Index istrage

UHLJEBARIJ Šef Uprave HEP-a ima šest stanova, tri kuće, vikendicu, milijunsku štednju

UHLJEBARIJ Šef Uprave HEP-a ima šest stanova, tri kuće, vikendicu, milijunsku štednju
Foto: Index, HEP

INDEX ISTRAGE pokrenule su Uhljebarij, registar sisača javnog novca. Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate ćemo objavljivati u nastavcima u Uhljebariju. Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama.

To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje smo istraživali posljednjih nekoliko mjeseci.

No čelnici državnih firmi su ključan dio sustava koji našim novcem bogato nagrađuje nesposobnost, nerad i neučinkovitost u zamjenu za slijepu poslušnost vladajućoj partiji, zbog čega zaslužuju da se njihova imovina i financije detaljno propitaju.

U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog.

> Imate li korisne informacije za Index Istrage? Pošaljite nam ih na mail [email protected]. Garantiramo anonimnost.

U novom Uhljebariju Index Istrage objavljuju imovinu članova Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP). U upravnom odboru Hrvatske elektroprivrede (HEP) sjedi šest osoba.

TVRTKA: HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA

Frane Barbarić, predsjednik Uprave

Pravnik Frane Barbarić, član HDZ-a i vrlo dobar prijatelj šefa te stranke i premijera Andreja Plenkovića, na čelu Uprave HEP-a nalazi se od 2018. godine. Krajem 2017. godine Barbarić je na sjednici vlade predložen za predsjednika Uprave HEP-a, a to je tada bio osobni odabir premijera Plenkovića, čijoj vladi je trebalo gotovo šest mjeseci da se odluči kome će povjeriti najvažniju funkciju u HEP-u. Protiv imenovanja Barbarića bili su Hrvatski elektrogospodarski sindikat (HES), Nezavisni sindikat radnika HEP-a i Sindikat TEHNOS-a, tvrdeći da Barbarić nije stručan te da je obnašao bitnu dužnost u vrijeme kompromitirane Uprave HEP-a na čelu s Ivanom Mravkom.

HEP ne želi dati aktualne plaće članova Uprave

U službenoj biografiji Barbarića stoji da je diplomirao na Pravnom fakultetu 1991. godine, a tri godine kasnije zapošljava se kao pravnik društva u trgovačkom društvu Zagreb nekretnine d.o.o. ZANE, članici Zaba Grupe. Već 1997. godine postao je pomoćnik direktora, a 2003. godine savjetnik za pravne poslove. Barbarić je bio u PBZ Leasingu rukovoditelj Službe za leasing nekretnina, a od 2007. godine radi u HEP-u.

Barbariću u imovinskoj kartici stoji kako mu je plaća 22.958 kuna, no riječ je o zastarjelom podatku s početka njegova mandata u HEP-u. Njegova plaća danas je viša od tog iznosa. Kolika je točno u HEP-u ne žele otkriti.

"Podaci o plaćama članova Uprave vidljivi su u njihovim imovinskim karticama. Iznosi plaća nisu uvjetovani samo radnim mjestom (pozicijom) nego i drugim elementima kao što su radni staž i visina osobnih odbitaka (s obzirom na broj uzdržavanih članova obitelji). Napominjemo da su dužnosnici obvezni podnijeti izvješće o imovinskom stanju istekom godine - ako je tijekom godine nastupila bitna promjena imovinskog stanja", stoji u odgovoru HEP-a. Prema imovinskoj kartici ispada da Barbarić kao šef Uprave ima manju plaću nego neki drugi članovi Uprave koji su, za razliku od njega, ažurirali imovinske kartice.

Barbarić već dobio kaznu Povjerenstva

Barbarić, kao i njegov dobar prijatelj Plenković, ne poštuje instituciju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa niti se drži zakonskih normi kojih bi se morao držati kao dužnosnik.

Podsjetimo da je upravo Index otkrio da Barbarić prima naknade na koje nema pravo, da bi Povjerenstvo nakon članka na Indexu pokrenulo postupak protiv šef HEP-a. Naime, Barbarić je unatoč pisanom mišljenju Povjerenstva da ne može u isto vrijeme biti šef državnog HEP-a i član vijeća gradske četvrti Novi Zagreb, napravio upravo to. Sjedio je na dvije stolice i tako primao plaću i naknadu.

Kao potpredsjednik gradske četvrti primao je mjesečno dodatnih 4275,25 kuna bruto (neto iznos je manji), a ukupno je došao do 60 tisuća kuna na koje nije imao pravo. Povjerenstvo ga je kaznilo iznosom od 10 tisuća kuna, a Barbarić se poput Tomislava Karamarka žalio Višem upravnom sudu na odluku Povjerenstva. Upravo ovih dana stigla je i presuda. Povjerenstvo je bilo u pravu kada je kaznilo Barbarića, a šef HEP-a mora platiti još 3125 kuna sudskih troškova.

HEP: Uprava nije primala godišnje nagrade za svoj rad

Valja podsjetiti da je u vrijeme kada smo objavili članak o Barbariću reagirao upravo Plenković, tvrdeći kako se o Barbariću piše samo zato što mu je dao potporu na unutarstranačkim izborima.

Poučeni ranijim iskustvom o dužnosnicima koji u državnim tvrtkama uz vrlo visoke plaće primaju i nagrade za rad, upitali smo i čelništvo HEP-a jesu li primali godišnje nagrade za svoj rad.

"Članovi Uprave HEP-a d.d. nisu primali godišnje nagrade za dobro poslovanje", stajalo je u odgovoru. No čini se da nisu u pravu jer je upravo Povjerenstvo ovih dana protiv svih članova Uprave pokrenulo postupak i to zbog primanja naknade za - radne rezultate.

Povjerenstvo: Uprava HEP-a primala nagrade za radne rezultate

"S obzirom na to da iz prikupljenih podataka i dokumentacije proizlazi da su dužnosnicima Frani Barbariću, Nikoli Rukavini, Petru Sprčiću, Marku Ćosiću, Tomislavu Šambiću i Saši Dujmiću, istovremeno uz primanje plaće za obnašanje dužnosti predsjednika i članova Uprave trgovačkog društva HEP d.d., isplaćene i prigodne naknade do popisanog iznosa (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.) te novčane nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika, dok je Nikoli Rukavini, Petru Sprčiću, Marku Ćosiću i Tomislavu Šambiću isplaćena i naknada pod šifrom koja se odnosi na dar za dijete do 15. g. starosti, odnosno potpore za novorođenče do propisanog iznosa, a Nikoli Rukavini isplaćena je i nagrada za navršene godine staža do propisanog iznosa, proizlazi da je u postupanju navedenih dužnosnika došlo do moguće povrede članka 7. točke d) ZSSI-a te je Povjerenstvo donijelo odluku o pokretanju postupka", stoji u Rješenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Barbarić prijavio 63 nekretnine

No vratimo se na Barbarića. Sudeći prema njegovoj poslovnoj biografiji, prema kojoj je u HEP-u posljednjih 14 godina, nikada za Barbarića ne bismo rekli da je jedan od najbogatijih državnih dužnosnika. A jest. Barbarić je prijavio 63 nekretnine, od čega je šest stanova, tri kuće, jedna vikendica te vinogradi, šume i oranice. Prijavio je tako stan u Jelsi od 22 kvadrata vrijedan 295 tisuća kuna, dva stana u Zagrebu od 99 kvadrata koji su vrijedni po 1.3 milijuna kuna, koji se nalaze u ulici Bruna Bušića.

Stanovi su na prvom i drugom katu i imaju gotovo istu kvadraturu. Tu je još stan u Zagrebu od 52 kvadrata vrijedan 600 tisuća kuna, vikendica u Desincu od 70 kvadrata, kuća od 120 kvadrata u Zastražišću, kuća od 188 kvadrata u Zastražišću vrijedna više od dva milijuna kuna, dio kuće u Zastražišću od 50 kvadrata vrijedan 1.1 milijun kuna, poslovni prostor u Zagrebu od 120 kvadrata vrijedan 2.3 milijuna kuna, stan u Opatiji od 57 kvadrata vrijedan 1.5 milijuna kuna te stan u Jelsi od 87 kvadrata vrijedan 1.2 milijuna kuna.

Štednja od 1.3 milijuna kuna

Tu je i štednja u švicarskim francima, američkim i australskim dolarima, britanskim funtama, eurima i kunama u iznosu od gotovo 1.3 milijuna kuna. Veći dio nekretnina Barbarić je stekao nakon ostavinske rasprave pokojne supruge. Četiri nekretnine vrijedne oko 3.2 milijuna kuna stekao je kreditima i plaćom. Jedan od kredita je obveza prema Ministarstvu obrane za otkup stanarskog prava od 152.604 kune još iz 1996. godine. Rata kredita za taj stan iznosi 422 kune. Pitali smo je li možda Barbarić dobio kredit od MORH-a? U HEP-u kažu da nije.

"Spomenuti kredit nije ugovorio g. Barbarić, već je riječ je o kreditu za koji je preuzeo obvezu vraćanja prilikom kupnje stana", stoji u odgovoru HEP-a. Barbarić ima kredit i u Zagrebačkoj banci od 90 tisuća eura iz 2015. godine. Zabilježba kredita MORH-a i Zagrebačke banke vidljiva je na stanovima u ulici Bruna Bušića u Zagrebu koji imaju po 99 kvadrata i nalaze se na prvom i drugom katu zgrade.

Marko Ćosić, član Uprave

Marko Ćosić, sin bivšeg HDZ-ovog zastupnika i generala Krešimira Ćosića, član je Uprave od siječnja 2018. godine, a prije nego što ga je imenovala vlada bio je direktor u tvrtki Proenergy. U prosincu 2019. godine prijavio je kako njegova plaća iznosi 25.669,84 kune, no koliko trenutno prima nisu nam htjeli reći. Oženjen je.

Ćosić, član HDZ-a, od 2005. do 2007. godine bio je savjetnik u Agenciji za promicanje izvoza i ulaganja Vlade RH, a tijekom 2007. bio je suradnik na projektu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. U sklopu Korlea Invest Holdinga od 2008. do 2010. godine izvršni je direktor društva kćeri u Hrvatskoj, a od 2010. do 2012. godine direktor je za jugoistočnu Europu, gdje je zadužen za razvoj, trgovinu energijom, cross-commodity trading i investicije u proizvodne kapacitete. Od 2012. do 2017. godine kao generalni menadžer Proenergy Grupe upravljao je poslovanjem na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

I Ćosić kao i Barbarić kažnjen zbog imovinske kartice

I Ćosića, baš kao i Barbarića, kaznilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i to novčanom kaznom od dvije tisuće kuna. Naime, utvrđen mu je nesklad u imovinskoj kartici zbog neprijavljivanja prijenosa vlasništva svojih tvrtki HM SUN, AirCash i Energopotens. Ćosić ima vlasništvo i nad tvrtkama Senega Nova i Hotka Super te Zicter.

Poslovanje Ćosićevih tvrtki

HM Sun bavi se poslovnim i računalnim uslugama, a 2019. imali su dobit od svega 10 tisuća kuna. Tvrtka Zicter je u mirovanju posljednjih pet godina, kao i tvrtka Energopotens koja je 2019. godinu završila s minusom od 25 tisuća kuna. Tvrtka Proenergy, koja se navodi kao Ćosićeva najjača referenca, u 2017. godina imala je gubitak od 8 milijuna kuna, a 2018. godine gubitak od gotovo 40 milijuna kuna. Hotka super imala je gubitak u 2019. godini od 7 tisuća kuna.

Tvrtka Senega 2019. godinu završila je s dobiti od 10 tisuća kuna, dok je tvrtka Aircash imala dobro poslovanje s obzirom na to da je 2019. godinu završila s dobiti od 445 tisuća kuna.

Tata Ćosić morao otići iz NO HEP-a zbog sina koji je danas u Upravi

Zanimljivo je kako je Ćosićev otac Krešimir bio u Nadzornom odboru HEP-a od 2004. godine do 2009. godine. Ćosić je prvo bio član, da bi 2009. bio izabran za predsjednika Nadzornog odbora. No Ćosić je odstupio nakon svega 15 dana. Mediji su otkrili da slovačko-ukrajinska tvrtka Korlea u kojoj je bio i Ćosićev sin kao prokurist kupuje struju za HEP te da je riječ o sukobu interesa. Stariji Ćosić je tvrdio da ne odlazi iz HEP-a zbog toga, već zbog novih izazova. Korlea je danas u stečaju.

No vratimo se na Ćosića juniora.

Od imovine Ćosić je prijavio kuću s okućnicom u Zagrebu od 152 kvadrata vrijednosti 3.3 milijuna kuna. Do te imovine Ćosić je naveo kako je došao zaduženjem kod banke. Riječ je o kreditu od 380 tisuća eura iz 2018. godine, a mjesečna rata iznosi 12.382 kune. Ćosićeva supruga zaposlena je u tvrtki Yonas, a prijavila je plaću malo višu od osam tisuća kuna.

Gradi sebi zgradu u centru Zagreba

Na mjestu gdje bi trebala biti Ćosićeva kuća procijenjena na 3.3 milijuna kuna u Mesićevoj ulici u centru Zagreba, zapravo je veliko gradilište, a radovi su krenuli od listopada 2019. godine. Investitor je Ćosić, a naveo je kako se gradi stambena građevina s dvije stambene jedinice. Prema dostupnim podacima nekretnina je kupljena u rujnu 2018. godine za 400 tisuća eura, odnosno tri milijuna kuna, a na tom mjestu je stajala kuća s dva stana. Koliko stoji trenutna investicija nije nam poznato.

Ćosić je, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, morao prijaviti građevinsko zemljište, no to nije napravio.

Ćosić je u imovinskoj kartici prijavio i dva potraživanja u ukupnoj vrijednosti od 9.4 milijuna kuna prema nepoznatim osobama te štednju od 2.8 milijuna kuna.

Saša Dujmić, član Uprave

Saša Dujmić treći je član Uprave HEP-a i član je HNS-a, a dolazi iz Splita. Prijavio je plaću na "okruglo" 23 tisuće kuna. Kolika mu je stvarna plaća, nismo uspjeli saznati. Cijeli svoj radni vijek je u sustavu HEP-a. Počeo je HEP-u, Elektrodalmacija Split, 1996. godine kao inženjer u Službi za vođenje pogona, a potom u Službi za razvoj i investicije. Od 2012. do 2014. godine bio je direktor Elektrodalmacije Split HEP-Operatora distribucijskog sustava, a od 2014. godine član je Uprave HEP-a. U siječnju 2018. godine dobio je još jedan mandat u Upravi.

Dujmić se našao na meti Uskoka i to zbog slučaja Josipe Rimac. Za Dujmića se sumnja da je sredio posao na neodređeno Biserki Vujić, sestri Josipe Rimac, za što navodno nije imala uvjete. Zanimljivo je kako je Jutarnji liste ove jeseni objavio transkript telefonskog razgovora između Josipe Rimac i novinara jednog ličkog portala. Novinar je pripremao temu o nepravilnostima prilikom zapošljavanja u HEP-u, a tema je bio Dujmić. Rimac je s novinarom, smatra Uskok, dogovorila da odustane od članka, a zauzvrat mu je obećala zaposliti sina. 

Živi u POS-ovom stanu, Sanader davao ključeve

Dujmić je Povjerenstvu prijavio samo jednu nekretninu i to u Splitu od 92.5 kvadrata koju je procijenio na 1.8 milijuna kuna. Prijavio je kako je taj stan kupio zaduženjem kod banke. Prijavio je i dva kredita i to oba u Splitskoj banci. Jedan od 90 tisuća eura iz 2006. godine u vremenu kada je stekao stan u Splitu te drugi od 120.000 kuna iz 2017. godine, kada je kupio novi automobil Audi.

Istražujući Dujmićevu imovinu, utvrdili smo da je nekretninu stekao pod povoljnim uvjetima, odnosno u sustavu poticane stanogradnje. Tako su na nekretnini vidljiva dva kredita, a ne jedan iz 2007. godine kada je stekao stan. Jedan je Splitske banke od 55.375 CHF-a, drugi Agencije za promet nekretninama (APN) od 258.263 kune. Riječ o POS-ovom stanu na splitskom predjelu Brodarica.

"Ugovor o kupoprodaji za predmetni stan člana Uprave g. Dujmića (radi se o jednom stanu i on je naveden u imovinskoj kartici) zaključen je preko programa poticajne stanogradnje 2005. godine. Obvezno partnerski odnos su tada imali Splitska banka (danas OTP banka) i APN, a s kojima je g. Dujmić zaključio ugovor. Stan je kupljen za navedeni kreditni iznos s mjesečnim otplatama na 30 godina", stoji u odgovoru koji smo dobili od HEP-a.

Podsjetimo, tadašnji predsjednik vlade Ivo Sanader na prigodnoj svečanosti u Splitu predao je 2007. godine ključeve 384 stana izgrađena u sklopu Programa društveno poticane stanogradnje (POS) na gradskom predjelu Brodarica. Izgradnju stanova i 576 garažno-parkirnih mjesta na ukupno 30 tisuća metara četvornih provodila je tvrtka Dal-koning iz Splita prema projektu Sanaderova prijatelja Jerka Rošina.

Nikola Rukavina, član Uprave

Nikola Rukavina član je HDZ-a, a od 1998. do 2008. godine radio je u tvrtki T-Mobile Hrvatska, da bi u HEP došao 2008. godine, na mjesto člana Uprave za korporativnu funkciju komercijalni poslovi. Od 2009. do 2017. godine na funkciji je direktora, odnosno pomoćnika direktora HEP Proizvodnje d.o.o., a od siječnja 2018. član je Uprave. Rukavina je prijavio plaću od 22.826 kuna, no riječ je o podatku s početka mandata. Koliko zaista iznosi njegova plaća, nisu nam htjeli reći.

Rukavina je prijavio dvije kuće. Jedna je u Zagrebu od 390 kvadrata koja je procijenjena na 2.5 milijuna kuna, dok je druga kuća u Lukovom Šugarju od 443 kvadrata i procijenjena je na milijun kuna. Od 2007. godine ima aktivan kredit od 165.650 švicarskih franaka, a mjesečna rata mu iznosi oko 7 tisuća kuna.

Kako smo otkrili, Rukavina je morao ažurirati svoju imovinsku karticu s obzirom na to da je dio nekretnina izgubio diobom bračne stečevine.

Petar Sprčić, član Uprave

Petar Sprčić nije član nijedne stranke, no vjenčani je kum aktualnog ministra Tomislava Čorića. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa smatralo je kako se ministar Ćorić morao izuzeti kod glasanja oko izbora njegova kuma u Upravu HEP-a te da je povrijedio načela nepristranog i savjesnog postupanja zbog sudjelovanja u glasovanju. No za taj propust nije predviđena kazna.

Sprčić je u HEP-u od 2000. godine na različitim poslovima vezanim uz upravljanje sustavom i nabavu energije. Iz Službe za dispečerske poslove, odnosno Sektora za vođenje i gospodarenje elektroenergetskim sustavom, 2003. godine prelazi u Hrvatski neovisni operator sustava i tržišta. Od 2004. do 2007. godine radi u Sektoru HEP Trade HEP-a d.d..

Od osnivanja HEP Trgovine d.o.o. 2007. godine rukovoditelj je Službe za kratkoročno trgovanje, a 2012. godine postaje pomoćnik direktora zadužen za poslove strateškog planiranja trgovanja energijom, emisijskim jedinicama, upravljanje i optimiranje energetskog portfelja HEP grupe, koordiniranje i organizaciju poslovanja HEP-a na energetskim tržištima srednje i jugoistočne Europe. U siječnju 2018. godine izabran je u Upravu HEP-a.

Sprčić u HEP-u, supruga predavač na fakultetu s plaćom od 20.000 kuna

Sprčić je posljednji put ažurirao imovinsku karticu u veljači prošle godine, a prijavio je plaću od 27.692 kuna. Po imovinskoj kartici ispada da Sprčić ima daleko višu plaću nego ostali članovi Uprave HEP-a. Njegova supruga je predavač na Ekonomskom fakultetu, na katedri Ekonomike poduzeća, a prijavila je plaću od 20 tisuća kuna.

Sprčići imaju tri kredita te dvije pozajmice. Rate kredita iznose ukupno gotovo 11 tisuća kuna, a dvije pozajmice iznose 260 tisuća kuna. Ne piše kako će vratiti te pozajmice. Prijavili su i potraživanje po pozajmici od 265.455 kuna te štednju od 630 tisuća kuna.

Prijavili su jedan stan od 219 kvadrata koji je procijenjen na 4.3 milijuna kuna te garažni prostor od 44 kvadrata. Stan se nalazi u dvojnoj vili na zagrebačkom predjelu Maksimir, a uporabna dozvola dobivena je u siječnju 2019. godine. Vilu je Sprčić gradio s Antom Čurićem. Čurić je direktor HEP Trgovine, najveće tvrtke unutar HEP grupacije. Sprčić i Čurić jedno su vrijeme radili zajedno u HEP-u. Sada na jednom ulazu privatne vile stanuje član Uprave HEP-a, a na drugom direktor HEP-a.

Tomislav Šambić, član Uprave

Tomislav Šambić dolazi iz Osijeka, a u imovinskoj kartici je naveo da nije član nijedne stranke. No poznato je da je Šambić u prijateljskim odnosima s bivšim šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom. U službenoj biografiji Šambić navodi da je od 2003. do 2005. godine bio zaposlen u tvrtki Deloitte, gdje je bio revizor. Potom prelazi u Slavonsku banku u kojoj od 2005. godine obavlja poslove izvršnog direktora Sektora potpore tržištu. Nakon spajanja Slavonske s Hypo-Alpe-Adria bankom 2009. godine, u Hypo-Alpe-Adria banci postaje direktor za regiju Slavonija i Baranja. U 2014. godini prelazi u tvrtku Zbir d.o.o. za računovodstvene usluge, a od 2016. godine direktor je Sektora za ekonomske poslove u HEP Plinu d.o.o. u Osijeku. U Upravu HEP-a ulazi u siječnju 2018. godine.

Šambić je u imovinskoj kartici također zaokružio iznos plaće na 20 tisuća kuna i to još 2018. godine, no to mu sasvim sigurno nije današnji iznos plaće. Te godine, kada je imenovan u Upravu HEP-a, supruga mu je zaposlena u državnoj Hrvatskoj lutriji na plaću od 10 tisuća kuna. Šambići imaju kredit Addiko Banke od 107 tisuća eura, a mjesečna rata iznosi 531 euro. Kredit je iz 2019. godine. Prijavili su i potraživanje, riječ o pozajmici od 450 tisuća kuna nepoznatoj osobi.

Kako posluju Šambićeve tvrtke

Šambići posjeduju kuću s okućnicom u Osijeku od 300 kvadrata procijenjenu na 1.5 milijuna kuna. Riječ je novogradnji, odnosno vili s bazenom u osječkom predjelu Retfala. Također posjeduju i kuću u Višnjevcu od 200 kvadrata procijenjenu na pola milijuna kuna i stan u Zagrebu od 85 kvadrata procijenjen na 1.4 milijuna kuna. Stan glasi na suprugu.

Tu je i štednja pa tako član Uprave HEP-a ima 30 tisuća eura štednje, njegova supruga 35 tisuća eura štednje, a troje djece po 25 tisuća kuna štednje.

Šambić je povezan i s privatnim tvrtkama, a jedna od njih je T Kapital d.o.o. iz Osijeka koja je 2019. godinu završila s dobiti od 25 tisuća kuna, koja je osnovana u veljači 2015. godine. Ta tvrtka posjeduje poslovni prostor u Podravskoj Slatini od 168 kvadrata. Riječ je o zgradi koja ima dva vlasnika. Jedan je Šambićeva tvrtka, a drugi je stranka HDZ. Naime, HDZ u toj zgradi ima prostor od 181 kvadrat. Tvrtka Zbir za računovodstvene usluge, koja se navodi u njegovoj službenoj biografiji, završila je 2019. godinu s gubitkom od 45.100 kuna. Zanimljivo je da ove dvije tvrtke Šambić nije posebno prijavljivao Povjerenstvu.

Promjena e-maila prošle godine

"Iz podataka upisanih u povijesni izvadak iz sudskog registra Trgovačkog suda u Osijeku proizlazi da je dužnosnik Tomislav Šambić bio upisan kao član i direktor trgovačkih društava Zbir d.o.o. i T Kapital d.o.o. do srpnja 2017.g., a dužnosnik u smislu ZSSI-a postao je imenovanjem za člana Uprave trgovačkog društva HEP d.d., odnosno u siječnju 2018.g. S obzirom da u trenutku imenovanja na dužnost člana Uprave društva HEP d.d. dužnosnik Tomislav Šambić više nije bio vlasnik udjela u gore navedenim trgovačkim društvima, iste nije niti bio obvezan navoditi u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju", stoji u odgovoru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Zanimljivo je da su obje tvrtke od 2020. godine promijenile službenu e-mail adresu koja sada glasi "[email protected]" i registrirane su na kućnoj adresi člana Uprave HEP-a.

Šambić je još 2015. godine ušao u upravu tvrtke Fungus Panonia iz Donjeg Miholjca koja je 2019. godinu završila s minusom od 952 tisuće kuna.

Dosad objavljeno

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Uhljebarij Index Istraga donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

 

Primajte najnovija otkrića i ekskluzive Index Istraga direktno na mail čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.