Index istrage

Doznajemo: Šef parazitske HGK mjesečno dobije više od 56 tisuća kuna

KAKO doznaju Index istrage, plaća Luke Burilovića, predsjednika parazitske Hrvatske gospodarske komore, iznosi 23 tisuće kuna. Taj podatak, koji je do sada bio tajan, potvrđen nam je iz same HGK.

No to nije jedini dohodak Burilovića koji kao član Nadzornog odbora Ine i Podravke prima mjesečno oko 32 tisuće kuna, a tu je i 1800 kuna naknade kao člana Uprave državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako smo došli do računice kako mjesečni primici Burilovića iznose oko 56 tisuća kuna. No krenimo redom.

Plaća Burilovića u HGK dosad je bila tajna

Hrvatska gospodarska komora ima 394 zaposlena, što iznosi oko 62 milijuna kuna te je to 32 posto svih troškova HGK, kažu iz HGK. "Ističemo da se plaće financiraju iz članarina, prihoda od javnih ovlasti, iz EU projekata, od prihoda od arbitraže te iz ostalih izvora financiranja HGK poput Znakova kvalitete, sajmova i konferencija", napominju.

Predsjednik Burilović nikada nije otkrio koliko iznosi njegova plaća, a HGK je godinama odbijala dati taj podatak javnosti. I Ured vlade svojedobno je odbio dati odgovor na pitanje koliko zapravo zarađuje Burilović.

No odgovarajući na upit tadašnjeg zastupnika Ivana Pernara prije dvije godine, otkrili su kako su u Hrvatskoj gospodarskoj komori tri najveće plaće određene temeljem koeficijenata u rasponu od 9.50 do 10.24 koji se obračunavaju na bruto osnovicu u visini od 2757,50 kuna.

Najveći koeficijent ide na predsjednika, a on je 10.24, a kada se dodaju radni staž Burilovića, prirez i drugo, došli smo okvirnog iznosa od 23 tisuće kuna. Tako smo i postavili upit te dobili potvrdu.

"Uobičajeno ne ustupamo podatke o plaćama djelatnika, no uz suglasnost predsjednika HGK Luke Burilovića potvrđujemo da je plaća predsjednika HGK 23 tisuće kuna mjesečno neto", potvrdili su nam iz HGK. Naravno, na taj iznos valja dodati dnevnice, putne troškove i ostale beneficije koje ostvaruje Burilović. No to nije jedini prihod Luke Burilovića.

U Ini dobije oko 17 tisuća kuna neto

Kao član Nadzornog odbora Ine Burilović ima pravo na naknadu veću od 27 tisuća kuna bruto, odnosno oko 17 tisuća kuna neto. Naime, Burilović je u Nadzornom odboru Ine od 2016. godine, a tamo je stigao na prijedlog vlade. Članovi Nadzornog odbora Ine imaju pravo na nagradu za rad u iznosu od dva prosjeka isplaćene neto plaće zaposlenika Ine prethodnog mjeseca. Burilović je tako u 2019. godini ukupno primio 325.818,09 kuna, što je u prosjeku 27.151 kuna bruto.

Kao član NO-a Podravke u prosjeku ima 15 tisuća kuna mjesečno

Od lipnja 2018. godine Burilović je i član Nadzornog odbora Podravke. Prema godišnjem izvješću Podravke za 2019. godinu, u toj godini članovima Nadzornog odbora isplaćeno je 1.7 milijuna kuna. Kako je u Nadzornom odboru devet članova, to znači da je naknada po članu NO-a u prosjeku oko 15 tisuća kuna.  

Burilović je i u Upravnom odboru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje je izabran kao predstavnik Hrvatske gospodarske komore. Upravni odbor Fonda ima sedam članova.

"Članovi Upravnog odbora, sukladno čl. 19. Statuta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, imaju pravo na naknadu za rad u Upravnom odboru. Mjesečna naknada za članove Upravnog odbora iznosi 1800 kuna. Naknada se ne isplaćuje Mariju Šiljegu i Josipu Boriću s obzirom na to da su državni dužnosnici te kao takvi ne ostvaruju pravo na istu", rečeno nam je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iz tog odgovora proizlazi da Burilović prima dodatnih 1800 kuna mjesečno od Fonda.

Kao što smo napisali u uvodu, Burilović ne prima naknadu Hrvatske banke za obnovu i razvitak, gdje je također član Nadzornog odbora.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.