Index istrage

Doznajemo: Ministrici čije su prijateljice uhićene imidž peru mediji koje financira

MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković odlučila je za tri godine produžiti moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima, objavljeno je ekskluzivno krajem prošlog tjedna na portalu Agrobiz.hr.

Nakladnik tog portala, kako doznaju Index Istrage, zove se Vadičep, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću registrirano u Splitu, kojemu je Ministarstvo poljoprivrede ove godine uplatilo 28.250 kuna za "uredski materijal i ostale materijalne rashode".

 

 

Tekst je osvanuo desetak dana nakon što su mediji objavili fotografiju ministrice Vučković u društvu Josipe Rimac i Ružice Njavro, dviju uhićenica u aferi Vjetroelektrane. Vučković se potom gotovo uplašeno pred kamerama pravdala da je Rimac nikad nije nazvala niti joj utjecala na odluke, iako se vrlo dobro poznaju.

>> Ministrica poljoprivrede: Njavro i Rimac nisu na mene utjecale

Ministrica, Vadičep i Brend forum

Prošle godine, kada je Vučković postala ministrica poljoprivrede, portalu Agrobiz Ministarstvo je uplatilo neznatnih deset tisuća kuna za usluge promidžbe i informiranja. Prije toga Vadičep nije primao novac iz državnoga proračuna. Dobro, ionako je osnovan u ožujku 2017. godine.

Vijest je s Agrobiza prenio još jedan relativno nepoznati medij – Poslovni.fm, portal i internetski poslovni radio. Njegovu je nakladniku Brend forumu, obrtu za poslovno savjetovanje i komunikaciju registriranom 2018. godine, Ministarstvo poljoprivrede ove godine pomoglo s 27.705,60 kuna.

Veći dio – 23.549,76 kuna - stigao je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i namijenjen je tehničkoj pomoći u sklopu programa ruralnog razvoja, baš kao i ostatak od 4155,84 kuna, samo što je on, taj manji dio, isplaćen iz hrvatskog proračuna. Prošle je godine na račun Brend foruma Ministarstvo poljoprivrede uplatilo 4542,72 kune.

Ministrica Vučković je heroina - ako vjerujete medijima koje financira njeno Ministarstvo 

Nepotpisani tekst objavljen u ova dva medija čitatelja ostavlja u uvjerenju da je Vučković izvela junački podvig. Agrobiz nas izvještava kako je informaciju da "stranci neće moći kupovati poljoprivredno zemljište u Republici Hrvatskoj još tri godine" dobio ekskluzivno "iz izvora bliskih Europskoj komisiji i hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede".

Piše i kako u srpnju ove godine istječe "sedmogodišnje prijelazno razdoblje predviđeno u Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske EU", koje je ugovoreno kako bi se ublažio "mogući nepovoljan učinak iznenadnog otvaranja tržišta državnog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj zbog velikih razlika u cijenama zemljišta i kupovnoj moći poljoprivrednika u odnosu na skupinu EU-15...“, stoji, uz ostalo, u tekstu.

Citirat ćemo još jednu ljupku rečenicu: "Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, i dok je bila državna tajnica, kako doznajemo, upravo je moratorij na kupnju zemlje strancima smatrala jednim od najvažnijih administrativnih aktivnosti Ministarstva, osobno se angažiravši da Hrvatska osigura maksimalno produljenje roka."

Znakovit obračun s lažnim stručnjacima

Tekst završava opaskom kako je "upravo moratorij na kupnju zemlje strancima" bio tema pojedinih "stručnjaka" – u navodnike ih je stavio Agrobiz.hr – "i političkih aktera koji su u svojim nastupima posljednjih mjeseci gotovo uvjeravali javnost kako Hrvatska neće osigurati produljenje, gotovo plašeći javnost da će od 1. srpnja 2020. stranci moći kupovati poljoprivredno zemljište".

Kraj citata.

Vijest prenio i Večernji, koji također prima novac od Ministarstva poljoprivrede

Informacija o ministrici kao spasiteljici domaćih poljoprivrednika od zlog stranog kapitala koji na graničnim prijelazima u niskom startu čeka prestanak moratorija da pokupuje hrvatska poljoprivredna zemljišta ostala bi dostupna relativno uskom krugu ljudi da je ostala samo na portalima čiji su nakladnici Vadičep j.d.o.o. i obrt Brend forum.

Stoga je prenosi Večernji list. Pogađate, i njega je Ministarstvo poljoprivrede ove godine obradovalo s 25 tisuća kuna za "usluge promidžbe i informiranja".

Prošle je, pak, godine Ministarstvo za istu svrhu Večernjaku ubrizgalo finu novčanu injekciju od 362.500 kuna. Ovaj dnevni list godinama dobiva solidne svote od raznih ministarstava, pa i onog poljoprivrede. Divna je praksa počela prije nego što je Vučković pomišljala na ministarsku funkciju.

Na što je Ministarstvo trošilo naš novac plaćajući medijima koji sad peru imidž ministrice?

Upitali smo Ministarstvo poljoprivrede jesu li ovogodišnje i lanjske uplate nakladnicima Agrobiza i Poslovnog.fm povezane s objavom navedene ekskluzivne informacije. Odnosno, zanimalo nas je kupuje li Ministarstvo poljoprivrede posredno prostor za objavu ekskluzivne informacije koja uzdiže ministricu malo nakon što je njezin imidž oštećen objavom fotografije s Rimac i Njavro.

Ne, vele iz Ministarstva poljoprivrede. Vadičepu j.d.o.o. su lani dali deset tisuća kuna "temeljem Sporazuma o pokroviteljstvu za prvu međunarodnu konferenciju o kršu – 'Projekt krš'. Ministarstvo poljoprivrede dodjeljuje sredstva mnogim portalima i događajima sukladno obvezama promidžbe iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske te nikada nije tražilo objavu ekskluzivnih informacija niti informacija bilo koje prirode", kažu iz Ministarstva.

Konferencija o kršu u Vadičepovoj organizaciji održana je lani, 28. listopada u Šibeniku, nakon što je Vučković postala ministrica. Ona ju je čak i otvorila te se pritom pohvalila krškim porijeklom. Moderator je bio Darko Buković, osnivač, vlasnik i glavni urednik Poslovnog FM.

Čime se bave? Pisanjem vijesti i prodajom dezinfekcijskih sredstava Ministarstvu

Zanimalo nas je što su "uredski materijal i ostali materijalni rashod" zbog kojih je Ministarstvo ove godine Vadičepu dalo skoro 30 tisuća kuna: "U 2020. godini na ime tvrtke Vadičep j.d.o.o. isplaćen je iznos od 28.250,00 kuna za 500 komada univerzalnog sredstva za čišćenje i dezinfekciju od 1 litre 25. ožujka 2020. Navedeno društvo registrirano je između ostalog i za kupnju i prodaju robe, obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, pružanje usluga u trgovini, kao i za sve djelatnosti koje spadaju u usluge promidžbe i informiranja. U trenutku strogih epidemioloških mjera uslijed širenja epidemije COVID-19 spomenuta tvrtka je bila u mogućnosti isporučiti prijeko potrebni dezinfekcijski materijal po izuzetno povoljnim cijenama, nužan za obavljanje rada osoblju Ministarstva, a za kojim je u tim trenucima vladala izuzetno velika potražnja, uz malu ili nikakvu ponudu istog na tržištu po visokim cijenama“, priopćiše iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva tvrde da su Brend forumu, nakladniku Poslovnog FM, iznos od 27.705,60 kuna ove godine uplatili u četiri dijela i to za "uslugu emitiranja radijskog oglasa za Program ruralnog razvoja". Ministarstvo se hvali da je emitiralo "svoje spotove na 111 radijskih postaja", pa su i Brend forumu platili "usluge promidžbe i informiranja" za vrćenje radijskog spota "sukladno obavezi promidžbe financirane iz Tehničke pomoći Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., kao što je slučaj u svim zemljama članicama Europske unije".

Ni ove uplate, objašnjavaju u Ministarstvu, nisu povezane s laskavim tekstom o ministrici i moratoriju.

Nismo ni sumnjali.

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.