Index istrage

Doznajemo: Gotovo tri tisuće HRT-ovaca dobit će božićnicu veću od 1000 eura

ZAPOSLENICIMA Hrvatske radiotelevizije, kojih je oko 2900, do kraja godine bit će isplaćena božićnica od 2 tisuće kuna u novcu, novčani bon u iznosu od 700 te tzv. godišnja nagrada svakom zaposleniku u iznosu od 5000 kuna u novcu. Tako će radnici javne televizije biti bogatiji za dodatnih 7700 kuna godišnje nagrade. 

>> HRT-ovci se žale na male plaće pa bi podizali pretplatu. Evo koliko su plaćeni

Tu vijest potvrdila nam je Uprava HRT-a, u odgovoru na upit Indexa u kojem dodaju da je to napravljeno na zahtjev reprezentativnih sindikata, i to HURS Sindikata tehnike HRT-a, Samostalnog sindikata radnika HRT-a te Sindikata novinara Hrvatske, Podružnica SNH novinari i medijski radnici, te je u skladu s tim potpisan i Kolektivni ugovor. 

Oko 22.3 milijuna kuna nagrade za kraj godine

Prema toj računici, HRT bi tako trebao isplatiti svojim radnicima oko 22.3 milijuna nagrade. Podsjetimo da HRT godišnje prikupi 1.26 milijardi kuna od obavezne pristojbe koja iznosi 80 kuna. Tako će malo više od pet posto tog ukupnog iznosa članarina za HRT otići na godišnje nagrade za zaposlenike Prisavlja. 

Podsjetimo da je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb u rujnu ove godine govorio o nužnosti povećanja pretplate koja iznosi 80 kuna te se požalio da su plaće na HRT-u ispod državnog prosjeka. 

U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine najmanja neto plaća na nivou HRT-a po radniku mjesečno je iznosila 3815.64 kune, dok najveća neto plaća iznosi 27.727,47 kuna. 

Plaće na HRT-u iznad prosjeka 

Prosjek neto plaća svih radnika za navedeno razdoblje iznosi 7853.33 kune, prosjek neto plaća urednika za isto razdoblje jest 10.041,19 kuna, a prosjek neto plaća novinara 9712.09 kuna. U istom tom razdoblju prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 7711 kuna, što znači da je plaća zaposlenih ipak iznad prosjeka. 

>> Glavni ravnatelj HRT-a i njegovi direktori danima boravili u Kataru o trošku HRT-a

Nedavno smo pisali i kako je glavni ravnatelj bio na nekoliko utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru s nekoliko direktora o trošku HRT-a, no nisu nam znali objasniti što su zapravo tamo radili.

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage