Index istrage

UHLJEBARIJ HDZ-ovac iz Uprave Hrvatskih šuma štedi oko 16.500 kuna mjesečno

UHLJEBARIJ HDZ-ovac iz Uprave Hrvatskih šuma štedi oko 16.500 kuna mjesečno
Foto: Hrvatske šume, Index

INDEX ISTRAGE pokrenule su Uhljebarij, registar sisača javnog novca. Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate ćemo objavljivati u nastavcima u Uhljebariju. Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama.

To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje smo istraživali posljednjih nekoliko mjeseci.

No čelnici državnih firmi su ključan dio sustava koji našim novcem bogato nagrađuje nesposobnost, nerad i neučinkovitost u zamjenu za slijepu poslušnost vladajućoj partiji, zbog čega zaslužuju da se njihova imovina i financije detaljno propitaju.

U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog.

> Imate li korisne informacije za Index Istrage? Pošaljite nam ih na mail [email protected]. Garantiramo anonimnost.

U novom Uhljebariju Index Istrage objavljuju imovinu članova Uprava Janafa i Hrvatskih šuma.

TVRTKA: JANAF

Stjepan Adanić, v.d. predsjednika Uprave

Nakon što je uhićen Dragan Kovačević, na čelo ove državne tvrtke sjeo je dotadašnji član Uprave Stjepan Adanić, i to kao vršitelj dužnosti. Adanić je poznat kao jedan od osnivača HDZ-a, u rodbinskim je vezama s Ankicom Tuđman, a na prvim izborima 1990. godine izabran je za predsjednika Skupštine općine Varaždin. Od 1991. pa sve do 1998. godine bio je pomoćnik ministra obrane i pročelnik Vojnog kabineta. Adanić je bio glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika iz srpskih koncentracijskih logora kada je oslobođeno 2500 ljudi.

Tuđmanove knjige kao fantastično otkriće

"Čitao sam i knjige Franje Tuđmana, što je za mene kao mladića bilo fantastično otkriće. Nisam šovinist, već iskren patriot i već kao dečec sam razmišljao da kao najstariji narod u Europi imamo pravo na samostalnu državu. Filtrirao sam to u sebi i, kad je došlo vrijeme, sudjelovao sam u osnivanju HDZ-a", rekao je Adanić o tim prvim danima samostalnosti u razgovoru za lokalni portal Zagorje.com.

U Janafu je od 1998. godine, a tada je izabran za direktora Sektora pravnih, kadrovskih i općih poslova, uz prekid zbog obavljanja dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. godine. Adanić je ondje bio u vrijeme dok je premijer bio Ivo Sanader.

Jedini pravi izlet u privatne vode završio fijaskom

Adanić, rođen 1959. godine, diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti 1983. godine. Magistrirao je radno pravo na Pravnom fakultetu 1989. godine, a 2012. godine, s 53 godine, završio je poslijediplomski specijalistički studij Nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. Aktivni je član stranke, kojeg je HDZ postavljao na više dužnosti, a bio je član nadzornih odbora više državnih tvrtki. Poznat je i po glasnim kritikama vlade Zorana Milanovića.

Njegov jedini izlet u privatne poduzetničke vode završio je fijaskom. Naime, 2013. godine osnovao je tvrtku Alfa Security za djelatnost privatne zaštite, no ona je likvidirana svega dvije godine kasnije.

Tri stana, kuća, imanje, vikendica

Adanićeva plaća kao vršitelja dužnosti predsjednika Uprave Janafa iznosi 28.109 kuna, što je za tri tisuće kuna više od njegova prethodnika Dragana Kovačevića. Supruga Stjepana Adanića zaposlena je u HEP-u od rujna 2019. godine, a njena plaća iznosi gotovo osam tisuća kuna. Prije toga bila je zaposlena u Croatia osiguranju.

Adanić, koji je od 1998. godine u Janafu, prijavio je tri stana u Zagrebu, i to jedan od 48 kvadrata u vrijednosti od 800 tisuća kuna, drugi od 98 kvadrata u vrijednosti od 1.5 milijuna kuna te treći od 40 kvadrata od 750 tisuća kuna. Tu su i kuća u Loboru od 806 kvadrata koju je procijenio na 400 tisuća kuna, vikendica u Loboru od 109 kvadrata procijenjena na 400 tisuća kuna, kao i gospodarski objekt od 80 kvadrata. Tu su još voćnjaci, oranice i livade u Loboru koje su dobivene nasljedstvom.

Od jednog stana napravio dva

Adanić je prijavio i šumu na otoku Krku od 650 kvadrata, koju je procijenio na 200 tisuća kuna. Prema imovinskoj kartici, njegova supruga posjeduje tri automobila starija od deset godina, a on traktor vrijedan 35 tisuća kuna.

U imovinskoj kartici otkrili smo i nelogičnosti. Tako smo na zagrebačkom predjelu Sveti Duh otkrili dva stana u vlasništvu Adanića, a kvadratura ne odgovara nijednom prijavljenom stanu u imovinskoj kartici. Adanić tvrdi da je jedan stan podijelio na dva, kao i da je pogriješio u izmjeri kvadrature novih stanova. To će, kaže nam Adanić, uskoro ispraviti.

Stan koji je podijeljen imao je 132 kvadrata, a taj stan otkupio je od MORH-a još početkom devedesetih.

"Predsjednik Uprave Janafa d.d. mr. sc. Stjepan Adanić je vlasnik stana na Svetom Duhu koji je podijelio na dva stana. Rješenjem Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Zemljišno knjižnog odjela, radi povezivanja zemljišne knjige i knjige položenih ugovora te upisa prava vlasništva posebnih dijelova nekretnine u zemljišnu knjigu, dana 11. 1. 2021. godine, novom izmjerom utvrđeno je da je veći stan manji za 1.65 m2 , a drugi stan je manji za 3.45 m2 od prethodno prijavljenih", navodi se u odgovoru koji smo dobili od Janafa.

Živi u stanu sina

No unatoč stanovima, kući i vikendici, Adanić živi u stanu za koji tvrdi da je u vlasništvu njegova sina, koji se spominje kao zaposlenik KING ICT-ja. Na stanu je vidljiva zabilježba kredita Privredne banke od 921.526,84 kune pa nas je zanimalo tko je zapravo vlasnik stana koji se nalazi u Domobranskoj ulici?

"Vlasnik stana u Domobranskoj ulici je sin gosp. Adanića koji je stan kupio kreditom Privredne banke Zagreb na rok od 30 godina. Gosp. Adanić preselio je u sinov manji stan u Domobranskoj ulici, a svoj veći stan na Svetom Duhu ustupio je sinu koji ima suprugu i dvoje djece te mu treba veći stan od onoga koji je mogao kupiti kreditom banke", stoji u odgovoru koji smo dobili od Janafa. "Manji" stan u toj Domovinskoj ulici ima 77.58 kvadrata. Njegov sin prijavljen je u zagrebačkoj Bleiweisovoj ulici u stanu od 47 kvadrata, a koji je u vlasništvu Renate Adanić.

MORH mu dao stan od 132 kvadrata

No, vratimo se još malo na stan od 132 kvadrata koji je odnedavno podijeljen na dva stana. Naime, taj stan, kao što smo napisali, dobio je od MORH-a.

"Stjepan Adanić je stan u Zagrebu dobio 1992. godine od Ministarstva obrane kao pomoćnik ministra obrane. U svom vlasništvu nije tada imao nekretnine u Loboru, a koje je u međuvremenu naslijedio smrću roditelja. Gosp. Adanić imao je stan u Varaždinu koji je vratio u zamjenu za stan u Zagrebu", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Janafa.

Adanić trenutno ima teret pet kredita, a rate svih kredita iznose malo više od deset tisuća kuna. Svi krediti su od 2014. do 2019. godine, ali mi smo našli da je i prije imao dva kredita. Naime, na njegovoj kući u Loboru pronašli smo zabilježbe kredita iz 2007. i 2011. godine na ukupno 60 tisuća eura.

Vladislav Veselica, član Uprave

Vladislav Veselica član je Uprave Janafa, a slovi kao dobar prijatelj Andreja Plenkovića. Svojedobno je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljalo o angažmanu Veselice u Upravi Janafa, s obzirom na njegove dobre veze s premijerom i šefom HDZ-a i činjenicu da je riječ o školskim kolegama još iz Osnovne škole Jordanovac. Plenković se, naime, nije izuzeo kada je vlada donosila odluku o imenovanju Veselice u Janaf.

"Znamo se 40 godina, išli smo još u školu zajedno i mislim da bi za Hrvatsku bili dobro da on postane premijer", govorio je Veselica o svom prijatelju Plenkoviću za vrijeme kampanje 2016. godine. Vladislav je, inače, sin Vlade Veselice, poznatog sudionika Hrvatskog proljeća iz sedamdesetih godina. Zanimljivo je da je kod Vlade Veselice doktorirao i bivši šef Janafa, a danas uskočki optuženik Dragan Kovačević.

Veselica u svojoj službenoj biografiji tvrdi da je počeo karijeru u privatnom sektoru na poslovima prodaje naftnih derivata. Isto tako navodi da je nakon višegodišnjeg iskustva stečenog na rukovodećim pozicijama u privatnom sektoru, financijskim institucijama i regulatornim tijelima 2012. godine došao u Janaf. Kako smo provjerili  u sudskom registru, Veselica se ne spominje kao odgovorna osoba, direktor ili član uprave neke privatne tvrtke. Prije 2012. godine spominje se tek kao član Poljoprivredne zadruge Zeleno srce, i to od 2010. godine do danas. U odgovoru za Index Veselica tvrdi da za to mjesto ne prima nikakvu naknadu.

Dva stana i dvije garaže

Nakon što je Plenković postao premijer, u svibnju 2018. ulazi u Nadzorni odbor Narodnih novina, a od veljače 2020. godine u Upravi je Janafa. 

Veselica tvrdi da nije član stranke, a u Upravu Janafa je stigao s mjesta direktora Sektora komercijalnih poslova u Janafu. Njegova plaća iznosi gotovo 24 tisuće kuna. Supruga je zaposlena u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak od 2005. godine, a njena plaća iznosi 10 tisuća kuna. Veselica je u imovinskoj kartici prijavio dva stana u Zagrebu, od kojih jedan ima 94 kvadrata, a procijenjen je na 1.4 milijuna kuna, te drugi od 44 kvadrata procijenjen na 735 tisuća kuna. Tu su još i dvije garaže. 

Veselica je prijavio i dva kredita, i to jedan od 85 tisuća eura kod Wuestenrot štedionice iz 2018. godine, a drugi od 50 tisuća kuna kod Erste banke iz prošle godine. Rate kredita iznose oko 4400 kuna.

Slupao službeni automobil

Veselica je prijavio i jedan automobil, i to Golf iz 2009. godine, a o njemu smo nedavno pisali kada se otkrilo da je još prije šest godina smrskao službeni automobil Janafa, Toyotu Corollu. Nesreća se dogodila na autocesti Zagreb-Lipovac. U nesreći u kojoj nije sudjelovalo drugo vozilo dobio je lakše, a njegova suputnica, najvjerojatnije supruga, teške ozljede. Policija je protiv Veselice podnijela kaznenu prijavu koju je Državno odvjetništvo odbacilo jer je procijenilo da bi, piše u odbačaju prijave, s obzirom na okolnosti, sud oslobodio Veselicu. 

TVRTKA: HRVATSKE ŠUME

Većina hrvatskih poduzetnika reći će vam, kada je riječ o parafiskalnim nametima, kako su im najveći trn u oku upravo Hrvatske šume. Nije riječ samo o iznosima koji su tvrtke dužne uplaćivati nego i o tome da ga velika većina poduzetnika smatra nepoštenim davanjem s obzirom na to da njihovo poslovanje nema nikakve veze ni s drvnom industrijom ni s gospodarenjem šumama. Isto tako, u Hrvatskim šumama već se godinama zbrinjavaju "zaslužni" HDZ-ovci. Tako je poznat slučaj da je savjetnik uprave, glavni savjetnik za EU fondove, razminiranje i požare, 2018. godine postao Nediljko Dujić, diplomirani specijalist javne uprave.

Javna slika o Hrvatskim šumama nije se popravila ni nakon uhićenja člana Uprave u aferi Vjetroelektrane, a ni nakon sve češćih prijava zbog sumnjivih natječaja, davanja poslova te devastiranja 100.000 hektara, odnosno milijarde kvadratnih metara hrvatskih šuma.

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave

Na čelu Hrvatskih šuma i dalje se nalazi HDZ-ovac Krunoslav Jakupčić koji je kratko vrijeme bio pritvoren u aferi Vjetroelektrane. Podsjetimo, riječ je o aferi u čijem je središtu Josipa Rimac, a Jakupčić je pušten da se brani sa slobode.

Prije nego što je zasjeo na čelo Hrvatskih šuma, gotovo cijeli radni vijek proveo je u šumarijama u Đurđevcu, Koprivnici, Repašu i Križevcima. Bio je i voditelj Uprave Šuma Zagreb, i to od ožujka 2008. godine. Na čelu Hrvatskih šuma je od ožujka 2017. godine, a na tom mjestu zamijenio je Krešimira Žagara. Jakupčića je na mjesto predsjednika Uprave predložila vlada, i to na zatvorenoj sjednici. Valja naglasiti kako je Jakupčić došao u paketu od pedesetak HDZ-ovaca koji su zasjeli na čela tvrtki koje su procijenjene kao tvrtke od državnog interesa. Bilo je to u suprotnosti s "profesionalizacijom i depolitizacijom", koju je u predizbornoj kampanji zagovarao šef HDZ-a Andrej Plenković.

I dalje na plaći od gotovo 30 tisuća kuna

Jakupčić i dalje prima plaću od 29.500 kuna, a to je jedna od najvećih plaća u državnim tvrtkama. Jakupčićeva supruga kao zaposlenica Doma zdravlja u Zagrebu ima plaću od 5325 kuna.

Jakupčić je u imovinskoj kartici prijavio dva stana u Zagrebu i jedan apartman u Pirovcu. Jedan stan je od 96 kvadrata na predjelu Trešnjevke procijenjen na više od milijun kuna. Uz stan ide i garaža od 22 kvadrata. Drugi stan je također na Trešnjevci, ima 44 kvadrata, a procijenjen je na malo manje od pola milijuna kuna. Apartman u Pirovcu ima 45 kvadrata, a procijenjen je na 435 tisuća kuna. Jakupčić je prijavio da posjeduje šumu u Kozarevcu i njivu u Maloj Erpenji. Posjeduje i dva automobila Renault Megane iz 2011. godine te VW Passat iz 2014. godine.

Živi u stanu na koji je upisana Industrogradnja

Od 2017. godine do početka ove godine Jakupčić je prijavio povećanje štednje za više od 100 tisuća kuna. Njegova štednja početkom 2017. godine iznosila je 252.280 kuna, a danas iznosi 360.000 kuna. Štednja supruge povećana je s 9 tisuća kuna na 14.060 kuna.

Zanimljivo je kako Jakupčić živi u stanu kojem nije vlasnik. Naime, vlasnik stana na zagrebačkoj Novoj cesti je tvrtka Industrogradnja.

"Razlog što stan još nije upisan na ime g. Krunoslava Jakupčića vjerojatno leži u sporim procedurama prijenosa vlasništva i upisa u gruntovni list, no uknjižba je u tijeku", kažu nam iz Hrvatskih šuma.

Igor Fazekaš, član Uprave

Igor Fazekaš je član HDZ-a i bivši zastupnik te stranke, a dolazi iz Slatine. Fazekaš u svojoj službenoj biografiji navodi da je radio kao direktor u tvrtki GAJ Slatina. Riječ je o tvrtki koja se godinama nalazila u stečaju, a brisana je, na kraju, u sudskom registru 2010. godine. Fazekaš je bio i zastupnik podružnice Slavonske banke, odnosno Addiko banke od 2004. do 2010. godine. Na iznenađenje mnogih, 2014. godine postavljen je za ravnatelja Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije. Biran je u sabor na izborima 2015. godine, i to s liste HDZ-a, no bio je zastupnik svega nekoliko mjeseci. 

Fazekaš, koji je, naglasimo i to, završio Ekonomski fakultet u Osijeku, od 2017. godine postavljen je za člana Uprave Hrvatskih šuma. Od politike nije odustao pa je trenutno kandidat HDZ-a za gradonačelnika Slatine. 

Fazekaš kao član Uprave ima plaću veću od 24 tisuće kuna. Supruga je zaposlena u Fini od 2006. godine, a njena plaća iznosi 7548 kuna.

Kuća, apartman, stan, vinograd...

Fazekaš je prijavio kuću u Slatini od 880 kvadrata koju je procijenio na 675 tisuća kuna, apartman u Baškoj Vodi procijenjen na više od pola milijuna kuna, stan u Slatini od 55 kvadrata procijenjen na 200 tisuća kuna, a koji mu je poklonjen, odnosno dobio ga je darovnim ugovorom. Tu je još vinograd u Slatini od 680 kvadrata koji je dobio nasljedstvom. Prijavio je i garažu u Slatini u kojoj bi trebao biti samo jedan Smart automobil.

Ono što budi sumnju jest da je Fazekašu u godinu i pol dana štednja povećana za više od 330 tisuća kuna, a da u tom vremenu nije bilo prodaje ni nekretnina ni dionica ni nekog od automobila.

Od plaće, u godinu i pol, uštedio više od 330 tisuća kuna

"Do porasta iznosa štednje došlo je uslijed značajnog povećanja iznosa mjesečne plaće, a time i ukupnih obiteljskih primanja", kažu nam iz Hrvatskih šuma.

Plaća ovog člana Uprave u siječnju 2018. godine iznosila je malo više od 22 tisuće kuna, a u siječnju ove godine 24 tisuće kuna, što je povećanje od 2000 kuna mjesečno. Njegova supruga povećala je plaću za 500 kuna. Da bi samo od plaće povećao štednju, Fazekaš je morao svaki mjesec stavljati sa strane 16.500 kuna. 

Ante Sabljić, član Uprave

Član Uprave Hrvatskih šuma je i Ante Sabljić, još jedan član HDZ-a, koji je prije imenovanja u Upravu Hrvatskih šuma bio, pazite sada, stručni suradnik na lovstvu u Upravi šuma u ispostavi Vinkovci. Sabljićeva trenutna plaća iznosi 24.589 kuna, a od 2017. godine do danas povećana je za gotovo tri tisuće kuna. Naime, na početku mandata ona je iznosila 21.611 kuna.

Supruga je zaposlena u Dječjem domu u Vinkovcima, a njena plaća je malo veća od 6 tisuća kuna.

Sabljić posjeduje kuću u Vinkovcima procijenjenu na 600 tisuća kuna, vikendicu u Bapskoj procijenjenu na 40 tisuća kuna, devet vinograda u istom mjestu, dvije kuće u Bapskoj s okućnicom, od kojih jedna ima 1595 kvadrata, te niz oranica i njiva.

U garaži je Hyundai Tucson iz 2016. godine, a trenutna štednja iznosi 139 tisuća kuna te 31.472 eura.

*ISPRAVAK U prvoj verziji navedeno je da Sabljićeva vikendica vrijedi 400 tisuća kuna umjesto 40 tisuća kuna. Iz Hrvatskih šuma upozorili su nas na pogrešku koju smo ispravili. "Nekretnine u katastarskoj općini k.o. Bapska navedene u imovinskoj kartici gosp. Ante Sabljića većinom su oranice i vinogradi, nema šuma. Gospodin Ante Sabljić dijete je poljoprivrednika te je nakon smrti oca nekretnine dijelom naslijedio. Vezano za predmetnu vikendicu poziva se novinar u posjet i obilazak iste", napisali su nam iz Hrvatskih šuma.

Dosad objavljeno

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Uhljebarij Index Istraga donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

 

Primajte najnovija otkrića i ekskluzive Index Istraga direktno na mail čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.