Index istrage

Žigman pisao saboru: Kod 8 zaposlenika ima nepravilnosti, ne znamo odakle Indexu 53

PREDSJEDNIK Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman obratio se saboru vezano za istraživanje Index Istraga koje je pokazalo da je čak 89 zaposlenika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala.

Naime, otkrili smo da su zaposlenici prijavili 953 transakcije vrijednosnim papirima i da nisu prijavili najmanje 711 transakcija, što je protivno zakonu, te da su od 89 zaposlenika njih 53 i dalje zaposlenici državnog regulatora Hanfe. 

>> Otkrivamo veliku aferu u Hanfi: 89 zaposlenih nezakonito trgovalo vrijednosnicama

"Pronađeno je neprijavljenih transakcija kod osam ostalih zaposlenika u razdoblju od 2008. do 2022. godine, a ne kod 53 trenutnih zaposlenika kako tvrdi Index", navodi se u dopisu koji potpisuje Žigman te se naglašava da među svim sadašnjim rukovoditeljima Hanfe od formiranje liste zaposlenika 2008. godine nije bilo nedozvoljenih i neprijavljenih transakcija. 

Podsjeća i kako su protiv dvojice zaposlenika nedavno propisane disciplinske mjere te da je jedan postupak u tijeku. Žigman u dopisu tvrdi kako je riječ o preliminarnim rezultatima te da su u tijeku pregledi svih transakcija bivših zaposlenika. 

Žigman: 96 zaposlenika posluje unutar zakona 

Žigman se saboru žali da u novinarskoj istrazi nisu navedeni izvori podataka te sumnja kako naše istraživanje nije protumačeno na ispravan način. Smatra da je Index napravio grešku jer smo uvećavali broj knjiženja na osobnim računima investitora te tako stvorili lažnu sliku o broju transakcija. 

Žigman navodi da će kad završi istraga koju vodi sama Hanfa biti obaviještena mjerodavna pravosudna tijela, sabor, vlada, Ministarstvo financija te mediji i šira javnost. Tvrdi i da su o svemu obavijestili Državno odvjetništvo. 

"Prvi rezultati već sada ukazuju da više od 96 posto sadašnjih zaposlenika nije se ogriješilo o zakonske odredbe kao i da više od 80 posto njih nije ulagalo u vrijednosne papire", stoji u dopisu koji potpisuje Žigman. 

I oni koji provode istragu nisu prijavljivali transakcije

Valja naglasiti kako je portal Index jučer obavijestio Hanfu te poslao upit s imenima nekih čelnika Hanfe koji su trgovali suprotno zakonu, a među njima su i oni koji provode ovu istragu. No, do sada nismo dobili nikakav odgovor. 

Također, Hanfa, za razliku od slučaja istrage Hrvatske narodne banke, nije od Indexa zatražila detalje istraživanja ni listu imena. Isto tako, napominjemo kako u slučaju afere HNB, potvrđeno kako su svi naši podaci u tom istraživanju, bili točni. To je tada potvrdila Hanfa.

Trebali su prijaviti vlastite transkacije i transakcije članova obitelji 

Podsjetimo, ne samo Zakonom o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga nego i Zakonom o tržištu kapitala, još od 2006. godine definirano da djelatnici moraju prijaviti svaku trgovinu vrijednosnim papirima za sebe i članove kućanstva te da nikako ne smiju trgovati vrijednosnim papirima koji su predmet nadzora Hanfe.  

"Prema Kodeksu ponašanja Hanfe, kad god steknu ili otuđe financijske instrumente, članovi Upravnog vijeća i zaposlenici obvezni su temeljem važećeg zakona koji regulira tržište kapitala podnijeti obavijest Hanfi.

O stjecanju ili otuđenju financijskih instrumenata Hanfa vodi evidenciju o stjecanju ili otpuštanju financijskih instrumenata od strane članova Upravnog vijeća i zaposlenika te u svakom pojedinom slučaju provjerava postoji li sukob interesa u odnosu na dužnosti i zadaće koje ista osoba obavlja u Hanfi, te poduzima odgovarajuće mjere prema tim osobama, u skladu s propisima i internim pravilima Hanfe", stajalo je u dijelu odgovora Hanfe koji smo dobili u siječnju ove godine. 

Članak 404 Zakona o tržištu kapitala definira zabranu aktivnosti zaposlenicima Hanfe, a u stavku šest stoji da svatko ima pravo, na temelju propisa koji uređuju pravo na pristup informacijama, zatražiti podatak iz evidencije Agencije o stjecanju ili otpuštanju financijskih instrumenata. 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index istrage