Index istrage

Gdje je crkvenjak koji godinama izbjegava suđenje za silovanje psa? U Bruxellesu

Gdje je crkvenjak koji godinama izbjegava suđenje za silovanje psa? U Bruxellesu
Foto/screenshot: Index/HBK/YouTube

PROŠLO je više od dvije i pol godine, a Ivoru Ivaniševiću, crkvenjaku optuženom za silovanje svojih pasa, suđenje još nije ni počelo.

Izbjegava suđenje pravdajući se depresijom i PTSP-om

Nekadašnji član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije ne dolazi na zakazana ročišta ispričavajući se medicinskom dokumentacijom u kojoj stoji da se liječi od depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja te da mu je jako stresno dolaziti na suđenje jer će ga tamo čekati novinari. Posljednje je takvo ročište na zagrebačkom Općinskom sudu trebalo biti održano u rujnu, ali Ivanišević se nije pojavio. 

>> Sjećate se crkvenjaka optuženog za silovanje pasa? Izbjegava suđenje zbog stresa

Radi u Odjelu za dnevnice i putne troškove Europskog parlamenta

Dok tužiteljstvo traži da ga se osudi na godinu dana zatvora zbog zlostavljanja životinja, pri čemu je od ozljeda jedna kujica i uginula u azilu za pse u Dumovcu, Ivanišević dane provodi u Bruxellesu. Zaposlenik je Europskog parlamenta.

"Radi u Direktoratu za financije, u Odjelu za obračunavanje dnevnica i putnih troškova zaposlenika Europskog parlamenta. Priča se da živi na nekoj farmi", rekao je za Index jedan zaposlenik EP-a koji je zamolio za anonimnost.

Prepoznala ga hrvatska eurozastupnica

Iako odjel za koji Ivanišević radi nije zadužen i za troškove zastupnika, doznajemo da ga je barem jedna hrvatska eurozastupnica prepoznala u Bruxellesu. Pokušali smo Ivaniševića kontaktirati u njegovom briselskom uredu, ali nije odgovarao na naše uporne pozive.

Prije mjesec dana izvor blizak obrani Ivora Ivaniševića Indexu je rekao da je naloženo vještačenje kako bi se utvrdilo je li medicinska dokumentacija vjerodostojna i je li uopće sposoban za suđenje.

Provjerit će je li sposoban za suđenje, a on radi u Europskom parlamentu

"Naloženo je vještačenje, no problem je što optuženi nije u Hrvatskoj. Sud je naložio da ga vještaci ispitaju i da provjere je li uopće raspravno sposoban. Tek nakon toga se može nastaviti suđenje”, rekao je naš izvor. Vještaci će svoje reći kada i ako uspiju ispitati Ivaniševića, no teško je vjerovati da nije sposoban za suđenje ako je sposoban raditi u srcu europske birokracije.

Uhvaćen dok su lovili pedofile

Ivanišević je dosad uspješno izbjegavao suđenje otkako je još prije dvije i pol godine slučajno uhvaćen u velikom lovu na pedofile. Tražio je i da se javnost isključi sa suđenja, što mu je isprva i odobreno, ali to rješenje je uskoro ukinuto pa javnost ima pravo saznati sve gnjusne detalje optužnice i čuti kako se Ivanišević brani, ako suđenje ikada započne.

Sado-mazo odnos sa psima

No ono što je dosad poznato je da je Ivanišević preko interneta slao slike pasa u seksualnim pozama s muškarcima i fotografije spolnih organa. U jednom od brojnih mailova opisao je kako je sa psima pokušao ostvariti sado-mazo odnos. Slike je slao čak i s e-mail adrese svoje tvrtke registrirane za grafički dizajn pa istražiteljima nije bilo teško otkriti njegov identitet. U pretresu njegovog stana pronađeno je 111 DVD-ova i CD-ova zanimljivih istražiteljima, a oduzete su mu i memorijske kartice te mobiteli.

"Kujica je uginula, bila je potpuno razvaljena od silovanja"

Rodezijski goniči, koje je po optužnici seksualno zlostavljao, smješteni su u Dumovec, ali kujica je vrlo brzo uginula od ozljeda koje joj je nanio. 

“Kujica je uginula ubrzo po dolasku u sklonište. Bila je potpuno razvaljena od silovanja. Mužjak je još živ. U Dumovcu je”, doznali smo nedavno od aktivista za zaštitu životinja koji su skrbili za pse oduzete Ivaniševiću. 

Tvrdio da je sklonište u Dumovcu krivo za loše stanje pasa

Ivaniševića se optužnicom tereti da je pse zlostavljao punih šest godina te da je kujici koju je silovao hranu i vodu davao tek nakon što bi zadovoljio svoj spolne sklonosti. Tako je ona zapravo bila dresirana za silovanje i prihvaćala ga je bez branjenja. Zapravo je siroti pas mogao birati između silovanje ili trajne gladi, žeđi i batina.

Ivanišević se na ispitivanju branio šutnjom, dok je krivnju za loše stanje pasa pokušao svaliti na sklonište u Dumovcu tvrdeći da su oni krivi jer nisu kod kujice prepoznali lažnu trudnoću i kožne alergije pa je valjda zbog toga kujica uginula.

O Ivoru Ivaniševiću poslali smo upit i Europskom parlamentu, no odbili su nam odgovoriti pozivajući se na svoja pravila o zaštiti privatnosti zaposlenika Europskog parlamenta.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.