O-176A, odnosno 54.5 posto, a preknjižene su mu s računa B2 Kapitala.

Sada je jasno da ih je platio samo 200.000 eura, i to tajnim sporazumom između Gljadelkina, B2 Kapitala i Paladine. Preko Podravske banke Paladina je kupio još osam posto obveznica za nepoznatu cijenu te je došao do vlasništva od 62.5 posto ove obveznice. 

Rastakanje dubrovačkog Manhattana

Upravo mu je posjed nad obveznicama donio imovinsku korist od gotovo 30 milijuna kuna. Paladina je temeljem vlasništva nad obveznicama na sebe prebacio bivša zemljišta IGH u okolici Slavonskog Broda u vrijednosti od 7.5 milijuna kuna, što je vidljivo u imovinskoj kartici. Također, Paladina od obveznice očekuje i dodatnih 19.4 milijuna kuna, koliko iznosi potraživanje po obveznici koju je prijavio u imovinskoj kartici, te je sam rekao da se radi o zgradi IGH u Splitu.

Iz ortačkog ugovora vidljivo je da Paladina nije imao samo povlaštenu informaciju vezanu za obveznicu već i ugovorenu povlaštenu transakciju. Sada je i potpuno jasno zašto je Paladini bilo od iznimnog interesa da u imovinskoj kartici ne spomene obveznice.

Ciparska tvrtka FROTIP bila je bila stavka ortačkog ugovora 

Ortački ugovor otkriva i kako je agencija za naplatu B2 Kapital na kraju došla do vrijednog zemljišta u Dubrovniku. Naime, parcela bivše tvornice Radeljević u Dubrovniku predstavlja jednu od najprimamljivijih građevinskih lokacija, a na tom mjestu trebao se graditi tzv. dubrovački Manhattan.

Sada je sve jasno

Projekt poslovno-stambenog kompleksa bio je vrijedan 680 milijuna kuna, predstavljen je prije točno deset godina, a kao rok za završetak radova jedno se vrijeme spominjao kolovoz 2013. godine. Tvornica je razrušena, kao i remiza, no do gradnje nikad nije došlo. Već više od desetljeća ondje je ruševina i mjesto za parkiranje. 

Ortački ugovor definira i kako će se B2 Kapital domoći te parcele pa se čini da je oštećen i sam Institut IGH. Naglasimo na kraju da ni Paladina ni Institut IGH nisu htjeli odgovarati na pitanja o poslovnim odnosima koje su imali. 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index istrage