Index istrage

Imamo ugovor: Evo kako Vujnovac planira preuzeti Fortenovu

INDEX Istrage u posjedu su ugovora, konačne verzije prema kojoj bi malteška tvrtka Open Pass, u većinskom vlasništvu Pavla Vujnovca, trebala preuzeti većinski udio Fortenova grupe.

Pojednostavljeno, u ugovoru stoji da tvrtka vrijedi 500 milijuna eura. Vlasnički udjeli vrijedni tih 500 milijuna eura prebacuju se u posebnu zakladu u koju smiju ući samo oni vlasnici koji nisu pod sankcijama. Konkretno, u Zakladu ne mogu ući ruski Sberbank koji drži 42.5 posto vlasništva nad Fortenova grupom te ruska VTB Europa sa 7.39 posto vlasništva. Njihove udjele, a riječ je o iznosu manjem od 250 milijuna eura, otkupit će preostali vlasnici Fortenova grupe koji nisu pod sankcijama. 

>> Fortenova se rješava ruskih vlasnika. Sve preuzima Vujnovac

>> Vujnovac u 15 godina postao najmoćniji u Hrvatskoj. Evo s kim preuzima Fortenovu

Podsjetimo, malteška tvrtka Pavla Vujnovca Open Pass Limited drži 28.19 posto vlasništva nad Fortenovom, dok manjinski vlasnici imaju 21.9 posto. Nositelj operacije izbacivanja ruskih vlasnika iz Fortenove je upravo Vujnovčeva tvrtka Open Pass, koja je voljna u punom iznosu isplatiti ruske vlasnike, no dozvoljava se mogućnost da dio tog iznosa pokriju i manjinski vlasnici Fortenove te tako povećaju udio, odnosno svoje vlasništvo nad tvrtkom.     

Tvrtka Open Pass nudi i isplatu manjinskim vlasnicima Fortenove ako žele izaći iz Fortenova grupe. Kao jamac da ima taj novac, kao i da će nakon operacije izbacivanja ruskog kapitala iz Fortenove te uspostave nove vlasničke strukture osigurati dodatnih opcionalnih 160 milijuna eura, Vujnovac daje depozit od svega 5 milijuna eura, odnosno 1 posto ukupnog iznosa vrijednosti tvrtke.

No, krenimo redom. 

Prvo su tvrdili da ruski vlasnici pod sankcijama nisu problem 

Još tijekom veljače prošle godine iz Fortenove su tvrdili da sankcije Rusiji neće utjecati na njihovo poslovanje, no protekom vremena je postajalo sve jasnije da to nije istina. Ruski Sberbank ima veliki vlasnički udio u Fortenovi, a upravo je ruski bankarski sektor u posebnom fokusu sankcija.

Da su sankcije stvorile velike probleme kod funkcioniranja Fortenove, postalo je potpuno jasno u studenom 2022., kada je misteriozni ulagač Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko agencije za odnose s javnošću objavio da je kupio 43.4 posto udjela u Fortenovi, što su tada iz kompanije zanijekali.

U 2023. su iz Fortenove i službeno tvrdili da im sankcije Sberbanku otežavaju poslovanje pa je godina provedena u pokušaju pronalaska načina da ih se izbaci iz suvlasništva. Jučer je objavljeno da su na korak do tog cilja.

"Danas je Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, odnosno dobro poznatih kompanija kao što su primjerice Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, najavila transakciju promjene vlasničke strukture koja bi trebala ojačati i osigurati buduće uspješno poslovanje Fortenova grupe.

Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat činjenice sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije", stoji u priopćenju Fortenova grupe.

Vujnovčeva kompanija koju je osnovao u Malti preuzima Fortenovu

"U suštini, krovna nizozemska holding kompanija objavila je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom (imateljem depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, koji bi trebao rezultirati novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcioniranih suvlasnika", sažima se u priopćenju.

Open Pass tvrtka je osnovana na Malti u svibnju 2020. godine, a jedini vlasnik te tvrtke je tvrtka Gain Alliance, također iz Malte. U vlasništvu je Pavla Vujnovca, koji ima većinski udio, te Damira Spudića i Josipa Jurčevića. Tvrtka Gain Alliance osnovana je istog dana kada i Open Pass, 11. svibnja 2020. godine, u Malti, a te dvije tvrtke nalaze se na istoj adresi u gradu Sliemi.

Protiv tvrtke Open Pass u Malti se od kolovoza ove godine vodi sudski postupak po privatnoj tužbi koji je pokrenuo Mihail Mohovikov, opunomoćenik ruske tvrtke SBK ART, registrirane u Rusiji, a koja se nalazi pod sankcijama. Naime, preko tvrtke SBK ART ruska Sberbank drži 42.5 posto vlasništva u Fortenova grupi. 

Tužba u kojoj se spominju Vujnovac, Spudić, Jurčević te čelnik Fortenove Fabris Peruško pokrenuta je u Malti, i to za zlouporabu položaja te iznudu s krajnjim ciljem preuzimanja Fortenova grupe i teška je, kako piše Malta Today, 40 milijuna eura.

Koja je cijena?

U nacrtu ugovora, koji se odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, tj. nizozemsku zakladu Iter STAK Stichting i nizozemsko društvo Iter BidCo B.V., definira se iznos od 500 milijuna eura, a može doseći 660 milijuna.

Pola milijarde će se platiti po zaključenju transakcije, a preostalih 160 milijuna eura je vezano za dostizanje financijskih ciljeva Fortenova grupe. BidCo daje "contigent value right" (CVR), u prijevodu pravo uvjetne vrijednosti, koje će se računati na tri osnove.

Bonusi za postizanje ciljeva oko refinanciranja duga Fortenove

Prvi element (CVR1) određuje da će BidCo platiti TopCo-u dodatnih 60 milijuna eura ako se sljedeće refinanciranje duga obavi prije datuma dospijeća sadašnjeg duga (dospijeće je u studenome 2024.), i to s godišnjom kamatnom stopom koja neće biti veća više od 6.5 posto od EURIBOR-a.

Dug koji se mora refinancirati iznosi 1.2 milijarde eura, a taj iznos je prikupljen izdavanjem obveznica u rujnu ove godine.

Drugi element određuje da će BidCo platiti TopCo-u dodatni iznos do 40 milijuna eura, s uvjetima da novo refinanciranje bude u iznosu od minimalno 900 milijuna eura, ako se postigne kamatna stopa na novo refinanciranje koja je manje od 4 posto iznad EURIBOR-a.

Trećim elementom (CVR3) se postavljaju ciljevi po pitanju omjera neto duga i dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA). Točnije, postavlja se ciljana razina zaduženosti Fortenova grupe u 2024. od 3.0x, tj. da ukupni neto dug ne smije biti više nego trostruko veći od EBITDA-e, a ako bude između 3.0x i 4.0x, onda se bonus smanjuje.

Štite se dioničari u slučaju prodaje imovine Fortenove i izlaska na burzu

"Ako u sljedeće tri godine dođe do uvrštavanja Fortenova grupe na organizirano tržište ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa i moguće dodatne isplate sadašnjim dioničarima koji neće sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi", piše u priopćenju Fortenove.

Točnije, u nacrtu ugovora stoji da će se sadašnjim dioničarima isplatiti dodatna sredstva ako Fortenova proda materijalnu imovinu u vrijednosti većoj od 50 posto dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA). Uvrštenje BidCo-a, MidCo-a i Fortenova grupe na burzu bi također dovelo do dodatne isplate dioničarima.

"Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama zbog ruske agresije na Ukrajinu će tako moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udjel, ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture. Sankcioniranim dioničarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole", kažu iz kompanije.

Jednoglasno prihvaćen dogovor

Open Pass (Vujnovčeva tvrtka osnovana u Malti) osigurava da će BidCo imati dovoljno sredstava kako bi se zadovoljilo plaćanje CVR-a, tj. bonusa za ispunjavanje ciljeva vezanih za novo zaduživanje Fortenova grupe,  i odštete dioničarima u slučaju izlaska na burzu i prodaje imovine.

"Predložena transakcija također ima jednoglasnu preporuku izvršnih direktora Fortenova grupe d.d., kao i članova Upravnog odbora Fortenova grupe d.d. koji nisu u sukobu interesa zbog povezanosti s Open Passom ili zbog zakonskih ograničenja ne mogu sudjelovati u glasanju. Oni su odlučili podržati transakciju jer je u najboljem interesu Fortenova grupe, njenog poslovanja i svih njenih dionika", kažu u jučerašnjem priopćenju.

Navodi se da je uprava Fortenova Group TopCo-a jednoglasno odlučila odobriti ovu transakciju, a kao rezultat dugog procesa tijekom kojeg su se tražile ponude za kupnju Fortenova grupe od različitih strana. Open Pass je jedina kompanija koja je bila spremna osigurati sva sredstva za realizaciju.

Reorganizacija vlasničke strukture Fortenove

"Postizanjem ovog dogovora svim će sadašnjim nesankcioniranim dioničarima naše kompanije pod jednakim uvjetima biti omogućeno da donesu odluku o tome žele li nastaviti biti suvlasnici u novoj vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, u kojoj više neće biti sankcioniranih dioničara, koji će pri tome biti kompenzirani u skladu sa sankcijskom regulativom", rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

"Postizanje dogovora s Open Passom koji je pristao osigurati ukupan iznos transakcije, ako to bude potrebno, ključna je prekretnica koja za nas otvara novo poglavlje i daje novu perspektivu Fortenova grupi.

S početkom rata u Ukrajini našli smo se ne svojom krivnjom u situaciji da nas sankcionirano rusko suvlasništvo bitno ograničava u poslovanju i daljnjem razvoju, čineći dugoročno i održivo refinanciranje praktički nemogućim i ta će se situacija sada napokon promijeniti, na dobrobit svih naših zaposlenika, partnera, kupaca i širih zajednica država u kojima poslujemo.

Posebno mi je drago što će realizacija ovog dogovora omogućiti konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora, većina kojih su i današnji partneri Fortenova grupe, duga koji je na nizozemskoj holding kompaniji Fortenova Group TopCo u iznosu od 82 milijuna eura", dodao je.

Završetak transakcije se očekuje u prvoj polovici 2024. godine, ali će prije toga trebati tražiti odobrenje EU, tj. tijela EU koja provode i nadgledaju sankcije, ali i odobrenja tijela koja se bave zaštitom tržišnog natjecanja.

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage