Index istrage

Država je dala trosobni stan roditeljima Ivana Penave iako su imali kuću na Visu

RODITELJI vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave dobili su državni stan u vrijeme kad su već imali nekretninu na Visu, otkrivaju Index Istrage. Naime, iz dokumentacije koja je u posjedu Index Istraga, slijedi da su roditelji Ivana Penave dobili stan od države 2014. godine, dok su bili vlasnici kuće na Visu koju su kupili 1998. godine.

 A u zakonu na temelju kojeg su dobili stan u Vukovaru, stoji da na njega imaju pravo "ako nemaju u vlasništvu drugi useljivi stambeni objekt". U darovnom ugovoru koji su sklopili s državom jasno piše da se on raskida ako se dokaže da su dali netočne podatke. 

Kuću prepisali na Ivana Penavu nakon što su dobili državni stan

U ugovoru za kupnju nekretnine na Visu piše da Penave preuzimaju "česticu zemlje u naravi pašnjak, površine 314 m2 i vanknjižno vlasništvo kuće površine 65 m2".

Godinu dana nakon što su dobili stan u Vukovaru, Zdenka Penava otočnu imovinu prepisala je na sina Ivana. U tom darovnom ugovoru stoji da u njegovo vlasništvo prelazi "kuća površine 97 m2, zgrada površine 22 m2, dvor površine 195 m2, ukupne površine 314 m2".

Jednokatnica s potkrovljem koju su s vremenom uređivali nalazi se u Rukavcu, nedaleko od slavne uvale Stiniva. Udaljena je ni 200 metara od plaže Srebrna. Na stambeni prostor danas otpada 119 kvadrata, a na dvorište 195. Putem stranice Turističke zajednice oglašava se za najam. Ako želite bukirati neki od "Apartmana Iva", tu je broj mobitela Ivana Penave. I ime njegove majke Zdenke. Na nekim stranicama stoji ime "Apartman Zdenka Penava". Ona je ujedno i vlasnica susjedne parcele od dodatnih 400 kvadrata. 

Kuća na Petlovu brdu

Zdenka Penava je jednokatnicu sa zemljištem otkupila od srpskog državljanina Gorana Putnika i to za 25.000 kuna. Beograđanin je počeo graditi kao kuću za odmor 1984. godine. Nije je previše koristio. Dogodio se rat i kao ostali na tom predjelu, koji su mještani pogrdno nazvali Petlovo brdo, brzo je oglasio prodaju.

Iz dokumenata koje posjedujemo, koji datiraju iz 2011. godine, vidljivo je da je Ante Penava kod javnog bilježnika na Vis nosio potvrde Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, da je Zdenka potpisivala elaborate i da se u relativno kratkom roku za hrvatske prilike papirologija riješila.

A onda je, ni tri godine kasnije, država Hrvatska odlučila Anti i Zdenki pokloniti spomenuti stan u Vukovaru. Jer nemaju druge nekretnine. Trosobni stan od 76 metara kvadratnih u ulici Hrvatskog zrakoplovstva primili su darovnim ugovorom i to im je omogućio Zakon o područjima posebne državne skrbi. Potpise na papir stavili su 4. ožujka 2014. godine.

Nisu imali druge nekretnine?

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odgovorio nam je kako su "Zdenka i Ante Penava ostvarili pravo na darovanje stana u Vukovaru" te da je "pozitivno pravno mišljenje dalo Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru", kao i da je "Ante Penava pravo na darovanje stana ostvario osnovom statusa hrvatskog branitelja, temeljem članka 10. st. 2. točka 1. Zakona o područjima posebne državne skrbi".

Ali spomenuti stavak kaže da pravo na stan mogu ostvariti "hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji na području Republike Hrvatske nemaju u vlasništvu drugi useljivi stambeni objekt ili ako isti nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991., uz uvjet da se koriste stanom ili obiteljskom kućom u državnom vlasništvu i u njima prebivaju te su evidentirani kao njihovi korisnici kod Ministarstva regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva".

Grad Vukovar pitali smo jesu li oni dali stan Penavinim roditeljima i temeljem kojih kriterija.

"Na navedenoj adresi obitelj Penava stanuje od 1980. godine, odnosno od trenutka kada je zgrada formalno useljena. U zgradu su useljeni temeljem stanarskog prava kojega su bili nositelji jednako kao i većina građana grada Vukovara koji su u to vrijeme živjeli u višestambenim objektima u državnome vlasništvu", poručili su iz Ureda Grada.

Živjeli i u stanu u Trnskom 

Dok su rješavali papire za višku kuću, zemlju i dodatnu parcelu okućnice, na mjestu adrese Penavine majke navodio se stan u zagrebačkom kvartu Trnsko. Riječ je o zgradi s iznenađujućim dijelom državnih nekretnina. Vlasnici su Republika Hrvatska, Ministarstvo branitelja, zatim Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Ipak, niti jedna od institucija koje smo kontaktirali nije znala reći kakve su poveznice Zdenke Penave s tom nekretninom. Iz Grada Vukovara su odgovorili kako - danas - Zdenka Penava nije ni u posjedu, niti je njena vlasnica. 

Možda će morati vratiti stan državi

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji je Penavama dodijelio stan u Vukovaru upitali smo jesu li prije napravili provjeru postojeće imovine. Kažu da jesu. 

"Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u postupku koji je prethodio darovanju izvršio je provjeru svih pravno relevantnih činjenica pa tako i činjenice o eventualnom vlasništvu druge nekretnine daroprimatelja. Isti postupak provodi se za sve korisnike u postupku darovanja pa tako i u slučaju Ante i Zdenke Penave. Osim navedenog, od Ante i Zdenke Penava uzete su i izjave na zapisnik pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da nemaju u vlasništvu drugi useljiv stambeni objekt, a što je jedan od uvjeta za darovanje iz članka 10. stavke 2 točke 1. Zakona o područjima posebne državne skrbi („Narodne novine“, broj: 86/08, 57/11 i 51A/13)", odgovaraju iz SDUOS-a. 

Pitali smo što bi bilo ako bi se dokazalo da je u vrijeme sklapanja ovog ugovora postojala druga nekretnina. 

"Ukoliko bi se naknadno ispostavilo da su u vrijeme darovanja stana Ante i Zdenka Penava imali u vlasništvu drugi useljivi stambeni objekt, u takvoj situaciji stranke bi svakako morale vratiti predmetni stan u državno vlasništvo i darovni ugovor bi se raskinuo“, odgovaraju iz državnog ureda. 

Penavin otac bio direktor ugaslih tvrtki Borova

Gradonačelnikov otac Ante Penava bio je direktor dvije tvrtke-kćeri velikog Borova.

Od 1997. do 2000. godine bio je u Borovo-standardu, registriranom za djelatnosti usluživanja hrane. Tvrtka je ugašena 2013. godine. Tad su imali dvadesetak zaposlenika i minus od gotovo pet milijuna kuna.

Penava je upravljao i firmom Borovo-tehnički servis. Bavili su se proizvodnjom alata. I ta je tvrtka ugašena 2013., s gotovo jednakim gubicima kao Borovo-standard, ali s dvostruko više zaposlenika. Obveze prema dobavljačima bile su višemilijunske, a prosječna plaća radnika oko 3500 kuna. Penavini su spomenuti stan od države dobili godinu dana nakon gašenja tvrtki.

Radio s Kalmetom i Čačićem

U vrijeme dok su firme poslovale, Ante je postao i član nadzornog odbora Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Ondje je djelovao od 2001. do 2004. godine. Predsjednici upravnog odbora bili su Božidar Kalmeta, Radimir Čačić i Petar Čobanković.

Antu Penavu kao tadašnjeg zamjenika gradonačelnika u FORGV-u je imenovao Ivica Račan.

Bio je i donačelnik i šef HSP-a

Penavin otac bio je i predsjednik tamošnjeg ogranka HSP-a. Globus je 2014. godine objavio da on Domovinski rat nije proveo u Vukovaru – jer se u onim najkritičnijim mjesecima nalazio u progonstvu.

"Tako je i njegov sin, novoizabrani vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, neke svoje najkritičnije i najosjetljivije godine – godine u kojima je ostvario i punoljetstvo – proveo u progonstvu, i to upravo u Zagrebu, gdje je, uza sve ostalo, završio i srednju školu", pisale su novine te daleke 2014. godine, baš u vrijeme kad su Penavini rješavali stambeno pitanje. 

Kupio zemlju kuda je prošla cesta

Ranije smo pisali kako je Ante Penava nedavno kupio dva zemljišta na rubu Vukovara, u ulici Čvorkovac. I kakve li slučajnosti, dva mjeseca kasnije Grad Vukovar, kojem je na čelu njegov sin i dojučerašnji HDZ-ovac, uložio je 345.000 kuna u sanaciju puta uz koji se nalaze spomenute parcele.  

Nekretninski stručnjaci složit će se da je vrijednost parcela u vlasništvu Penavina oca jamačno porasla uređenjem ulice Čvorkovac.

Kako se netko sad ne bi zamislio i zapitao koja je svrha investicije, pripadnik stranke Domovinski pokret sam se oglasio na gradskoj web stranici.

"Čvorkovac je posljednja ulica prema izlazu iz grada. Njezinom sanacijom još jednom potvrđujemo kako vodimo brigu o svim dijelovima grada jednako. I sada je u tijeku mnogo projekata jer nam je bitna svaka ulica i svi građani koji žive u njima", kazao je Ivan Penava za vukovarski javni portal.

Kupio i zemlju gdje je prošla obilaznica 

Telegramov Drago Hedl nedavno je pisao o parceli koju je Penavin otac kupio sredinom 2019. godine. Riječ je o oranici od 9410 metara četvornih, a nalazi se u blizini Bršadina, na trasi buduće vukovarske obilaznice.

Bivša vlasnica prisjetila se da je u to vrijeme vladala jagma za kupnjom zemljišta u blizini njene čestice jer su neki ljudi znali da će onuda proći cesta.  

Penavu smo kontaktirali, no nije odgovarao na pozive i poslanu poruku. Kad i ako stigne njegov odgovor, rado ćemo ga objaviti. 

 

Originalno objavljeno na Index istrage