Index istrage

FOTO Doznajemo što su sve kupili uhićeni HDZ-ov direktor i njegov otac umirovljenik

U VELIKOJ akciji policije i USKOKA uhićeno je petero osoba. Među njima su direktor sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor, član vladajućeg HDZ-a, i njegov otac Dane. Uz još troje uhićenih sumnjiči ih se za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tom nedjelu i pranje novca. Šteta za Inu prelazi milijardu kuna. 

Škugori su bili bogati i prije afere s Inom

Istražitelji sumnjaju na to da je Damir Škugor omogućio da tvrtka OMS Upravljanje plin kupi po izuzetno niskim cijenama i proda ga po puno većim cijenama. Tu tvrtku vodili su njegovi prijatelji Josip Šurjak, inače predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, i Goran Husić.

Kako su istražile Index istrage, Škugori su izuzetno bogata obitelj koja je većinu svojih nekretnina kupila prije 2018. godine. No kupovali su i u vrijeme dok se događala pljačka u Ini.

Škugor je u Ini postao glavni za plin 2016. godine

Škugori su, kako doznajemo, nedavno kupili dvije manje zgrade s po nekoliko stanova tik uz park Maksimir i to prošle godine. Susjedne parcele, gotovo u isto vrijeme, kupovao je Goran Husić koji je također uhićen zbog Ine, pa je stoga vrlo vjerojatno kako je ovaj dvojac moguće htio raditi i neki nekretninski posao u Zagrebu, a ne samo oko Ine. .  

Otkrili smo i kako je Škugorov umirovljeni otac Dane prošle godine bez kreditnog opterećenja u samom centru Šibenika kupio kuću od 332 kvadrata, koja ima nekoliko stanova. No krenimo redom.

Damir Škugor direktor je Službe trgovine prirodnim plinom u Ini i to od 2016. godine. Prije toga bio je na nekoliko vodećih funkcija unutar Ine. 

Nakon posla s OMS Upravljanjem, kupovali parcele po Primoštenu 

Škugori su i prije dolaska Damira na to visoko mjesto u Ini bili bogati. Već su i prije imali 525 kvadrata atraktivne kuće u Petrovoj ulici u Zagrebu te još jednu noviju zgradu od četiri stana u Babonićevoj ulici, s trgovinom u prizemlju, od 167 kvadrata. 

Jedna od kuća u Petrovoj ulici u vlasništvu Škugorovih

Nakon što je u kolovozu 2018. godine postao direktor u Ini zadužen za plin, Damir i njegova supruga Ana Škugor kupili su noviju obiteljsku kuću u Primoštenu koja s okućnicom, odnosno dvorištem, ima tisuću kvadrata. 

Nakon zajedničkog posla u Ini s tvrtkom OMS Upravljanje, Škugori su u Primoštenu kupili još dvije parcele. Prvo su tako u kolovozu prošle godine kupili oko dvije tisuće kvadrata zemljišta u Primoštenu, a mjesec dana kasnije još 404 kvadrata, koja se za sada vode kao pašnjak. 

Zgrade koje graniče s parkom Maksimir

U oko upada poslovni pothvat iz listopada prošle godine kada je Damir Škugor u Petrovoj ulici kupio nekretninu od 622 kvadrata te kuću od 554 kvadrata, koja se nalazi u Ulici Mije Kišpatića. 

Obje nekretnine kupio je u isto vrijeme. Kako doznajemo, obje je parcele kupio za oko pet milijuna kuna. Kako je vidljivo u katastru, parcela u Petrovoj ulici nalazi se na popisu kulturnih dobara, a riječ je o vili koja je djelo poznatog arhitekta Antuna Ulricha.

Dvije parcele kraj Parka Maksimir kupljene su za oko 5 milijuna kuna, a na jednoj je zaštićena vila 

Parcele koje je kupio Škugor nalaze se u neposrednoj blizini parcela i zgrada koje je kupovao poduzetnik Goran Husić, također iz afere Ina. Husić je kupovao u Ulici Mije Kišpatića i obližnjoj Bukovečkoj ulici. Moguće je da su te parcele, s obzirom na blizinu, Škugor i Husić htjeli objediniti u nekom budućem poduzetničko-nekretninskom pothvatu. 

Umirovljeni Dane do kuće u centru Šibenika bez kredita 

Otac Dane, koji je također uhićen u akciji USKOK-a i policije, posjeduje 11 nekretnina, no samo je jedna kupljena u posljednje vrijeme. Riječ je o nekretnini u samom centru Šibenika, a kupljena je u listopadu prošle godine. 

Kuća u Macurinoj ulici ima 332 kvadrata te je kupljena bez tereta kredita. Nije nam poznata cijena. 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index istrage