Index istrage

Banke su tisućama Hrvata ukrale 700 milijuna kuna, nisu kažnjene. Ovo su krivci za to

Banke su tisućama Hrvata ukrale 700 milijuna kuna, nisu kažnjene. Ovo su krivci za to
Foto: Patrik Macek/PIXSELL / Marko Prpic/PIXSELL

LEASING društva u Hrvatskoj dvanaest su godina varala svoje klijente, koji su plaćali puno više rate leasinga nešto što su trebali.

Takva praksa bi se vjerojatno nastavila da nije bilo sada već bivše direktorice RBA Leasinga Sanje Mehinović, koja je ne samo prijavila svoju leasing kuću za nepravilnosti i nezakonitosti nego je predala i sve dokaze, nakon kojih regulatoru Hanfi nije bilo teško donijeti rješenje.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) u svom rješenju spominje zastaru, što je išlo na ruku leasing kućama, koje su spremne obeštetiti samo one klijente kojima nije prošao rok zastare od pet godina. Od 700 milijuna kuna koje su otete od čak 50 tisuća klijenata, leasing kuće tako su spremne vratiti tek malo više od 20 milijuna kuna u slučajevima koji nisu u zastari. Ostali prevareni sad moraju neizvjesnim sudskim putem tražiti novac koji im je otet.

Tko su glavni krivci za ovakvo stanje?

Kako je do toga došlo? Više je krivaca za ovakvo stanje, a glavni su: Šef Hanfe Ante Žigman, ministar financija Zdravko Marić te na kraju Državno odvjetništvo na čelu sa Zlatom Hrvoj-Šipek. No krenimo redom.

>> Ekskluzivna ispovijest bankarice: Kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kn

Velika je odgovornost državnog regulatora Hanfe, koja od 2008. godine do prijave Sanje Mehinović nije uočila prevaru tešku 700 milijuna kuna. Od početka 2018. godine na čelu Hanfe je Ante Žigman. On je dugogodišnji bliski suradnik nekadašnje potpredsjednice vlade Martine Dalić i suprug državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva - Nataše Mikuš Žigman.

Ante Žigman - dugogodišnji frend Martine Dalić

Dalić i Žigman dugogodišnji su poslovni partneri, oboje su bili u istom periodu, od 2004. do 2008., državni tajnici u Ministarstvu financija, pa su oboje od 2008. do 2010. bili članovi Uprave Partner banke u vlasništvu Bože Čule. Kada je ona otišla u vladu kao ministrica financija u vladi Jadranke Kosor, Žigman je ubrzo napustio Partner banku i postao savjetnik guvernera za fiskalnu politiku 2011. godine. Žigman je ujedno i bivši djelatnik RBA.

>> Prijatelj Martine Dalić trebao bi istražiti je li broker iz skupine Borg zaradio na informacijama iz mailova

Žigman je poznat po odluci da Hanfa, iako je regulator, nije posebno istraživala mailove i kaznenu prijavu koju je prije 4 mjeseca objavio bivši vlasnik Agrokora i višestruki DORH-ov optuženik Ivica Todorić. No vratimo se na slučaj prevare leasing kuća.

 

Mehinović je u razgovoru za Index prepričala kako je Hanfa na početku nevoljko radila na otkrivanju prevare iako su joj bili predočeni svi dokazi te kako nikada nije imala uvid u spis iako je bila podnositelj predstavke. Naglasimo kako se prevara događala od 2008. do 2020. godine. Žigman je na čelu Hanfe od veljače 2018. godine, Mehinović podnosi prvu predstavku u svibnju 2019. godine, a prvo rješenje Hanfe protiv neke leasing kuće, u ovom slučaju RBA leasinga, stiže deset mjeseci kasnije, i to u ožujku 2020. godine. 

Mehinović je istaknula kako je morala djelatnike Hanfe učiti njihovom poslu kako bi se napokon pokrenuli i shvatili srazmjere prevare.

Hanfa nevoljko radila na otkrivanju prevare

"Objasnila sam im i na jednom konkretnom primjeru kako je pojedini ugovor bio dogovoren pod jednim uvjetima sa stopom marže i koliko je točno tada iznosio EURIBOR. Dala sam im pregled koliko se kretao EURIBOR u periodu otplate kredita. Imala sam taj jedan primjer i kao djeci u drugom razredu osnovne škole objasnila im razliku u ratama. Rekla sam im: 'To je jedan primjer na kojem ste naučili što se događalo i sada krenite dalje'", objasnila je Mehinović u razgovoru za Index. Također je detaljno objasnila u čemu je zapravo odgovornost Hanfe.

 

"Primjerice, kod nas je bila jedna rečenica u svakom ugovoru i ponudi za leasing, da se uvjeti financiranja mogu mijenjati tijekom vremena otplate ovisno o kretanju vrijednosti novca. Leasing kuće tumačile su je na krivi način. Oni je nikad nisu ispravili. Ta rečenica je značila da se uvjeti financiranja mogu mijenjati ako se uvjeti refinanciranja, odnosno nabavke novca tih istih leasing društava ili banaka mijenjaju u svijetu", rekla je Mehinović, objasnivši da se tako kompletan rizik poslovanja mogao prebaciti na klijente, što se tada i radilo.

Odgovornost Hanfe

"To je ta 'divna i bajna rečenica' ispisana 'sitnim' slovima, na koju se pozivaju svi u leasing industriji i možda u bankama, koju je omogućila upravo Hanfa. Tu je odgovornost ovog regulatornog tijela", objasnila je Mehinović.

Bitno je također naglasiti kako leasing društva na kraju nisu na adekvatan način kažnjena, a zahvaljujući Hanfi nisu ni ispunila obavezu da na transparentan način obavijeste klijente koje su prevarila. RBA Leasing tako je obavijestio svoje korisnike posebnim pismom poslanim na adrese oštećenih korisnika. Iz pisma nije bilo jasno navedeno da im se zapravo obraćaju jer su ih oštetili.

"Hanfa je odobrila dopis koji je klijentima bilo teško odgonetnuti"

Pismo je doduše imalo i prilog, odnosno Rješenje Hanfe od 12 stranica koje je pisano teško shvatljivim pravničkim jezikom. Mnogi nisu ni shvatili o čemu se zapravo radi.

"Formulacija tog pisma bila je takva da ja nakon 18 godina staža i znanja o leasingu nisam mogla odgonetnuti što su htjeli reći. Prije nego što su poslali taj dopis svojim klijentima, morali su taj dopis dostaviti Hanfi, koja je morala odobriti taj tekst. Hanfa je to odobrila. Nevjerojatno je bilo iz te 'kazne' da je rješenje Hanfe moralo biti objavljeno na internetskim stranicama leasing društva. Ma tko to gleda? Kakva je to kazna?" istaknula je u razgovoru Mehinović.

Na kraju, važno je istaknuti da je tijekom istrage upravo RBA Leasinga Žigman kod RBA banke, vlasnika RBA Leasinga, uspio isposlovati manju kamatnu stopu za svoj stambeni kredit. Oni su mu od 2018. do 2020. godine smanjili kamatnu stopu s 5.25 posto na 3.50, a zatim na 2.50 posto. U lipnju prošle godine Žigman je u svoju imovinsku karticu prijavio kredit iz 2007. godine s kamatnom stopom od 2.5 posto. Prosječna ponderirana kamatna stopa na stambene kredite odobrene u Republici Hrvatskoj s ugovorenom promjenjivom kamatnom stopom u eurima i u kunama, s valutnom klauzulom u eurima, na dan 30. travnja 2020. iznosila je 3.60 posto.

>> OTKRIVAMO Šef Hanfe ima kredit u RBA. Prepolovili su mu kamatu

Odjel za kontrolu leasinga u Hanfi vodi sestra Zdravka Marića

Tu negdje dolazimo i do ministra financija Zdravka Marića, koji je, komentirajući golemu leasing prevaru, rekao da je Hanfa odradila svoj posao korektno i da nema zamjerki. Valja naglasiti kako je voditeljica odjela za kontrolu leasing tržišta u Hanfi njegova sestra Ljiljana.

"Gledajte, prijavila sam sve, imala sam dokaze, zaista sam htjela pomoći i očekivala sam da će me zvati da im pomognem. Nisam naravno mislila da će me tamo angažirati kao voditelja odjela za kontrolu leasing tržišta, što vodi Ljiljana Marić (sestra ministra financija Zdravka Marića op.a.), moje je bilo samo da im pomognem. Hajde, možda sam se potajno nadala da će mi ponuditi neki posao, iskreno. No mjesecima nije bilo nikakve komunikacije do tog sastanka koji je uslijedio nakon maila HNB-u. Mislila sam da me zovu jer me trebaju, no zvali su me samo da me malo smire", opisala je Sanja Mehinović u razgovoru za Index.

Ministarstvo financija ignoriralo je prijavu protiv leasing društava

No ono puno bitnija od rodbinskih odnosa je činjenica da ministar financija Marić nije reagirao na leasing prevare. Naime, Ministarstvo financija ima posebni odjel za kontrolu leasinga, koji nije ni reagirao na predstavku Sanje Mehinović o velikoj prevari leasing društava.

"Kada sam poslala predstavku Hanfi, u kojoj sam ih upozorila na prevaru i objasnila kako je ona provedena, obratila sam se i Ministarstvu financija s istim dopisom. Naime, našla sam da oni imaju odjel za kontrolu leasinga. To nisam ni znala da postoji dok nisam to pročitala na njihovim službenim stranicama. Ne znam što taj odjel radi i ne znam koliko taj odjel ima ljudi. Vidjela sam da imaju nekog pročelnika i, koliko sam shvatila, i oni predstavljaju kontrolu. Ministarstvo financija tako sam obavijestila na identičan način kao i Hanfu. I njima sam pružila sve dokaze. Nikada mi nisu odgovorili", opisala je Mehinović.

Ministarstvo financija potvrdilo nam je kako je Mehinović zaista tom odjelu poslala istovjetnu predstavku kao i Hanfi. No oni su tek upitali Hanfu o čemu je riječ, a da se nikada nisu povratno javili podnositelju prijave.

"Nadležne službe Ministarstva financija su od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, kao ovlaštenog tijela za nadzor pravnih osoba koje se bave poslovima leasinga, zatražile da ih izvijesti o aktivnostima koje poduzima i koje će poduzeti u vezi sa zaprimljenom predstavkom. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je izvijestila Ministarstvo financija kako je po zaprimanju navedene predstavke zatražila nadopunu iste od strane podnositeljice i po primitku nadopunjene predstavke je od društva Raiffeisen leasing  d.o.o. zatražila očitovanje po svim točkama predstavke, kao i dostavu sve relevantne dokumentacije te da je u tijeku obrada postupanja društva Raiffeisen leasing  d.o.o. vezano uz navode podnositeljice", stoji u odgovoru Ministarstva financija.

Ostalo je nejasno što radi taj odjel, koji nije stigao, nije mogao ili nije imao volje odgovoriti na prijavu nezakonitosti teških 700 milijuna kuna.

Marićevo ministarstvo kaže da njihov odjel za leasing nema ovlasti za nadzor

"Djelokrug Ministarstva financija reguliran je Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave te podrobnije Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija. U Ministarstvu financija ne postoji unutarnja ustrojstvena jedinica, odnosno Odjel za kontrolu leasinga, nego je ustrojen Odjel za faktoring i leasing u čijem su djelokrugu upravni i stručni poslovi vezani za izradu nacrta prijedloga zakona i prijedloga provedbenih propisa iz područja faktoringa i leasinga te analiziranje i predlaganje mjera za poboljšanje tog sustava. Osim toga, u djelokrugu spomenutog odjela je i praćenje propisa iz područja faktorina i leasinga na razini Europske unije te predlaganje mjera za usklađivanje zakonodavstva Republike Hrvatske sa pravnom stečevinom Europske unije. Sistematizacijom radnih mjesta u Ministarstvu financija u Odjelu za faktoring i leasing planirana su tri državna službenika, a trenutno je zaposlen jedan državni službenik", kažu nam iz Ministarstva financija, dodajući da njihov Odjel za faktoring i leasing nema ovlasti za provođenje nadzora pravnih osoba koje se bave poslovima leasinga.

DORH i dalje na izvidima

Na kraju dolazimo i do DORH-a. Još prošlo ljeto Hanfa je uputila prikupljenu dokumentaciju o Raiffeisen Leasingu (RBA Leasing) Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na daljnje postupanje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iz domene gospodarskih kaznenih djela, a tada je trebala započeti i službena istraga DORH-a.

>> Što DORH radi s leasing prevarom teškom 700 milijuna kuna? Godinu dana provodi izvide

No iz Državnog odvjetništva su nam nedavno rekli kako su i dalje tek u fazi izvida. Da je DORH podigao prijavu ili dokazao kazneno djelo i počeo procesuiranje odgovornog, oštećeni klijenti našli bi se u puno boljoj poziciji pred sudovima, gdje će morati tražiti svoj oteti novac. Na tu instituciju, na žalost, čini se da za sada ne mogu računati. Sudeći prema cijeloj ovoj priči, teško da mogu računati i na jednu instituciju koja ih je odmah u startu morala zaštititi od ove prevare banaka odnosno leasing kuća.

Čovjek koji je danas šef Udruge banaka odobrio je izmjenu kojom su teško oštećeni klijenti

Na meti DORH-a mogao bi se naći Zdenko Adrović, koji je danas predsjednik Hrvatske udruge banaka, odnosno predstavnik svih banaka koje posluju u Hrvatskoj. U vrijeme goleme leasing prevare bio je na čelu Nadzornog odbora RBA Leasinga. Temeljem zapisnika s Nadzornog odbora RBA Leasinga iz 2008. godine vidljivo je kako je Nadzorni odbor (NO) dao suglasnost za neosnovanu i jednostranu izmjenu marže, kojom su na koncu teško oštećeni klijenti.

Naime, u RBA Leasingu, gdje je direktorica bila Sanja Mehinović, neopravdano su i jednostrano mijenjali fiksni dio kamatne stope (maržu) u aktivnim ugovorima o leasingu, pri čemu nije postojala nikakva jasna podloga u ugovornim odredbama ni opravdani razlozi te o izmjenama nisu obavijestili primatelje leasinga iako je to bilo izričito propisano.

Adrović je sve znao i odobrio

U RBA Leasingu, ispričala je Sanja Mehinović Index Istragama, dijelili su klijente na "pametne i glupe", odnosno one kojih su se bojali da bi mogli otkriti prevaru i one "glupe", za koje su smatrali da nisu u stanju dokučiti da plaćaju puno višu ratu leasinga nego što su trebali. Što se tiče onih koji su ipak shvatili da ih se vara, Uprava RBA Leasinga s njima je potpisivala nagodbe kako drugi ne bi saznali.

>> Šef Hrvatske udruge banaka bio je na čelu tijela koje je odobrilo milijunsku prevaru

Uprava RBA Leasinga imala je potporu Nadzornog odbora, a na čelu Nadzornog odbora bio je Zdenko Adrović, današnji šef HUB-a, udruge koja danas u Hrvatskoj predstavlja 17 banaka. Prema sudskom registru, osim Adrovića u Nadzornom odboru bili su zamjenik predsjednika Dieter Scheidl te članovi Christian Pettinger, Lovorka Penavić, Heinz Hoedl i Vesna Ciganek-Vuković.

Prema detaljnom izvještaju Hanfe, Nadzorni odbor na čelu s Adrovićem, koji je tada bio i prvi čovjek RBA grupacije u Hrvatskoj, o svemu je bio vrlo detaljno upoznat. U izvještaju Hanfe stoji da Nadzorni odbor nije imao nikakvih primjedbi na postupanje RBA Leasinga vezano za marže, odnosno da su bili suglasni.