Index istrage

HEP odbio 2.5 milijuna kuna jeftiniju ponudu jer je kasnila 15 minuta

HEP odbio 2.5 milijuna kuna jeftiniju ponudu jer je kasnila 15 minuta
Foto: HEP vjesnik

HEP je krajem prošle godine postavio podmorski kabel od Podgore na Makarskoj rivijeri do Bogomolja na Hvaru. Više od dvanaest kilometara dug električni vodič plaćen je 18.222.750 kuna s PDV-om.

Hrvatska elektroprivreda kupila ga je od tvrtke Industrooprema. Na HEP-ov natječaj za kupnju kabla, gdje se kao kriterij gledala najniža cijena, Industrooprema se nije jedina javila. Tvrtka Telur ponudila je kabel za 15.642.500 kuna, što je dva i pol milijuna kuna jeftinije od pobjedničke ponude. Preciznije, 2.580.250 kuna. Iako je cijena bila glavni kriterij i donosila je 90 bodova, Telur nije dobio natječaj jer je dio dokumentacije kasnio. Čitavih petnaest minuta. Sve se to događalo prije oko godinu, godinu i pol dana.

Industroopremu je Jutarnji list spominjao još 2009. godine kad su Hrvatske željeznice dobile novu Upravu koja je tvrdila da im je Industrooprema prodavala višestruko skuplje elemente za uređenje vagona, zbog čega su s njima obustavili poslovanje. HEP kaže da o tome nema saznanja.

 

Dokumentacija stigla u 09:15 

HEP smo pitali zar je to zaista bio razlog da se potroše dodatna 2 i pol milijuna kuna poreznih obveznika.

"Kašnjenje jamstva za ozbiljnost ponude zakonski je utvrđen razlog odbijanja ponude i naručitelj u tom smislu ne može i ne smije samostalno donositi odluke koje bi bile u suprotnosti sa zakonskim propisima. To je u žalbenom postupku potvrdila i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u svom rješenju od 18. studenog 2019. godine", odgovorili su iz Uprave HEP-a. 

U Rješenju na koje se pozivaju utvrđeno je da oni trebaju platiti troškove postupka Teluru jer je žalba na iregularnost natječaja osnovana, no ne zbog kašnjenja njihove dokumentacije. Telur se žalio i na razne nepravilnosti, poput toga da HEP nije zatražio izjavu o nekažnjavanju vlasnika Industroopreme. Državna komisija ga je podržala i poništila Odluku o odabiru.  

HEP kaže da nije bilo pogodovanja

Kontaktirali smo vlasnika Telura Alena Bubanovića. Nije bio raspoložen za izjave. Čini se da mu je dosta svega. 

Prošle godine je pričao za Nacional. Prozivao je ministra gospodarstva Darka Horvata upravo zbog HEP-ove nabave raznih kablova teške 20 milijuna eura. Izrazio je sumnju da Uprava HEP-a sklapa poslove s tvrtkama čija je ponuda nerijetko skuplja.

Ministar se tada oglasio riječima da na takve upite ne želi odgovarati jer se ne želi miješati u procese javne nabave.

HEP smo upitali kako komentiraju navode o izvlačenju novca iz državne tvrtke. 

"Čitav projekt polaganja podmorskog kabla Podgora - Hvar izveden je prema najvišim kriterijima tehničke ispravnosti i pouzdanosti. Uvidom u natječajnu dokumentaciju, koja je napravljena na način da omogući otvoreno tržišno natjecanje različitih proizvođača, očito je da nije bilo nikakvog pogodovanja ili diskriminacije tržišnih sudionika", kazali su. 

Ugovoreni dobavljač nije uspio ispoštovati transport

Zanimljiva crtica jest i da Industrooprema nije bila u stanju ispoštovati sve ugovorom preuzete obveze. Naime, kako nisu uspjeli iskrcati 180 tona kabla s broda u dogovorenu sjevernu luku Split, HEP je angažirao Elektrodalmaciju da obavi posao za koji je Industrooprema bila plaćena.

Upitali smo HEP kako su to financijski riješili. 

"Usluge za koje je angažirana Elektrodalmacija Split naplaćene su dobavljaču kabla", odgovorili su kratko. 

U priči je i prijatelj Josipe Rimac  

U postupak nabave upućen je i bivši direktor Elektrodalmacije Split, a sada treći direktor Uprave HEP-a, Splićanin Saša Dujmić. Javnosti je postao poznat kad je završilo praćenje bivše gradonačelnice Knina i državne tajnice Josipe Rimac. U jednom od snimljenih razgovora ostalo je zabilježeno kako ona izjavljuje da je Dujmić u državnoj tvrtki zaposlio njenu sestru Biserku Vujić. Hvalila se prijateljskim odnosima s njim.  

HEP-ovac je osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlasti jer za produljenje ugovora sestre Josipe Rimac navodno nije bilo uvjeta. Dujmićeva stranka, HNS, za medije je dala izjavu kako on nije mogao biti sam odgovoran jer za takvo zapošljavanje trebaju barem četiri potpisa. 

O bogatstvu Uprave HEP-a pisali smo naveliko u našem Uhljebariju. Direktor Frane Barbarić ima šest stanova, tri kuće, vikendicu i milijunsku štednju, dok je Dujićeva imovina nešto skromnija. Živi u POS-ovu stanu.

Uzeli kabel kakav HEP inače ne koristi 

No vratimo se u Hvarski kanal. Prijepore stvara i vrsta naručenog kabla. Iz izvora bliskih HEP-u doznali smo da se posegnulo za vodičem s EPR izolacijom kakva se već desetljećima u HEP-u ne koristi. Rečeno nam je da interni akt za podmorske kablove, takozvani Bilten 100, propisuje da kablovi mogu biti samo od umreženog polietilena (XLPE) te da je propisan i stupanj vodootpornosti koji nije ispoštovan. I s tim smo se pitanjem obratili HEP-u. Uvjeravaju da je kabel kvalitetan.  

Zašto ste naručili kabel s EPR izolacijom iako se oni već dvadeset godina u HEP-u ne koriste? 

"Na temelju istraživanja tržišta HEP ODS Elektrodalmacija Split zaprimio je nekoliko inicijalnih ponuda za traženi podmorski kabel (PKB) XHE 46/24-V 3x120RM/16mm2, 20,8/36 kV). Svi ponuditelji nudili su kabel jednog te istog proizvođača, a visina ponuda se kretala između 1466 i 1491 kuna po metru.

Na temelju dodatnog istraživanja tržišta, a kako bi se omogućilo da kablove s traženim tehničkim karakteristikama može ponuditi veći broj proizvođača, pripremljena je tehnička specifikacija u kojoj su opisani kablovi traženih karakteristika, 20,8/36 kV, 3x120mm2, za oba tipa vanjske izolacije (XLPE i EPR). Prema takvoj tehničkoj dokumentaciji objavljen je otvoreni postupak javne nabave te je dokumentacija o nabavi u cijelosti javno objavljena na Elektroničkom oglasniku javne nabave RH. Svi zainteresirani gospodarski subjekti mogli su predati svoju ponudu", odgovorili su iz Hrvatske elektroprivrede.

...

Primajte na mail sva otkrića i ekskluzive Index Istraga. Pretplatite se na Index Newsletter.

Originalno objavljeno na Index istrage