Index istrage

Državna agencija prvi put dobila zamjenika ravnatelja. To je ministričin prijatelj

Državna agencija prvi put dobila zamjenika ravnatelja. To je ministričin prijatelj
Foto: Facebook

KRUNOSLAV KARALIĆ, bivši član Mosta, a sada HDZ-ovac, zaposlen je na radnom mjestu zamjenika ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) na kojemu nitko prije njega nije radio.

Bio je najbolji na natječaju i, kao što to obično biva u Republici Hrvatskoj, sve je po zakonu, pa nikome nije sumnjivo ni dvojbeno što je njegovo, na natječaju zasnovano, zaposlenje na spomenutom radnom mjestu najavljeno još prije godinu dana u tekstu Drage Hedla na portalu Telegram. Hedl je lani, krajem travnja, napisao kako je, "unatoč najavljenim rezanjima plaće i odluci o zabrani novih zapošljavanja", vlada odlučila u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu uvesti radno mjesto zamjenika ravnatelja na koje bi, "kako se neslužbeno čuje, trebao doći Krunoslav Karalić, sadašnji pomoćnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koji vodi Upravu za poljoprivredno zemljište". 

Od docenta na fakultetu do državne agencije

Kolega je precizirao i da je Karalić, prije dolaska na dužnost pomoćnika u Ministarstvu poljoprivrede, radio kao docent na osječkom Poljoprivrednom fakultetu, a u imovinskoj je kartici naveo da mu je plaća 13.262,35 kuna. Sada mu, pak, u imovinskoj kartici i dalje stoji da je pomoćnik ministrice poljoprivrede s neto plaćom od 13.942,02 kuna. Prelazak na aktualno radno mjesto i pripadajuću plaću još nije upisao.

Jasno, nitko ne sumnja da je hadezeovska administracija na natječaju na kojem je Karalić postao drugi čovjek HAPIH-a pogodovala Karaliću. On, sasvim smo sigurni, iz Mosta nije pretrčao u HDZ iz karijerističkih pobuda, nego zato što HDZ-ov program smatra kvalitetnijim. Ljudski se ukus mijenja i razvija, bilo bi, čini nam se, nepristojno dovesti u pitanje Karalićevu odanost idejama demokršćanstva upisanima u temelje HDZ-a. I Hedlovo proročanstvo, sigurni smo, posljedica je čiste slučajnosti.

Slučajnostima tu nije kraj. Aktualna ministrica poljoprivrede bila je gošća u Karalićevim svatovima. "Oženili smo našeg Karalića", napisala je na Facebooku, uz stihove Dobriše Cesarića: "Samo nam srce, samo toplo srce / i sve je sreća što mi oči vide / a ti trenuci - to su slavoluci / kroz koje ljubav u trijumfu ide", citirala je očito ganuta ministrica poljoprivrede. Ministrica je, nastavit ćemo sa slučajnostima, na Karalićevu piru bila s Ružicom Njavro, bivšom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede, uhićenom u USKOK-ovoj akciji u kojoj je nastradala Josipa Rimac. U objavi stoji da je status nastao 21. rujna, a godina je, po svemu sudeći, 2019.

Supruga prešla u Ministarstvo gospodarstva

Karalićeva supruga Jelena također je radila u Ministarstvu poljoprivrede, i to od 1. veljače 2018. godine. Iz Ministarstva poručuju da je primljena na natječaju, a na temelju sporazuma o trajnom premještaju 15. rujna 2018. godine prešla je u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta gdje joj je mjesečna plaća 12.463,91 kuna neto. Barem tako piše u suprugovoj imovinskoj kartici. 

Karalić je na mjesto pomoćnika ministra poljoprivrede stigao s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku 4. ožujka 2016. godine, u vrijeme vladavine koalicije HDZ-a i Mosta čiji je član bio prije nego što se zaljubio u HDZ. Prvi ministar kojem je pomagao Mostov je Davor Romić, a potom su njegova znanja i sposobnosti koristili HDZ-ovci Tomislav Tolušić i već spomenuta Vučković, u čijem je mandatu postao zamjenik ravnatelja Agencije. Iz Ministarstva poljoprivrede imali su potrebu objasniti i da je ministrica Karalića upoznala u Ministarstvu poljoprivrede još dok je bila državna tajnica - dakle, 2016. godine - "prijatelji su i bila mu je na svadbi, što je, uostalom i provjerljivo putem fotografija s vjenčanja. Nije ga imenovala pomoćnikom ministra niti zamjenikom ravnateljice HAPIH-a. Zamjenika bira Upravno vijeće, uvjeti su propisani Statutom u mandatu Tomislava Tolušića, a Marija Vučković nije članica Upravnog vijeća", objasnili su nam iz ministarstva pod vodstvom Marije Vučković.

Postao zamjenik ravnatelja zbog povećanog opsega posla

Prvo su pokušali odgovoriti na naš upit je li radno mjesto zamjenika ravnatelja izmišljeno za, što bi ministrica rekla, "našeg Karalića". "HAPIH je osnovan Zakonom o Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu iz 2018. godine ('Narodne novine', br. 111/2018). Člankom 8. Zakona o Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu propisano je da ravnatelj ima zamjenika. Također, važno je napomenuti da je HAPIH nastao spajanjem 3 agencije u resoru Ministarstva poljoprivrede: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS) i Hrvatska agencija za hranu (HAH). Hrvatska poljoprivredna agencija (PA) je također imala zamjenika, kao i Hrvatska agencija za hranu (HAH) nakon osnutka", stoji u prvom dijelu HAPIH-ova odgovora.

Logično, sada ide drugi dio: "Radno mjesto zamjenika ravnatelja u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu nije bilo popunjeno. Obzirom da je značajno povećan opseg poslova HAPIH-a temeljem dodatnih ovlasti u skladu s brojnim propisima koji su usvojeni od 2018. godine do danas, kao što je Zakon o uzgoju domaćih životinja, Zakon o vinu, Zakon o biljnom zdravstvu, Zakon o poljoprivredi, Pravilnik o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda 'Dokazana kvaliteta', a napominjući kako HAPIH raspolaže i visoko obrazovanim kadrom (45 doktora znanosti) koji obavljaju složene poslove u području znanosti i istraživanja, javila se potreba za popunjavanjem navedenog radnog mjesta putem Natječaja za imenovanje zamjenika/ice ravnateljice Agencije objavljenog u 'Narodnim novinama' broj 28/2021 i u Večernjem listu dana 19. ožujka 2021. godine", detaljno objašnjavaju iz Agencije, što bi značilo da je Hedl ispao pravi prorok jer je pogodio gdje će Karalić biti zaposlen godinu dana prije nego što je raspisan natječaj. Eto što je hrvatska javna uprava, nikad dosadno.

Zanimalo nas je i kakvog je utjecaja na Karalićevo zapošljavanje u HAPIH-u imao njegov prelazak iz Mosta u HDZ.

"Politička uvjerenja gospodina Krunoslava Karalića njegova su privatna stvar. Podsjećamo kako je jedina prijava koja je ispunjavala natječajne uvjete na Natječaju za imenovanje zamjenika/ice ravnateljice Agencije objavljenom javno, bila prijava izv. prof. dr. sc. Krunoslava Karalića, dok ostali kandidati nisu zadovoljavali propisane uvjete (4 prijavljena kandidata nisu udovoljili uvjetu obrazovanja kojim je propisan akademski stupanj doktora znanosti, dok 1 kandidat nije udovoljavao uvjetu područja obrazovanja)", otkrivaju iz HAPIH-a.

Da ne bi bilo zabune, na jedno od naših pitanja HAPIH-ovi službenici za informiranje odgovorili su da su provjerili s dr. sc. Karalićem te doznali da je član HDZ-a. Otkad, nismo informirani, no još u svibnju 2017. godine, kao član Mosta, kandidirao se, kako je napisao na Facebooku, da prekine "negativne trendove prouzrokovane kontinuitetom vlasti jedne skupine ljudi koja je djelovala prvo kroz HDZ, pa kroz HDSSB", kojemu je, inače, blizak HDZ Andreja Plenkovića.

Bila je ovo mala skica o zbivanjima u javnoj upravi.

 

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

...

Primajte najnovija otkrića i ekskluzive Index Istraga direktno na mail čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.