Index istrage

Bartulica skriva od čega živi. Evo tko mu je sudužnik, a tko mu je posudio novac

STEPHEN NIKOLA BARTULICA, zastupnik Domovinskog pokreta, oglasio se danas na društvenim mrežama te pokušao objasniti svoju kupovinu kuće na otoku Prviću. Kako je naglasio, postao je vlasnik kuće na Prviću u siječnju ove godine te ima zakonsku obavezu upisati je u imovinsku karticu do kraja 2024.

>> Bartulica i žena mjesečno zarade 3600 eura, na kredit im ode 3562. Od čega žive?

Također je rekao da je uspio podići tako veliki kredit uz pomoć sudužnika, objašnjavajući kako je riječ o standardnoj bankarskoj proceduri. No Bartulica, koji se nije javljao gotovo 3 tjedna na pozive našeg novinara da objasni kako je kupio svoju nekretninu, i dalje ne daje odgovore na glavna pitanja.

Prvo i osnovno je kako Bartulica živi s obzirom na to da su mu rate kredita gotovo u razini prihoda.

Balta kao sudužnik povećava kreditnu sposobnost, no tko vraća kredit?

Index Istrage sada otkrivaju da je Bartulici sudužnik kredita Petar Balta, jedan od utemeljitelja nakladničke kuće Verbum iz Splita i direktor Centra za cjeloviti razvoj, koji stoji iza vjerskog portala Bitno.net. Činjenica je da sudužništvo povećava kreditnu sposobnost dužnika na način da se može ostvariti pravo na veći iznos kredita, no to ne rješava pitanja povrata kredita. 

Sudužnik u kreditu je Petar Balta iz Splita. 

Naime, kad se zbroje prihodi i dva aktivna kredita koje Bartulica ima, odnosno mjesečne rate kredita, jasno je da Bartulica nema dovoljno sredstava za normalan život. Moguće je, naravno, da Bartulica živi od 30-ak eura mjesečno, koliko mu otprilike ostaje kada plati obje rate, no ako mu sudužnik vraća kredit, onda to, naravno, mora biti evidentirano. 

U svakom slučaju, treba biti jasno i transparentno objavljeno tko je osoba kojoj je Bartulica dužan. Imovinska kartica služi upravo u tu svrhu odnosno da bi se spriječio eventualni sukob interesa.

To je sve već moralo biti upisano u imovinsku karticu jer je kreditna obaveza nastala u prosincu 2023. godine. Bartulica to nije napravio i u svom pokušaju pravdanja ne spominje zašto nije prijavio kredit, već samo kaže da je kupovinu kuće na Prviću dužan prijaviti sljedeće godine.

Kredit je morao biti prijavljen i bitno je tko ga otplaćuje

I tu je u pravu. Iako je kupoprodajni ugovor potpisan u prosincu 2023. godine, gleda se datum kada se Bartulica uknjižio na kuću, a to je bilo u siječnju 2024. kako smo i napisali već u prvom članku.

Gucić mu je posudio novac

No tu nije kraj. Puna cijena za kuću na Prviću iznosi 300 tisuća eura, a kredit iznosi 270 tisuća eura, pa se postavljalo pitanje odakle Bartulici koji nema štednju novac za nadoplatu razlike od 30 tisuća eura. 

Odgovor je pozajmica, a pozajmicu mu je dao Vjekoslav Gucić. Ugovor o zajmu potpisan je u listopadu 2023. godine na iznos od 30 tisuća eura i vidljiv je kao hipoteka na zemljištu u Dugom Selu koje posjeduje Bartulica. 

Također, i ta pozajmica morala je već biti upisana u imovinsku karticu zastupnika Bartulice, koji je, sada je očito, krio sve detalje ovog posla. Vjekoslav Gucić član je dobro poznate obitelji Gucić, koja je 90-ih, u vrijeme privatizacije, imala dvadesetak poduzeća s oko šest tisuća zaposlenih.

Bartulica je skrivao i pozajmicu iz 2023. godine

Podsjetimo da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odmah nakon objave članka na Indexu pokrenulo postupak protiv zastupnika Bartulice. Oni se neće baviti nesrazmjerom prihoda i troškova obitelji Bartulica, već propustima u prijavi imovinske kartice. Bartulica je već ranije kažnjen zato što nije prijavio vlastite tvrtke. 

*********

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage