Index istrage

Tko je zaposlen u Ministarstvu za rad na EU projektima? Magistrica religiologije

MINISTARSTVO gospodarstva zaposlilo je u ožujku dvije osobe - magistricu religiologije i doktoricu znanosti koja je diplomirala agronomiju, vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža.

Magistrica religiologije zove se Lana Vukašinović i od 6. ožujka radi na neodređeno, s tromjesečnim probnim rokom, kao stručna suradnica u Službi za ocjenjivanje kvalitete projekata istraživanja, razvoja i inovacija u Sektoru za odabir, ugovaranje i provedbu projekata Uprave za programe i projekte Europske unije. Moglo bi se čak reći da je prava osoba za radno mjesto čiji je puni naziv, pretpostavljamo, jedino bog iz prve u stanju ponoviti.

Viša stručna suradnica i oblikovanje pejzaža

Doktorica znanosti Bernardica Milinović, koja je diplomirala agronomiju, vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža, postala je 30. ožujka viša stručna suradnica u Službi za EU politike teritorijalne suradnje i makroregionalnog razvoja, Sektor za odabir, ugovaranje i provedbu projekata Uprave za programe i projekte Europske unije.

I ona je zaposlena na neodređeno s tromjesečnim probnim rokom.

Rješenja o zapošljavanju potpisao ministar Horvat

Oba rješenja o zapošljavanju potpisao je ministar Darko Horvat. Na natječaj na kojem je pobijedila magistrica religiologije stiglo je 25 prijava, od kojih je 19 ispunjavalo uvjete. Na testiranje, odnosno "provjeru znanja, sposobnosti i vještina bitnih za obavljanje radnog mjesta" održanom 27. siječnja ove godine, pristupilo je samo šestero kandidata i svi su udovoljili kriterijima. Potom im je 6. veljače provjereno znanje engleskog. Pristupilo je petero kandidata. I oni su zadovoljili kriterije Ministarstva gospodarstva.

Provjera znanja pa razgovor s Komisijom

"Nakon testiranja, Komisija je utvrdila da je 3 kandidata/kinja zadovoljilo na provjeri znanja, sposobnosti i vještina odnosno prvoj i drugoj fazi testiranja te su pristupili razgovoru (intervjuu) s Komisijom dana 17. veljače 2020. godine", čitamo u rješenju s ministrovim potpisom.

Najbolja je bila magistrica religiologije.

I za drugo je radno mjesto provedena slična procedura: stiglo je 14 prijava, sedam valjanih, testiranju pristupilo troje, svi zadovoljili, na provjeru znanja engleskog izašlo dvoje. Znali su sve što su trebali znati pa su se na koncu suočili s Komisijom.

A ona je, nakon intervjua, utvrdila da posao zaslužuje diplomirana inženjerka agronomije, vrtlarstva i oblikovanja pejzaža. Inače doktorica znanosti.

Kriteriji i stručna znanja

Nema sumnje da obje kandidatkinje ispunjavaju zakonske uvjete, no interesiralo nas je kako se znanja koja su stekle tijekom školovanja uklapaju u kriterije Ministarstva gospodarstva.

Dobili smo odgovor koji je samo potvrdio ono što smo znali i naveli u dosadašnjem dijelu teksta, ali ga svejedno citiramo:

"Lana Vukašinović primljena je u državnu službu temeljem Javnog natječaja na neodređeno vrijeme, na radno mjesto stručni suradnik u Službi za ocjenjivanje kvalitete projekata istraživanja, razvoja i inovacija, Sektor za odabir, ugovaranje i provedbu projekata, Uprava za programe i projekte Europske unije. Na navedenom javnom natječaju Lana Vukašinović je od ukupno troje kandidata koji su zadovoljili formalne uvjete natječaja te pristupili testiranju, izabrana kao najbolji kandidat. Lana Vukašinović je na navedenom javnom natječaju zadovoljila uvjete propisane Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva koji propisuje, među ostalim, završen diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski studij društvene, humanističke, prirodne, tehničke ili biotehničke struke", objašnjavaju iz Ministarstva gospodarstva.

Naravno, sve je po zakonu

Ima još:

"Dr. sc. Bernardica Milinović primljena je u državnu službu temeljem Javnog natječaja na neodređeno vrijeme na mjesto viši stručni savjetnik u Službu za EU politike teritorijalne suradnje i makroregionalnog razvoja, Sektor za odabir, ugovaranje i provedbu projekata, Uprava za programe i projekte Europske unije. Na navedenom natječaju bila je bolja od ukupno 2 kandidata koji su zadovoljili formalne uvjete natječaja te pristupili testiranju. Dr. sc. Bernardica Milinović je na navedenom javnom natječaju zadovoljila uvjete propisane Pravilnikom u unutarnjem redu Ministarstva koji propisuje, među ostalim završen diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij društvene, humanističke, prirodne, tehničke ili biotehničke struke", odgovaraju iz Ministarstva gospodarstva.

Eto, dok traje drama s koronavirusom, hrvatski državni aparat se ekipira.

Sve drugo bilo bi iznenađenje.

Originalno objavljeno na Index istrage