Index istrage

HNB dao licencu utjerivačima dugova kod kojih je viceguverner kupio vilu

PREMA novom zakonu koji regulira rad agencija za naplatu dugovanja, odnosno utjerivača dugova, Hrvatska narodna banka (HNB) je mandatar i regulator koji tim tvrtkama izdaje licence za rad. Zakon je donesen krajem prošle godine, a kako doznajemo, prva koja je od HNB-a dobila dozvolu za rad, i to nedavno, tvrtka je APS Hrvatska preko koje je viceguverner Roman Šubić povoljno kupio vilu u Zagrebu, pišu Index Istrage.

>> Otkrivamo: Viceguverner HNB-a došao do vile preko agencije za naplatu potraživanja

>> Utjerivači dugova koje je razotkrio Index izbačeni iz udruge takvih agencija

Naglasimo da su tu istu tvrtku APS Hrvatska utjerivači dugova, koji djeluju unutar Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja (HUAN), jednoglasno u veljači prošle godine izbacili iz svoje udruge zbog neetičnog poslovanja i narušavanja ugleda. 

Stan od APS-a povoljno kupila baka pa ga poklonila unuci direktorici 

Povod za izbacivanje iz strukovne udruge bilo je otkriće Index Istraga da je Maja Dubenik, direktorica agencije za naplatu potraživanja APS Hrvatska, postala vlasnica stana u Zagrebu po cijeni od nešto više od 580 eura po kvadratu jer prijašnji vlasnik nije mogao vraćati kredit Zagrebačke banke od 90 tisuća eura. 

Banka je taj dug prodala APS-u za oko trećinu vrijednosti, a APS je dug potom prodao umirovljenici Zori Prskalo za 37.000 eura. Tako je Prskalo došla do zaloga nad stanom koji je nakon svega - poklonila svojoj unuci Maji Dubenik.

Viceguverner povoljno došao do vile

Agencije za naplatu potraživanja, koje od banaka otkupljuju loše kredite, odnosno kredite koje građani ne mogu više vraćati, najviše zanimaju stambeni odnosno hipotekarni krediti koji u zalogu imaju atraktivne nekretnine kao sredstvo osiguranja. Kada građani ne otplate kredit, te agencije dolaze u posjed kuća i stanova i to u prosjeku za trećinu vrijednosti, koje onda ili prodaju po puno većoj cijeni ili zadržavaju za sebe, odnosno za svoje zaposlenike.

Dužnici ne mogu otplatiti svoj dug za trećinu ili polovinu vrijednosti, no to, kako je dokazao slučaj šefice APS-a Maje Dubenik, mogu zaposlenici i šefovi agencija za naplatu potraživanja, koji tako preko leđa zaduženih građana rješavaju svoje stambeno pitanje.

Isto tako valja naglasiti, kako smo napisali u uvodu, da je upravo preko te agencije viceguverner Roman Šubić došao do vile u Zagrebu, koju je u imovinskoj kartici procijenio na 3.5 milijuna kuna. Platio ju je malo manje od 1.9 milijuna kuna.

HNB: Tri su agencije dobile licencu

HNB smo upitali o postupku licenciranja agencija za naplatu potraživanja, no dobili smo birokratski odgovor.  

"Hrvatska narodna banka trenutno je u postupku izdavanja odobrenja za rad postojećim pružateljima usluga servisiranja koji su predali zahtjev za izdavanje odobrenja. Do sada su izdana tri odobrenja, a svi ostali zahtjevi su još uvijek u postupku procjene", stoji u odgovoru, a prva na listi koja je dobila licencu je APS Hrvatska.

Članak pet novog zakona koji regulira rad agencija govori o načelu poštenog i profesionalnog postupanja. U njemu stoji da su agencije u svojim odnosima s dužnikom dužne "postupati u dobroj vjeri, pošteno i s profesionalnom pažnjom te poštivati i štititi osobne podatke, kao i privatnost dužnika."

Isto tako, jedan je od glavnih uvjeta da članovi upravljačkog i nadzornog tijela podnositelja zahtjeva imaju dobar ugled. Podsjetimo, HUAN je zbog narušavanja ugleda APS Hrvatsku izbacio iz tog cehovskog udruženja. 

Mogli bi svi dobiti dozvole

Agencije za naplatu potraživanja 15 godina bila neregulirane na hrvatskom tržištu. Naime, hrvatske banke prodavale su nenaplative i teško naplative kredite agencijama za naplatu potraživanja, koje nisu bile registrirane kao kreditne institucije, nego kao obična trgovačka društva. 

U nizu članaka koje smo objavili o radu utjerivača dugova, a koji uključuju svjedočanstva ljudi, postalo je jasno da velik dio tih agencija provodi praksu koja građane stavlja u nedostojanstven položaj, što vrlo često prelazi u maltretiranje oko vraćanja dugova i tzv. dužničko ropstvo. 

Zakon kojim se regulira rad napokon je donesen krajem prošle godine, a regulator i onaj koji daje licencu za rad tim agencijama je HNB. No, kao što se vidi iz primjera APS-a, jasno je kako neće biti velikih zapreka za izdavanje dozvola.

Podsjetimo da su među agencijama i B2 Kapital i EOS Matrix, koje je AZOP kaznio za curenje osobnih podataka. HNB još nije odlučio o njihovim licencama. 

*********

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage