Index istrage

Dok je bio vladin povjerenik za Agrokor, Peruško dobivao milijune eura od Fortenove

FABRIS PERUŠKO 1. travnja 2019. potpisao je ugovor o zaposlenju s Fortenova grupom na puno radno vrijeme s godišnjim bruto prihodom od 480 tisuća eura, koji se isplaćivao u 12 jednakih rata od 40 tisuća eura, i s bonusom od 720 tisuća eura bruto, doznaju Index istrage. 

U isto vrijeme i sve do 22. listopada 2022. godine Peruško je bio izvanredni povjerenik za Agrokor, kojeg je izabrala vlade Andreja Plenkovića, te je za posao provedbe Lex Agrokora primao naknadu od 71 tisuću kuna mjesečno. Ugovor Peruška s Fortenovom u posjedu je Indexa, a iz njega se vidi da je Peruško u Fortenovi bio angažiran na puno radno vrijeme.

Resorni ministar Filipović kaže da o Perušku pitamo Plenkovića

Peruško je, dakle, primao naknadu kao izvanredni povjerenik za Agrokor temeljem Plenkovićeve odluke sve do listopada 2022. godine, do kada je formalno postojao Agrokor. To znači da je od travnja 2019. do listopada 2022. godine radio i primao plaću za dva posla - jedan kao Agrokorov povjerenik kojeg je izabrala vlada RH s ciljem zaštite Agrokora kao sistemski važne tvrtke i drugi kao zaposlenik Fortenova grupe.  

Podsjetimo, Fortenova grupa nastala je kao rezultat izvanredne uprave i nagodbe većine vjerovnika Agrokora, koju je proveo izvanredni povjerenik Peruško. Neki vjerovnici, poput banaka i većih hrvatskih koncerna, neuspješno su na sudu osporavali nagodbu Agrokora, a uspjeh te tužbe ne bi išao na ruku Fortenovi.

S obzirom na primanje prihoda od dvije tvrtke i povezanost Agrokora i Fortenove, pitali smo ministra Davora Filipovića je li u slučaju Fabrisa Peruška riječ o sukobu interesa. Nevjerojatno, ali Filipovićevo ministarstvo uputilo nas je da odgovor na pitanje o Perušku potražimo u uredu Andreja Plenkovića, odnosno u vladi.  A iz vlade već više od mjesec dana nismo dobili nikakav odgovor. 

Trgovački sud: Nema obaveze prijave 

Trgovački sud u Zagrebu, koji je također nadležan za provedbu Lex Agrokora, tvrdi da o plaći, bonusima i ostalim odnosima izvanredni povjerenik nije dužan obavijestiti sud i da ne postoji zakonska obveza i ovlast suda da pita o tome. Naime, prema Lex Agrokoru, dio ovlasti izvanrednog povjerenika definiran je odredbama o stečajnom upravitelju iz Stečajnog zakona iako je Peruška izabrala vlada. 

Odvjetnik Fabrisa Peruška u odgovoru na upit Indexa naglašava da Peruško nikad nije bio istovremeno zaposlen na dva radna mjesta. Naime, on tumači da Peruško kao izvanredni povjerenik nije imao sklopljen ugovor o radu s Agrokorom pa sukladno tome nije bio zaposlen u Agrokoru i Fortenovi u isto vrijeme.

Ističe i da je ugovor o Peruškovom zaposlenju tajan te nas upućuje da se suzdržimo od objave tog dokumenta. Dokument nećemo objaviti, no dužni smo objaviti činjenice koje proizlaze iz tog dokumenta s obzirom na važnost Agrokora, ali i Fortenove za gospodarstvo cijele Hrvatske. Postavlja se pitanje jesu li odluke Peruška kao vladinog povjerenika za Agrokor mogle biti donesene na štetu dijela manjinskih vjerovnika Agrokora, a u korist Fortenove.

Peruško: Fortenova i Agrokor nisu povezani

"Agrokor d.d. i Fortenova grupa d.d. nisu povezana trgovačka društva. Trgovačko društvo Agrokor je u postupku izvanredne uprave restrukturirano te je njegova imovina prenesena na novoosnovano trgovačko društvo Fortenova grupa koje s trgovačkim društvom Agrokor nije povezano niti vlasnički niti na bilo koji drugi način", stoji u odgovoru koji smo dobili od odvjetnika Fabrisa Peruška. 

S obzirom na tu tvrdnju, pitali smo u Fortenovi je li Fabris Peruško imao odobrenje za obavljanje dužnosti izvanrednog povjerenika u Agrokoru u obliku pisane izjave o odricanju zabrane obavljanja konkurentske djelatnosti, tzv. NCC waiver, koji mu je trebao izdati Odbor direktora Fortenove d.d. Ako Agrokor i Fortenova nisu povezane tvrtke, kako tvrdi Peruško, svakako su konkurentne. 

"Što se tiče Vašeg pitanja o odobrenju i pisanoj izjavi o odricanju zabrane obavljanja konkurentske djelatnosti koja je prema implikaciji iz pitanja bila potrebna glavnom izvršnom direktoru Fortenova grupe za obavljanje poslova izvanrednog povjerenika Agrokora, nikada nije postojala potreba ni temelj za izdavanjem takvog odobrenja ili izjave. Te dvije funkcije ni na koji način nisu u koliziji niti su konkurentske", kažu nam iz Fortenove.

No, krenimo redom. 

Vjerovnici su neuspješno osporavali nagodbu

U veljači 2018. godine Ante Ramljak, vladin povjerenik u Agrokoru i član skupine Borg koja je u tajnosti pisala zakon poznat kao Lex Agrokor, podnio je neopozivu ostavku nakon Indexovog serijala o angažmanu Ramljakove tvrtke u Agrokoru. 

Na sjednici vlade, koju je tada vodio Andrej Plenković, a njegova potpredsjednica bila Martina Dalić, odlučeno je da će vladin povjerenik u posrnuloj tvrtki Ivice Todorića biti Fabris Peruško, dotadašnji član Uprave Tiska zadužen za financije i restrukturiranje. 

Vladin povjerenik Peruško imao je mjesečnu naknadu od 71 tisuću kuna bruto te je bio zadužen za provođenje Lex Agrokora. Trgovački sud u srpnju  2018. godine prihvatio je predstečajnu nagodbu vjerovnika za Agrokor, a Visoki trgovački sud ju je potvrdio. 

Nagodba se temeljila na niz kontroverznih odluka i tumačenja, koje od tada dio vjerovnika neuspješno osporava. U kolovozu ove godine na Vrhovnom sudu odbačena je revizija predstečajne nagodbe za Agrokor, čime je to poglavlje afere Borg završeno. 

U ugovoru s Peruškom i nagrada od 720 tisuća eura 

Kako smo doznali, Peruško je u travnju 2019. potpisao ugovor o zaposlenju s Fortenovom na puno radno vrijeme. Prema tom ugovoru imao je plaću 480 tisuća eura bruto, koja se isplaćivala u 12 jednakih rata od 40 tisuća eura (radi se o bruto iznosu).

U članku 5. tog ugovora jasno je definirana nagrada od 720 tisuća eura bruto, koja se isplaćuje u tri rate. Prva rata nagrade (nagrada za obavljeni posao) trebala je biti uplaćena već 15. svibnja 2019. godine, samo mjesec i pol dana nakon što je potpisan ugovor o zaposlenju u Fortenovi. 

"Bonus je u bruto iznosu od 720.000,00 eura, za posao obavljen u prethodnoj godini, uz uvjet da je predsjednik uprave ispunio sve kriterije pokazatelja ključnih učinkovitosti", stoji u ugovoru. Fortenova grupa osnovana je u svibnju 2018. godine, a prvu godinu je završila s gubitkom od 19.751 kunu. 

U ugovoru stoji da je nagrada za prethodno razdoblje, a Peruško je tada bio "samo" povjerenik u Agrokoru 

Stoga je pitanje od iznimnog javnog interesa - za koji posao u Fortenovi je Peruško dobio nagradu ako je u tvrtki radio tek mjesec dana, a tvrtka je za prethodnu godinu iskazala gubitak? Podsjetimo, Lex Agrokorom već je jasno bila definirana nagrada od 71 tisuću kuna bruto, i to u članku 20. tog zakona. U Fortenovi odbacuju tezu da je Peruško zapravo nagrađen zbog uspješno provedene nagodbe.

"Što se tiče vašeg pitanja koje pokušava dovesti u vezu naknadu izvanrednog povjerenika Agrokora temeljem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i ugovor o radu glavnog izvršnog direktora s privatnom kompanijom Fortenova grupa, naglašavamo kako Fortenova grupa nije nikada bila regulirana Zakonom o izvanrednoj upravi", stoji u odgovoru na to pitanje iz Fortenova grupe. 

Naime, kako oni tumače, Agrokor je temeljem navedenog zakona (Lex Agrokora) imao izvanrednog povjerenika koji nije bio zaposlen u Agrokoru pa nije ni imao ugovor o radu, već je primao naknadu određenu zakonom. 

Fortenova: Nema temelja u povezanosti nagrade Fortenove za Peruška i nagrade Peruška kao izvanrednog povjerenika 

"Današnji glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško postao je zaposlenik Fortenova grupe 2. travnja 2019. te su njegova primanja, kao i primanja cijelog visokog menadžmenta kompanije, određena ugovorima koje je u slučaju Fabrisa Peruška jednoglasno odobrio Upravni odbor kompanije", stoji u odgovoru Fortenove. 

Kako se naglašava u tom odgovoru, svi menadžeri u Fortenova grupi, najvećem privatnom poslodavcu i najvećoj privatnoj kompaniji u regiji, imaju ugovore i nagrade koje su vezane uz postizanje određenih rezultata. 

"Nema temelja kojim bi se nagrade vezane uz rezultate rada i ciljeva u Fortenova grupi mogle dovesti u vezu s nagradom izvanrednog povjerenika koja je određena Zakonom o postupku izvanredne uprave", stoji u tom odgovoru.

Peruško prebacivao imovinu kao povjerenik, a tu imovinu stavljao je u funkciju kao šef Fortenove

Fortenova tumači kako je izvanredni povjerenik Agrokora po osnivanju Fortenova grupe, dakle, od 1. travnja 2019. godine, imao jasan zadatak završetka zahtjevnog posla implementacije nagodbe, što se u najvećoj mjeri odnosilo na prebacivanje imovine Agrokora u Srbiji i Sloveniji na Fortenova grupu u izuzetno kompliciranim okolnostima te kasnije zatvaranje svih Agrokorovih kompanija i brisanje iz sudskih registara. 

"Zahtjevi postavljeni Zakonom uspješno su ispunjeni i cijeli postupak je okončan 12. listopada 2022. godine, kada je Fabris Peruško prestao biti izvanredni povjerenik", kažu iz Fortenove. Glavni izvršni direktor Fortenova grupe imao je jasan zadatak da prebačenu imovinu što prije stavi u punu funkciju u okviru Fortenova grupe, da optimizira poslovanje i isporuči rezultate u skladu s poslovnim planovima i očekivanjima dioničara Fortenova grupe.

Nisu isti poslovi povjerenika i šefa Uprave 

"Ovi zadaci nisu vezani uz poslove izvanrednog povjerenika", stoji u odgovoru Fortenove uz dodatak da su ciljevi obje funkcije bili ne kontradiktorni ili konkurentski, već komplementarni utoliko što je cilj izvanredne uprave bio čim prije ispuniti zakonske uvjete i završiti proces izvanredne uprave, a cilj privatne kompanije Fortenova grupe bio je da se preostala imovina Agrokora u Srbiji i Sloveniji, opterećena sporovima i preprekama za njen prijenos, što prije prebaci na Fortenova grupu i stavi u punu funkciju poslovanja nove kompanije. 

Na upite Indexa Fabrisu Perušku odgovarao je njegov odvjetnički tim, koji naglašava kako je važno istaknuti da Peruškova primanja ni kao izvanrednog povjerenika Agrokora ni kao glavnog izvršnog direktora i člana Upravnog odbora Fortenova grupe nisu financirana iz državnog proračuna ili bilo kojih drugih javnih sredstava. 

Fabris Peruško: Naknade i plaće nisu iz proračuna

Naime, vlada je odredila iznos naknade za povjerenika, koju je isplaćivao Agrokor. Odvjetnici tvrde i da je ugovor o radu sklopljen između Peruška i Fortenova grupe u potpunosti u privatnom vlasništvu te nije javan dokument. Dodaju da je Peruško postupao u skladu s važećim propisima. 

>> Odgovori Fabrisa Peruška i Fortenova grupe, u cijelosti, na upit Indexa

"Objava insinuacija predstavlja grubo kršenje prava gospodina Peruška na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti", stoji u odgovoru u kojem nas pozivaju da se suzdržimo od objava takvih informacija i insinuacija.

Trgovački sud: Nema obaveze prijave plaće i bonusa

Obratili smo se i Trgovačkom sudu, a zanimalo nas je li Trgovački sud razmatrao sukob interesa vezan uz činjenicu da je izvanredni povjerenik dobivao naknadu u Agrokoru i punu plaću u povezanoj tvrtki Fortenova. Uz to, zanimalo nas je jesu li obaviješteni da je Fortenova isplatila bonus Fabrisu Perušku u bruto iznosu od 750 tisuća eura. Upitali smo ih i je li riječ o dozvoljenoj praksi s obzirom na to da je naknada povjereniku već utvrđena Zakonom o postupku izvanredne uprave.  

U očitovanju na taj upit Indexa sutkinje Nevenke Siladi Ristić s Trgovačkog suda naglašava se da "o plaći, bonusima i ostalim odnosima s poslodavcem kod kojeg je isti zaposlenik, izvanredni povjerenik ili stečajni upravitelj nisu dužni obavijestiti sud, a niti postoji zakonska obveza i ovlast suda na upite o istima, niti obveza poslodavca o tome se očitovati sudu". 

Filipović: Pitajte Plenkovića

S obzirom na to da je za provedbu Lex Agrokora nadležno i Ministarstvo gospodarstva, posebno u dijelu definiranja naknada za povjerenike, zanimalo nas je li Peruško imao suglasnost tog ministarstva za puni angažman u Fortenovi. Naime, u Fortenovi je Peruško bio angažiran na puno radno vrijeme pa se postavlja pitanje kada je obavljao poslove povjerenika.  

"Je li Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku predvidio da izvanredni povjerenik prima za isti posao dvije plaće/nagrade?" također je bilo naše pitanje za resornog ministra Filipovića. Upozorili smo da je izvanrednog povjerenika za Agrokor predložila vlada, dok je predsjednika Uprave Fortenove imenovao Odbor direktora. 

"Kome je Fabris Peruško bio odgovoran, dioničarima Fortenove ili vladi RH?" stoji, uz ostalo, u Indexovom upitu Ministarstvu gospodarstva. 

"Poštovani, upućujemo Vas da se u vezi svog upita obratite Vladi Republike Hrvatske", naveli su u odgovoru koji smo dobili od ministra Filipovića. Po tom naputku obratili smo se uredu premijera, odnosno vladi, no nisu nam htjeli odgovoriti na ta pitanja. 

Tko je sve profitirao od Agrokorove nagodbe?

Naglasimo da je od Agrokorove nagodbe, uz ruske banke, najviše profitirao američki špekulativni fond Knighthead, koji je kupujući u nerazjašnjenim okolnostima obezvrijeđene obveznice posrnulog koncerna izborio poziciju ključnog vjerovnika. 

Razlog za to krio se i u odredbama Lex Agrokora, koje su u mnogo čemu suprotne uobičajenim stečajnim pravilima u Hrvatskoj.

Tadašnji glavni savjetnik za restrukturiranje Alastair Beveridge je svjedočeći u USKOK-u otkrio da mu je prvi izvanredni povjerenik Ante Ramljak davao upute kako da sastavi ponudu za angažman, no usprkos tome državna tijela odbacila su sve kaznene prijave u tom slučaju.

Nezadovoljni vjerovnici i manjinski dioničari smatrali su da su u procesu izvanredne uprave ignorirana njihova jamstva, ali i da je sama nagodba temeljena na neprihvatljivom opterećivanju svih tvrtki iz sustava istim jamstvima. Nezadovoljnici su tvrdili da su tako u blokadi završila i zdrava poduzeća, uključujući Ledo, u kojem je Agrokor imao manje od 50 posto vlasništva. 

Vrhovni sud je na sjednici 31. svibnja ove godine odbio ili odbacio ukupno 21 zahtjev za reviziju nagodbe u slučaju Agrokor. Vjerovnici koji su se žalili, a među njima su i Addiko Bank, Kent Bank, Adris, Medika i TDR, sredinom kolovoza o tome su dobili i pisanu obavijest. 

***

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage