Index istrage

Index Istrage doznaju: Stotine tisuća naših kuna podijeljene su tek osnovanim firmama

NINA OBULJEN KORŽINEK, ministrica kulture i medija, nakon još nerazjašnjenog skandala u kojem je notornom portalu Priznajem.hr, poznatom po širenju lažnih vijesti, dodijelila 1,3 milijuna kuna, sada se našla u novoj aferi. Naime, njeno Ministarstvo bespovratno je podijelilo poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama 8.497.150 kuna temeljem provedenog Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu.

>> Milijun kuna javnog novca dodijeljeno opskurnom ekstremističkom portalu

Kako su otkrile Index istrage, natječaj je sporan iz više razloga, a ponajviše zbog činjenice da su mnogi osnovali tvrtku samo da bi dobili državni novac. Kriterij da tvrtka mora poslovati najmanje dvije godine prije nego što može biti uzeta u razmatranje na ovakvom natječaju Ministarstva kulture je - izbačen.

Najdrastičniji je primjer privatna tvrtka Sedmi kontinent, osnovana svega tri dana prije kraja natječaja, koja je dobila 150 tisuća kuna. Novac je dobila za već gotov projekt koji je pokrenula jedna neprofitna udruga, a koja se dijelom već financira iz sredstava Ministarstva kulture. No, krenimo redom.  

Podijelili 8,5 milijuna naših kuna 

Ovog tjedna na stranicama Ministarstva kulture i medija objavljeni su rezultati natječaja "za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu". Pristigle su 343 prijave, a 139 programa dobilo je novac. Ukupno je tako podijeljeno gotovo 8,5 milijuna kuna. Natječaj Ministarstva kulture bio je usmjeren na poticanje aktivnosti i prilagodbu poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno-umjetničkih sadržaja gospodarskih subjekata u okolnostima epidemije covida-19. 

Ministarstvo kulture je i ranije dijelilo novac firmama, ali...

Ministarstvo kulture je i ranije dijelilo javni novac firmama, ali tada je na snazi bilo ograničenje da u bespovratnom financiranju poduzetničkih projekata mogu sudjelovati samo tvrtke koje su starije od dvije godine. 

Kako su nam objasnili oni koji su sudjelovali u ovim natječajima Ministarstva kulture prije vremena ministrice Nine Obuljen Koržinek, odredba od dvije godine starosti tvrtke uvedena je iz jednostavnog razloga - jer umjetnička referenca nije ista kao i poduzetnička. Mnogi sjajni umjetnici pokazali su se, naime, očajnim poduzetnicima. Niz je primjera eminentnih umjetničkih imena koji su bili grozni ravnatelji kulturnih ustanova, koje su u njihovim mandatima završile s milijunskim minusima. 

Ovog puta nije bilo te stavke pa su tako mnogi osnovali tvrtke te odmah potom dobili novac na natječaju Ministarstva kulture. 

Tri dana prije isteka natječaja otvorili tvrtku i - dobili naš novac

Natječaj je bio otvoren od 28. svibnja do 27. lipnja 2020. godine. Eklatantan primjer skandala koji je proizvelo Ministarstvo Nine Obuljen je obrt Sabmarine, koji je otvoren 11. svibnja ove godine, a od Ministarstva je dobio 150 tisuća naših kuna. Vlasnik obrta je Marin Leo Janković, mladi filmski producent. Tu je i tvrtka Integalaktik, također osnovana u svibnju ove godine. Osnovale su ju osobe aktivne u nevladinoj udruzi Radiona. Dobili su 50 tisuća kuna za "SynthoGame - produkcija prototipa sintesajzera/gaming konzole". 

No, najdrastičniji primjer svakako je onaj privatne tvrtke Sedmi kontinent produkcija. Oni su osnovani 24. lipnja, točno tri dana prije kraja natječaja, na kojem su na kraju dobili iznos od 150 tisuća kuna. Kako smo istražili, tvrtku je osnovala Ivana Jakobović Alpeza, jedna od čelnih ljudi u nevladinoj udruzi Djeca susreću umjetnost. 

Jakobović Alpeza bila je otvorena u razgovoru za Index. Kaže da je vidjela natječaj, shvatila da to nije natječaj za udruge, ali da može uzeti taj novac ako osnuje tvrtku. Uzela je već gotov program udruge koji se tiče otvaranja portala koji prikazuje filmove, prijavila se i - dobila novac. 

"Vidjeli smo priliku"

"S obzirom na to da predmetnim natječajem nije omogućeno sudjelovanje neprofitnih udruga, koautorica filmskog programa 'Sedmi kontinent', Ivana Jakobović Alpeza, predložila je Udruzi da u suradnji prijave nastavak projekta. Ivana Jakobović Alpeza osnovala je trgovačko društvo u lipnju jer je Natječaj objavljen dana 28. svibnja 2020. te društvo nije bilo moguće osnovati ranije jer nismo imali informaciju o potencijalnom natječaju. Novoosnovano društvo se u suradnji s Udrugom (suradnjom primarno u smislu ustupa autorskih prava na metodičke priručnike za učitelje i nastavnike, koncepte radionica, razvijenu metodologiju rada s djecom i mladima i prava na korištenje autorskim djelima uopće) odlučilo prijaviti razvoj filmskog portala www.vrtisvoj.film na predmetni natječaj. Kako je ukupna vrijednost prijavljenog nastavka Projekta 395.348,00 + PDV, odobrena sredstva bit će dostatna za svega 37,94 posto realizacije Projekta dok će ostatak sredstava novoosnovano trgovačko društvo morati iznaći ili od osnivača društva ili od potencijalno zainteresiranih donatora i dobavljača sve u cilju kako bi se Projekt dovršio, a onda i započeo generirati prihode u budućnosti", stoji u dijelu odgovora koji smo dobili od Jakobović Alpeze. 

Kako je pojasnila, udruga Djeca susreću umjetnost putem svog filmskog programa za škole i vrtiće Sedmi kontinent u trenutku proglašene pandemije započela je akciju COVID-19 i pilot-projekt pod nazivom "Vrti svoj film" s ciljem da školama i nastavnicima u cijeloj Hrvatskoj omogući dodatni alat za provedbu nastave medijske kulture na daljinu i osigura nesmetan razvoj filmske pismenosti u osnovnoj školi u vrijeme pandemije. Kažu da su u objavljenom natječaju vidjeli priliku i mogućnost da razviju filmski portal.

Zašto je nestala odredba da tvrtke moraju biti stare dvije godine?

Ističu i kako je udruga Djeca susreću umjetnost osnovana 2011. godine i u okviru iste, također od 2011. godine, kreativno djeluje program Sedmi kontinent s primarnom funkcijom razvijanja filmske pismenosti za djecu i mlade. Programe Sedmog kontinenta do sada je pohađalo više od 150.000 djece i mladih te je na istima kreativno surađivalo više od pedeset stručnih suradnika i više tisuća učitelja i nastavnika iz cijele Republike Hrvatske.  

U odgovorima koje smo dobili začuđuje tvrdnja da nisu znali za natječaj s obzirom na to da takav natječaj Ministarstvo raspisuje svake godine, i to dulje od deset godina. Neobično je i to da tvrtke mogu osnivati i udruge, pod uvjetom da se bave gospodarskom djelatnošću, no ovdje je to napravila fizička osoba koja je od udruge uzela sredstva, odnosno prava na projekt  i prikazala ih kao projekt svoje privatne tvrtke.

Upitali smo i Ministarstvo kulture zašto se odustalo od kriterija da tvrtke moraju biti najmanje dvije godine stare, ali nismo dobili jasan odgovor. Pitali smo ih i za tek osnovane tvrtke koje su odmah dobile novac iz proračuna.

Odredba koja je bila jasno navedena u prethodnim natječajima Ministarstva kulture sada je nestala

"Želimo istaknuti da su se članovi prosudbenih povjerenstava vodili kriterijima postavljenima u natječaju. U slučaju triju navedenih prijavitelja radi se o umjetnicima odnosno poduzetnicima čije su dosadašnje reference, stručno znanje i realizirani projekti uz ostale kriterije uzeti u obzir prilikom vrednovanja te im je odobrena potpora", stoji u odgovoru Ministarstva kulture na upit Index Istraga. 

Ministarstvo kulture se hvali da je za pola milijuna kuna povećalo iznos koji dijeli firmama

"Ovogodišnjim bespovratnim sredstvima potpore nastojalo se osnažiti i osigurati likvidnost poduzetnika u kulturi kako bi se ublažio negativan utjecaj novonastale situacije na njihovo poslovanje. Pozivom su bili obuhvaćeni poduzetnici u područjima izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualnih umjetnosti te audiovizualnih
djelatnosti", stoji u odgovoru Ministarstva kulture. Također, iz ureda Nine Obuljen Koržinek htjeli su nam se i pohvaliti kako su za pola milijuna kuna povećali iznos u odnosu na prošlogodišnji ukupni iznos dodijeljenih sredstava. 

Za kraj donosimo dokument u kojem stoji kojim je sve firmama Ministarstvo kulture podijelilo naš novac u 2020. godini. 


 

Odobreni Programi by Index.hr on Scribd

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.