Index istrage

Udruga Franak: Kazna za RBA dodatni je poticaj bankama da ne poštuju zakone

Udruga Franak: Kazna za RBA dodatni je poticaj bankama da ne poštuju zakone
Foto: Ivo Čagalj (Pixsell), FB

UDRUGA Franak, koja ne okuplja samo dužnike u švicarskim francima nego i sve one koji se osjećaju prevarenima temeljem ugovora s kreditnim i financijskim institucijama, smatra kako je sudska kazna Raiffeisen banci od 400 tisuća kuna za oglas u kojem je tražila PR agenciju koja bi vršila pritisak na sudove i suce - premalena.

>> Nakon otkrića Index istraga kažnjena RBA. Htjeli su vršiti pritisak na suce

"Kazna koju su dobili RBA i odgovorne osobe zbog pokušaja pritiska na sudove jest premalena, i samo je dodatni poticaj bankama da ne poštuju zakone i presude, kako hrvatskih sudova, tako i Suda Europske unije", stoji u priopćenju udruge Franak.

Pozvali one koji mogu da zatvore račune u RBA banci

Podsjetimo, RBA banka pravomoćno je proglašena krivom na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu zbog objave natječaja u kojem je tražila PR agenciju za vršenje pritiska na Ustavni sud i druge sudove. RBA banka, kao pravna osoba, kažnjena je novčanom kaznom od 400 tisuća kuna, tadašnji predsjednik Uprave te banke Michael Georg Müller kažnjen je novčanom kaznom od 48 tisuća kuna, a dva tadašnja člana Uprave banke Daniel Mitteregger i Marko Jurjević kažnjeni su s po 20 tisuća kuna. Novčana kazna određena je izvansudskom nagodbom između RBA i Hrvatske narodne banke u kojoj stoji da je banka kriva jer nije s dužnom pažnjom pročitala poziv koji je poslala PR agencijama.

>> Udruga Franak pozvala sve da zatvore račun u RBA zbog pritiska na pravosuđe

Naglasimo kako su cijeli slučaj otkrile Index Istrage prije godinu i pol dana, a nakon serije članaka na Indexu predsjednik Uprave RBA banke podnio je ostavku. Udruga Franak u siječnju prošle godine, a nakon što je Index objavio sporni poziv RBA PR agencijama, pozvala je sve one koji su u mogućnosti i to žele da zatvore račun u RBA banci.

"Banke uvijek tvrde da rade po zakonu"

U današnjem priopćenju podsjećaju da su nakon svih pravomoćnih presuda u kolektivnom postupku 2014. za kamate, i kasnije 2018. za valutu CHF, banke i dalje tvrdile da su sve radile po zakonima i da u individualnim postupcima valja utvrditi jesu li nekoga privatno zakinule odnosno opljačkale.

>> Šef RBA podnio ostavku nakon članka na Index Istragama

"Nasuprot tvrdnjama banaka Vrhovni sud RH je revizijom Rev-3142/18, koja je potvrđena i na Ustavnom sudu, utvrdio da se privatno ništa ne mora dokazivati, i da je kolektivna presuda automatski primjenjiva na privatne postupke. HNB, inspekcije Vlade RH te DORH nisu učinili nakon toga ništa. Nisu pokrenuli kaznene postupke protiv banaka zbog pljačke od 20 milijardi kuna u 125.000 kredita s valutnom klauzulom CHF", stoji u današnjem priopćenju Udruge Franak, koja je već ranije pokušala s kaznenom prijavom, koja je odbačena, a isto se dogodilo s prijavama niza fizičkih osoba protiv banaka. No sve je to odbačeno, podsjećaju iz Udruge, s obrazloženjem DORH-a i Županijskog suda u Zagrebu da nisu ovlašteni za kazneni progon.

"Pravni nonsens kad su u pitanju banke"

"Da se kazneni progon može pokrenuti samo na temelju vlastitog ugovora o kreditu protiv konkretne banke, a ne na temelju kolektivne presude. Nije li to pravni nonsens? Da banke budu osuđene za 125.000 ugovora, i da nakon toga iz države nitko prstom ne mrdne da ih kazni. No, unatoč tome što se država i HNB toliko trude zaštititi osuđene lopove, mi ćemo nastaviti kampanju i pomagati svim potencijalnim tužiteljima da dođu do svojeg novca. Dosad je podignuto 35.000 tužbi, od čega 20.000 iz konvertiranih kredita te 15.000 iz nekonvertiranih kredita. Pravo na tužbe ima još 35.000 potrošača s konvertiranim kreditima i 55.000 potrošača s nekonvertiranim kreditima. Nakon što Sud EU donese odluku po predmetu C-567/20 nastojat ćemo maksimalno podići kampanju za tužbe kako bi svi potencijalni tužitelji shvatili koja su njihova prava. Dosad je preko 1.000 presuda naplaćeno, a oko 10.000 presuda nije još uvijek pravomoćno. Postupci za konvertirane kredite uglavnom su u prekidu do odluke Suda EU", zaključuju iz Udruge Franak.

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.