Index istrage

Otkriće Index Istraga: Kuća Krstičevića vrijedi duplo više nego što je prijavio

MINISTAR obrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević u imovinskoj je kartici gotovo prepolovio vrijednost i površinu obiteljske vikendice u Žaboriću pored Šibenika, doznaju Index Istrage.

Krstičević je 19. siječnja 2016. godine, kada je popunjavao karticu, procijenio da nekretnina u Žaboriću vrijedi 638.400 kuna, što bi, preračunato u eure po tadašnjem tečaju, iznosilo 83.333 eura.


Dio Krstičevićeve imovinske kartice koji se odnosi na kuću u Žaboriću

Krstičević je morao znati da je upisao krivu vrijednost kuće jer zna koliko ju je platio

Ministar je morao znati da unosi netočan podatak jer je 12 godina ranije, 23. srpnja 2004. godine, sa suprugom kupio kuću za 160 tisuća eura u protuvrijednosti u kunama. Drugim riječima, u imovinskoj je kartici prepolovio njezinu vrijednost.


Kupoprodajni ugovor iz kojeg je jasno da su Krstičevići kuću platili 160.000 eura, gotovo duplo više od prijavljene vrijednosti

Supružnici Krstičević kuću su kupili zajednički od Z. B., svatko po pola, no ni pet mjeseci kasnije, 13. prosinca 2004. godine, Damir Krstičević darovnim ugovorom polovicu prepušta supruzi Sanji. Od tada je ona jedina vlasnica, a u rubrici "način stjecanja" u imovinskoj kartici piše "na neki drugi način, kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, kupnjom od drugih izvora dohotka".

Krstičević u imovinskoj kartici tvrdi da se radi o 120 kvadrata. Radi se o 302 kvadrata s okućnicom

Krstičević navodi i da vikendica ima površinu 120 metara četvornih. No, iz katastarskih podataka i zemljišnih knjiga proizlazi da je Sanja Krstičević vlasnica 302 metra četvorna kuće i okućnice, čak 182 kvadrata više od upisanog u imovinskoj kartici. 

Izvadak iz zemljišnika koji dokazuje da je površina Krstičevićeve kuće s okućnicom puno veća od one prijavljene

Krstičević tvrdi da mu kuća od 120 kvadrata vrijedi 83 tisuće eura. U Žaboriću je jednosobni stan skuplji od toga

Da je Krstičević u imovinsku karticu upisao umanjenu vrijednost nekretnine, proizilazi ne samo iz spomenutog ugovora nego i iz informacija koje je Index dobio u razgovoru sa zaposlenima u tri agencije za promet nekretninama.

Doznali smo da je Žaborić odavno iznimno atraktivan, tamo i jednosobni stan košta 90 tisuća eura. 

Kuća na 150 metara od mora

Kuća Krstičevićevih udaljena je nekih 150 metara od mora. U uskoj je ulici, s morske strane teško joj je prići od parcela drugih vlasnika, a s gornje strane, s koje smo je snimali, ne vidi se previše. Očito je da nije davno obnovljena, ima okućnicu i garažu.

Krstičevići na trajno korištenje stekli mul s vezom na pomorskom dobru 

Kupoprodajni ugovor pohranjen u šibenskom zemljišniku otkriva da su u srpnju 2004. godine kupnjom kuće i dvora Krstičevići stekli "na trajno korištenje mul izgrađen na pomorskom dobru s pripadajućim vezom". U ugovoru nadalje stoji da nekretnina ima građevinsku dozvolu iz 1982. godine na ime S. B., majke prodavatelja. 

Prema ministrovoj biografiji na stranici vlade, u času kada je kupljena vikendica bio je predsjednik Nadzornog odbora M SAN grupe osnovane 1995. godine. Njezin dio su i M SAN nekretnine u kojima, prema imovinskoj kartici, radi ministrova supruga za 150 tisuća kuna godišnje.

Rezimirajmo - Krstičević i supruga kupili su 2004. godine kuću za 160 tisuća eura, 12 godina kasnije u imovinskoj je kartici smanjio njezinu vrijednost na 83 tisuće eura. Uz to, u imovinsku je karticu upisao površinu vikendice od 120 kvadrata, okućnicu nije naveo, a morao je. Prema podacima iz zemljišnika i katastra, kuća i okućnica imaju 302 kvadrata.

Što kaže Krstičević na ovo?

O ovome smo pitali Krstičevića, kojeg je, podsjetimo, premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković nedavno izabrao za voditelja svog izbornog stožera na predstojećim unutarstranačkim izborima u vladajućoj partiji.

Evo pisanog odgovora iz Ministarstva obrane: "Vezano za vikendicu koja se nalazi u Žaborićima, a koja je u vlasništvu ministrove supruge, ista je stambene površine 120 m2, a prema izvatku iz zemljišne knjige kuća i dvor zajedno iznose 302 m2 površine te se to može provjeriti i fizički", otkriva ministar, ali ne objašnjava i zašto to već nije upisao u imovinsku karticu.

Krstičević ne objašnjava kako kuća kupljena za 160.000 eura sad vrijedi 83.000 eura

Ima još:

"U imovinskoj kartici, kao što je i traženo, navedena je i približna vrijednost nekretnine 2016. godine, koja je izvorno sagrađena 1982. godine, a kupljena 2004. godine te nakon kupnje navedena nekretnina nije nadograđivana već je obojana, promijenjeno je krovište te vanjska stolarija a sve drugo je ostalo isto", piše Krstičević. I ne objašnjava kako je moguće da kuća kupljena 2004. godine za 160 tisuća eura 12 godina kasnije, s novom fasadom, stolarijom i krovom, vrijedi upola manje.

Konačno, na naše pitanje zašto je supruzi darovao polovicu kuće, ministar je odgovorio - "iz privatnih razloga". Na kraju maila stoji: "Ministar Krstičević napravio je ispravak podataka u imovinskoj kartici te poslao adekvatne podatke nadležnom Povjerenstvu." Oni, međutim, neće biti uneseni dok u Povjerenstvo ne stigne isprintana i vlastoručno potpisana kartica, a to se još uvijek nije dogodilo.

Plenkovićevi ministri ili ne znaju ispuniti imovinsku karticu ili muljaju

Krstičević je nastavio nevjerojatan niz Plenkovićevih dalmatinskih ministara na K - Kuščević, Kujundžić - koji nisu u stanju ispuniti imovinsku karticu. Ili jednostavno muljaju. 

Originalno objavljeno na Index Istrage