Index istrage

Odvjetniku obiteljašu nepravomoćno zabranjeno bavljenje odvjetništvom na 2.5 godina

DISCIPLINSKI sud Hrvatske odvjetničke komore (HOK) utvrdio je da su odvjetnici Krešimir Planinić i Domagoj Šoljić, koji radi u istom odvjetničkom uredu, nesavjesno obavljali odvjetničke poslove te su za Planinića izrekli mjeru zabrane obavljanja odvjetništva na dvije i pol godine, a za njegovog partnera zabranu od osam mjeseci, doznaju Index Istrage.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi, a prozvani odvjetnici najavili su žalbe na Višem disciplinskom sudu. HOK nam je potvrdio da se protiv Planinića zaista vodi postupak, no kažu nam kako je postupak nejavan te nam nisu htjeli reći detalje. Odvjetnik Planinić potvrdio je za Index da zna za presudu te je uvjeren da će na Višem disciplinskom sudu dokazati svoju nevinost. 

Blizak ultrakonzervativnoj udruzi U ime obitelji 

Podsjetimo, odvjetnik Planinić već je godinama blizak suradnik Željke Markić i njene ultrakonzervativne udruge U ime obitelji. Poznat je i po tome što je prije šest godina sudskim putem tražio zabranu portala Index, a u posljednje vrijeme nastupa kao odvjetnik Hrvatske udruge roditelja odgojitelja. Član je i saborskog radnog tijela za praćenje korupcije, no iz tog tijela se za sada, kako nam je rekao, ne želi povući. No, krenimo redom. 

Planinića i Šoljića tereti se da od srpnja 2017. do ožujka 2019. godine protivno Zakonu o odvjetništvu i Kodeksu odvjetničke etike, zastupajući jedno trgovačko društvo, nisu postupali po uputama direktorice tog trgovačkog društva, već po "uputama postojećih i potencijalnih novih članova tog istog trgovačkog društva". 

Skupština tvrtke u prostorijama odvjetničkog ureda bez znanja direktorice

Sazvali su tako Skupštinu društva, navodi se u toj presudi, i to u vlastitom odvjetničkom uredu, bez potpisa direktorice, na kojoj je bila točka dnevnog reda - smjena aktualne direktorice. Također, prešutjeli su održavanje Skupštine tog društva te na kraju bez znanja direktorice "održali navodnu Skupštinu na tadašnjoj adresi odvjetničkog ureda". 

Na toj Skupštini smijenjena je direktorica te je donesena odluka o povećanju temeljnog kapitala uplatom uloga od strane pristupajućeg člana te tvrtke, koji je tako sa svojom tvrtkom postao većinski vlasnik. Disciplinski sud utvrdio je da su u tom slučaju nesavjesno obavljali odvjetničke poslove. 

Pokušali naplatiti novac koji im nije pripadao 

Sud je utvrdio i da su odvjetnici 2018. godine, svjesni nedostataka u sazivanju Skupštine tvrtke, odbili postupiti po opozivu punomoći za zastupanje te tvrtke. Isto tako, toj su tvrtki ispostavili i račune u ukupnoj vrijednosti od gotovo 137 tisuća kuna, na što nisu imali pravo. Kada ih nisu mogli naplatiti, odvjetnici Planinić i Šoljić pokrenuli su ovršni postupak, koji je to trgovačko društvo osporavalo. 

Planinić i Šoljić tako su počinili dvije teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva. Planiniću je za te dvije teže povrede izrečena jedinstvena mjera od dvije godine i šest mjeseci gubitka prava na obavljanje odvjetništva, a Šoljić je dobio osam mjeseci zabrane. S obzirom na to da je riječ o nepravomoćnoj presudi, zabrana se za sada ne primjenjuje. 

HOK potvrdio da se vodi postupak protiv Planinića

"Pred Disciplinskim sudom Hrvatske odvjetničke komore u tijeku je disciplinski postupak koji se vodi protiv Krešimira Planinića, odvjetnika u odvjetničkom društvu Planinić, Šoljić i partneri d.o.o., te je disciplinski postupak nejavan sukladno odredbi članka 112. Statuta Hrvatske odvjetničke komore", potvrdili su nam iz HOK-a odgovarajući na upit Indexa. 

Kako nam je rečeno iz HOK-a, "predmetni disciplinski postupak je i dalje u tijeku". Sukladno proceduri, potvrdili su iz HOK-a, protiv presude Disciplinskog suda može se podnijeti žalba Višem disciplinskom sudu HOK-a, dok je protiv osuđujuće presude Višeg disciplinskog suda HOK-a moguće izjaviti priziv Vrhovnom sudu RH.

Planinić: Nema tu sukoba interesa 

"Riječ je o prvostupanjskoj odluci na koju imamo pravo žalbe koje ćemo svakako iskoristiti", rekao je odvjetnik Planinić dodajući kako je riječ o slučaju u kojem su se dva brata sporila nad preuzimanjem tvrtke. On i kolega, kako je objasnio Planinić, prijavljeni su od jedne strane jer su zastupali i tvrtku i jednog brata.  

"Naš je stav da smo to mogli i da tu nema sukoba interesa", rekao je Planinić naglasivši da je riječ o disciplinskoj mjeri te da će iskoristi pravo žalbe na Višem disciplinskom sudu HOK-a. 

Krešimir Planinić ujedno je i član saborskog tijela, odnosno Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, te smo ga upitali hoće li se povući s te dužnosti dok traje postupak i s obzirom na nepravomoćnu presudu. 

Ne misli izaći iz saborskog odbora 

"Ako bude ova odluka i pravomoćna, u što ozbiljno sumnjam, povući ću se", rekao je Planinić na  kraju. 

Odvjetnik Planinić poznatiji je javnosti kao dugogodišnji istaknuti član ultrakonzervativne katoličke udruge U ime obitelji, koju vodi Željka Markić. Svojedobno je kao član Upravnog odbora te udruge tražio zabranu rada portalu Index i njegovim novinarima zbog tekstova u kojima se vrijeđa sveca Leopolda Mandića, ali i sve katoličke vjernike u Hrvatskoj. U tome ga je spriječio sud. 

Smatra se da je Planinić velikim dijelom zaslužan za raspisivanje referenduma kojem je bio cilj "ustavna zaštita braka kao zajednice žene i muškarca". Isto tako, njegov pravni tim zaslužan je i za to što je Visoki upravni sud ukinuo odluku Grada Zagreba te mjeru roditelj odgojitelj vratio na snagu. 

Originalno objavljeno na Index istrage