Index istrage

Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u New York. Idu na krstarenje i misu

UDRUGA hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala je "studijsko" putovanje za ravnatelje u New York. Index Istrage posjeduju dokument kojim se ravnatelji pozivaju na sedmodnevno putovanje na koje kreću ovog tjedna, 13. veljače, i vraćaju se 19. veljače te dokument u kojem stoji završni plan putovanja iz kojeg je vidljivo da će u sedam dana posjetiti samo jednu školu, dok su ostali dani rezervirani za razgledavanje New Yorka, shopping izlet do susjednog New Jerseyja, krstarenje, večere, druženje s hrvatskim franjevcima...

Tijekom sedmodnevnog "stručnog usavršavanja" ravnatelji će u školi provesti - pet sati

Iako se formalno radi o "stručnom usavršavanju", to se svelo na petosatni posjet jednoj školi u New Yorku. Ostalo vrijeme ravnatelji će provesti uživajući u čarima New Yorka, grada koji mnogi smatraju prijestolnicom svijeta.

Sedmodnevno putovanje u New York košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i 5 noćenja s doručkom u hotelu.

Na pitanje tko im to plaća, predsjednica Udruge Suzana Hitrec za Index Istrage je rekla da nema podatke o tome, međutim Index Istrage su iz razgovora s ravnateljima doznale da se to financira od novca škole, a škole, naravno, financiraju građani koji pune proračun. Zanimljivo je i da su neki od ravnatelja koji putuju u New York potvrdili Indexu da će za "stručno usavršavanje" u New Yorku uzeti i dnevnice.

"Nekima možda plaća škola, nekima županija..."

"Ide nas ukupno 25, ja si sama plaćam. Neki si isto plaćaju sami, nekima možda plaća škola, nekome županija, kao osnivač škole. Uglavnom, Grad Zagreb ne plaća. Meni ne plaćaju ni ustanova ni županija, ja si plaćam sama. Svatko zna za sebe tko mu plaća put. Iznos putovanja je daleko manji od onog što po statutu ima pravo odlučiti ravnatelj", rekla je Hitrec u razgovoru za Index Istrage.

Predsjednica Udruge: Ako škola ostvaruje dodatne prihode, onda škola plaća

U razgovoru za Index Istrage ustvrdila je kako u slučaju da putovanje ravnateljima u New York plaća škola, odobrenje za plaćanje mora ići na školski odbor, a ako put plaća osnivač škole, dakle županija, odobrenje treba dati sama županija. Kako god okrenete, sedmodnevni put u New York ravnateljima će platiti hrvatski porezni obveznici.

"Nije zakinut nitko u školama, ako škola nema novca, onda ravnatelji sigurno ne troše na sebe. Kad su neka putovanja, onda oni najčešće plaćaju sami ili ako škola ostvaruje dodatne prihode, onda škola plaća", pojasnila je Hitrec.


Suzana Hitrec

Tko sve putuje u New York?

Prema dokumentu kojim Index Istrage raspolažu, vidljivo je da na putovanje u New York odlazi 29 osoba. Za dvoje smo ustanovili da rade u privatnim tvrtkama, a za četiri osobe zasad nismo doznali tko su. Što se tiče ostalih, u New York putuje 15 ravnatelja srednjih škola.

To su: Brankica Žugaj (ravnateljica Gimnazije Velika Gorica), Suzana Hitrec (ravnateljica Upravne škole Zagreb), Božidar Dujmić (ravnatelj Gimnazije Sisak), Davor Malović (ravnatelj Tehničke škole Sisak), Mirjana Grabar-Kruljac (ravnateljica Medicinske škole u Varaždinu), Vesna Vlašić (ravnateljica Gimnazije Požega), Drago Bagić (ravnatelj II. gimnazije Zagreb), Sanjica Sara Radetić (ravnateljica Umjetničke škole Poreč), Zdenka Merčep (ravnateljica Glazbene škole Ferdo Livadić iz Samobora), Mirela Buchberger Karlo (ravnateljica Glazbenog učilišta Elly Bašić), Ksenija Beljan (ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Opatija), Katarina Tolja (ravnateljica Gimnazije Dubrovnik), Ankica Kovač (ravnateljica V. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita), Ivana Vojnović (ravnateljica Industrijske škole u Splitu) i Davor Kulić (ravnatelj Obrtničke škole Split).

Osim ravnatelja srednjih škola, u New York putuju i ravnateljice učeničkih domova: Ljiljana Kencel (ravnateljica Učeničkog doma Podmurvice Rijeka), Ljubica Banović (ravnateljica Učeničkog doma Marija Jambrišak Zagreb), Zdravka Puljiz (ravnateljica Učeničkog doma Maksimir Zagreb) i Nataša Tomić (ravnateljica Učeničkog doma Lovran).

U New York idu i zaposlenice županije

Također putuju i dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije: pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Sandra Filipović i Katarina Krešo, voditeljica Odsjeka za financiranje školskih ustanova.

Na putovanje u New York s ravnateljima srednjih škola idu još i Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, te Nikolina Vučković Barišić, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Zvali smo ravnatelje, neki su bili jako ljuti jer ih pitamo o putovanju u New York

Ravnatelje s popisa putnika u New York zvali smo redom. Neki nam se nisu javljali, neki su već otišli sa svojih radnih mjesta iako smo ih zvali unutar radnog vremena, dok ravnateljima s kojima smo razgovarali nije bilo nimalo drago što ih propitkujemo o putovanju u New York plaćenom našim novcem.

Božidar Dujmić, ravnatelj Gimnazije Sisak, rekao je da njegovo putovanje financira škola.

"Putovanje financiramo kroz opće prihode iz sredstva škole, kao stručno usavršenje. Što se dnevnica tiče, nemam potraživanja od škole, moram i ja nešto uložiti", kazao nam je Dujmić.

Neki ravnatelji uzet će i dnevnice - 95 dolara po danu

Osim njega, putuje još jedan ravnatelj iz Siska, a riječ je o ravnatelju Tehničke škole Sisak Davoru Maloviću, koji nam je također potvrdio odlazak u New York.

"Da, idem. Taj put plaća škola i to plaćanje će ići sa stavke stručnog usavršavanja. Dnevnice još nisam uzeo, to ćemo još vidjeti, vjerojatno ću uzeti, 95 dolara su po danu za SAD, a idemo na 7 dana. Odlučio sam se na taj put jer mi je udruga ravnatelja poslala ponudu. Inače mi imamo bogatu suradnju s brojnim školama i svugdje vodimo naše učenike. U Americi ćemo posjetiti neke škole pa ćemo dogovoriti suradnju s nekim od njihovih škola gdje bi naši učenici mogli ići na praksu", rekao je Malović za Index Istrage.

"Za dio puta sam si našla sponzora"

Razgovarali smo i s Vesnom Vlašić, ravnateljicom Gimnazije Požega, koja nam je rekla da je dio putovanja platila sama, dok će dio troškova podmiriti od donacije školi.

"Dio sam platila sama, a za dio sam si našla sponzora. Odnosno, u protekloj godini sam priskrbila puno novca izvan proračuna škole, bilo je puno donacija koje sam priskrbila školi tako da iz tog dijela plaćam dio puta, a sve dodatne izlete plaćam sama. Dnevnice neću uzeti, odnosno možda ću uzeti pola dnevnica jer je to ipak službeno putovanje. U ovom trenu nisam sigurna", rekla nam je Vesna Vlašić.

I dok pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije Sandre Filipović, koja također putuje u New York, nije bilo na poslu, razgovarali smo s Katarinom Krešo, voditeljicom Odsjeka za financiranje školskih ustanova, koja također putuje u SAD.

"Županija nam plaća put u New York, pa to je službeni put"

"Županija nam plaća put u New York i dnevnice. To je službeni put", rekla nam je Krešo. Kad smo je pitali koja je svrha njihovog putovanja s obzirom na to da rade u županiji, rekla nam je da se za to pitanje obratimo njenoj šefici Sandri Filipović, koje pak nije bilo na poslu, a na upit mailom nam nije odgovorila.

Ravnateljicama učeničkih domova s kojima smo razgovarali pak nije bilo jasno zašto nas zanima njihovo putovanje u New York.

Ljubica Banović, ravnateljica Učeničkog doma Marija Jambrišak iz Zagreba, rekla nam je da joj Dom plaća put i dnevnice.

"Odbor je odlučio da dobijem dnevnice"

"Domski odbor je donio odluku da idem u New York i to se plaća novcem doma, isto kao i dnevnice, odbor je odlučio da ih dobijem", rekla je Banović.

Ravnateljica Učeničkog doma Maksimir Zdravka Puljiz na pitanje o putovanju u New York uporno je ponavljala: "A šta vas to zanima, šta vas to zanima?" Na kraju nam je jedva odgovorila i kazala da si put plaća sama i da neće dobiti "nikakve dnevnice".

Agencija koja organizira put nije odabrana na natječaju

Inače, put organizira turistička agencija 14Y - Travel iz Zagreba, koju vode članovi obitelji vlasnika agencije Speranza preko koje škole uglavnom idu na školska putovanja. Voditelj putovanja je Slaven Rukelj, inače zaposlenik Speranze, te voditelj jedne od Speranzinih poslovnica.

"Agenciju nismo odabrali putem natječaja jer nismo obavezni. Gledali smo tko se inače bavi takvim putovanjima i tko je najpovoljniji tako da smo odabrali agenciju 14Y-Travel", rekla nam je Hitrec.

U New York se može ići i jeftinije

Inače, jednostavnom pretragom preko interneta moguće je naći i do nekoliko tisuća kuna jeftiniji aranžman za 7 dana New Yorka.

Na pitanje zašto su se odlučili za studijsko putovanje u New York, rekla je da im je cilj ostvariti međunarodnu suradnju s drugim školama.

"Posjetit ćemo srednje škole, fakultete i odjel za obrazovanje. Naša Udruga i inače organizira takva stručna i studijska putovanja, a često ih organiziraju i županijski ogranci. Lani je Udruga prvi put izborila nacionalni konzorcij za projekte Erasmus plus, napisali smo projekt i dobili ga i 20 ravnatelja je u to uključeno pa smo išli u druge europske gradove u posjete njihovim školama", kazala nam je Hitrec.

Škole nemaju za osnovne potrepštine, ali imaju za put ravnatelja u New York

No ovdje nije riječ o projektu, tako da za New York nisu dobili novac, već, kao što je rekla, neki ravnatelji sami plaćaju put, dok nekima plaćaju škole i županije.

Istovremeno, znamo da škole vrlo često nemaju novca ni za osnovne potrepštine poput WC papira ili papira za printanje pa to roditelji sami donose u školu iako škole dobivaju novac i od Ministarstva znanosti i obrazovanja,i od osnivača, znači gradova i županija, odnosno iz džepova poreznih obveznika.

Ministarstvo znanosti: Ne znamo odakle ravnatelji plaćaju put

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Index Istragama je odgovorilo da ono financira plaće za nastavno i nenastavno osoblje u školama te opremu.

"Od mandata ministrice Divjak Ministarstvo školama financira i opremu s tim da nam škole moraju poslati račune što su kupile. Isto tako škole, odnosno osnivači škola (gradovi, županije, općine) još dobivaju decentralizirana sredstva iz državnog proračuna za održavanje škole i sve potrebe škole. Za put u New York ne znamo odakle ga ravnatelji plaćaju. Nemamo tu informaciju", kazali su nam u Ministarstvu.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.