Index istrage

Ovo je Žinićevo imanje u Slani. Ima dvije kuće i bazen

Ovo je Žinićevo imanje u Slani. Ima dvije kuće i bazen
Foto:; Index

PETRINJSKO selo Slana jedno je od stradalih u potresima proteklih dvadesetak dana. Na sreću, nije puno toga stradalo, a na nesreću nije puno toga ni bilo za stradati. Dvadesetak je kuća u selu i još toliko ruševina koje se nisu rasule od potresa, nego od nečije stručne minerske ruke.

Drvena kuća i zidana prizemnica

Zabačeno selo oko kojeg su šume još uvijek minirane mjesto je u kojem je svoj prostor za mir našao župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.
"Da, tamo je njegova kuća, ispred je drvena, a iza zidana prizemnica", uputila nas je mještanka koja je željela ostati anonimna. Selo je malo, župan moćan.

>> Tko je Ivo Žinić? HDZ-ov župan s nizom afera, voli svemir, skupe aute i Pariz

Kuća koju Žinić koristi je na samom početku sela, kada se dolazi iz smjera Glinskih poljana i zapravo nije jedna kuća. Na ovećem imanju bez ograde - tek je postavljena armatura jer župan, čini se, namjerava zidati ogradu prema cesti - nalazi se svježe obnovljena drvena kuća, zgodna zidana prizemnica iza nje pa se jedva nazire s ceste i drveni gospodarski objekt, u sklopu kojeg je veliki roštilj i krušna peć.

Postavio novi bazen, stari je bio malen

Između zidane prizemnice s ostakljenom verandom i roštilja nalazi se montažni bazen. Prema slikama s Google Mapsa, na njegovom se mjestu nekada nalazio također montažni bazen malo veći od kade pa se u njemu moglo samo brčkati. U ovom novom se može i zaplivati.

"To je županovo", rekao nam je jedan od najbližih susjeda pa pobjegao u kuću ne sačekavši naše sljedeće pitanje. Treću živu dušu nismo u Slani susreli.

Slike pijetla, sveca, krava i životinjski rogovi

Drvena kuća na sebi nosi zahrđali broj 125 s prednje strane, a sa stražnje je ukrašena naslikanim pijetlom, kravama na pojilu, svetim Hubertom, oznakama lovačkog saveza i životinjskom lubanjom s rogovima. Zidana kuća od ukrasa ima samo zelenu naljepnicu kao potvrdu da je upotrebljiva za život. Doduše, na njoj je napisana napomena da treba sanirati dimnjak, ali župan Žinić se uvijek može grijati na struju. Ako samo malo pripazi, neće ga to previše koštati. 

>> Žinić: Bit će neodgovornih koji će nabiti troškove, treba se racionalno grijati

Zapravo nema baš nikakvog razloga da se Žinić ne preseli u Slanu i državi ne vrati kuću u Glini, u kojoj najamninu od 100 kuna mjesečno ne plaća već 13 godina.

>> HDZ-ovac Žinić živi u kući čiji je vlasnik nekad bio inženjer tekstila Jovan Paspalj

Smetnja mu nisu ni suvlasnici.

Suvlasnica: Mi to ne možemo koristiti

"To je njemu tata dao na korištenje, mi to ne možemo koristiti", rekla nam je Đurđa Išek koja je na vlasničkim dokumentima navedena kao jedna od suvlasnica. Nije bila previše razgovorljiva. Samo je rekla da su ona i sestra nasljednice imanja kao i otac župana Žinića, ali da samo župan koristi imanje.

Osim što koristi imanje kojem nije vlasnik, župan Ivo Žinić ima i trećinu nekretnine u Marinbrodu. Tamo se nalazi ogromna kuća od oko 400 kvadrata koju Žinić nije naveo u imovinskoj kartici.

Četiri godine nije upisao kuću u imovinsku karticu

"Ja sam od 2016. suvlasnik u jednoj trećini naše roditeljske kuće u Marinbrodu i imamo još jednu nekretninu, možemo reći kuću koja nije za stanovanje, ovdje u Glini. Ova kuća u Marinbrodu nije upisana u imovinsku karticu jer je kasnije taj darovni ugovor proveden i kroz gruntovnicu i katastar", rekao je Žinić za Dnevnik Nove TV.

>> Ovo je Žinićeva kuća koju nije prijavio u imovinskoj. Besplatno živi u državnoj

U zemljišnim knjigama pak piše da je sve provedeno polovinom 2016. HDZ-ov župan bio je dužan to upisati u imovinsku karticu, no to nije učinio gotovo četiri godine. Žinić se i požalio da nije postao vlasnik državne kuće u Glini u kojoj živi.

Danas je Žinić, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao kako "nema nekretnina".

"Ja nemam nekretnina, imam samo jednu trećinu u roditeljskom vlasništvu", rekao je.

> Žinić: Ja nemam nekretnina

Nadao se da će mu država darovati kuću

"Ja nisam u kartici naveo da sam vlasnik kuće, nego sam je prijavio kao kuću u kojoj živim. Nisam vlasnik te kuće. Ja sam vjerovao da će u međuvremenu to biti darovano, ali do danas to nije riješeno. Nažalost, postupak je dosta opsežan i mijenjali su se propisi i zakoni", rekao je Žinić.
Zaboravnom županu poslali smo upit o nekretninama i objavit ćemo čim ga dobijemo.

Originalno objavljeno na Index istrage

 
Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.