Index istrage

Tvrtka iz afere Cijepise za 7.5 milijuna kuna održava bolnički IT sustav

Tvrtka iz afere Cijepise za 7.5 milijuna kuna održava bolnički IT sustav
Foto: Facebook, Index

OSIM što je izradila platformu Cijepise, tvrtka Cuspis prije pola godine s državom je sklopila još veći posao. Potpisom Vilija Beroša dobila je nabavu vrijednu 7.498.125 kuna. 

Na javni natječaj za održavanje Centralnog upravljačkog sustava (CUS), koji je izradio Ericsson Nikola Tesla, stigla je samo Cuspisova ponuda. 

CUS je platforma putem koje je Ministarstvo trebalo moći lakše pratiti stanje s lijekovima u bolnicama, naručivanje pacijenata, ali i vrednovati rad liječnika. 

Predmeti nedavne višemilijunske nabave, koju je dobio Cuspis, bili su održavanje i adaptacija tog sustava, strukturiranje objava na webu iz svih bolnica u Republici Hrvatskoj te nadogradnja sustava fakturiranja iz bolnica.

Pompozno najavljivan sustav 

CUS je svečano predstavljen u kolovozu 2019. godine. Bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić lansirao ga je iz zadarske bolnice pred svom silom kamera i TV reportera. Ondje je izjavu dala i Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, tvrtke koja je tada stala iza projekta. 

"Ponosna sam na još jedan projekt Ericssona Nikole Tesle u domeni e-zdravstva. Aktivnosti koje slijede, koje su neophodne da sustav profunkcionira na nacionalnoj razini, jesu edukacija zaposlenika svih uključenih ustanova, koja je planirana za prvu polovicu rujna, te povezivanje informacijskih sustava svih ustanova uključenih u projekt s CUS-om, koje bi trebalo provesti do konca 2019. godine", naglasila je Kovačević.

Vrijednost njihova ugovora bila je 18.100.000 kuna s PDV-om. Odluku o odabiru od 13. veljače 2018. godine potpisuje Kujundžić. 

Ericsson Nikola Tesla je natječajnom dokumentacijom bio obavezan održavati sustav prvih 12 mjeseci od dana kad Ministarstvo preuzima CUS.

Recimo da je to bilo na dan njegova predstavljanja u Zadru, u ljeto 2019. godine. Teslino održavanje trajalo bi do kolovoza 2020. godine. 

Ministarstvo zatim raspisuje natječaj u kojem traži tvrtku za održavanje i javlja se Cuspis. Kao jedini ponuditelj. Dobiva spomenuti posao od 7.5 milijuna kuna. 

Cuspis je sudjelovao i u samoj izradi CUS-a, ali radio je manji dio posla i bio je podugovaratelj. 

Da je dio ovog projekta, ne krije ni vlasnik tvrtke Cuspis Vinko Kojundžić, koji je još ranije, ničim potaknut, za Index izjavio da za Ministarstvo zdravstva radi na projektu CUS koji je počeo prije nego što je Vili Beroš postao ministar.

To baš nije točno. CUS kao takav nije postojao prije bivšeg ministra Kujundžića i sadašnjeg - Beroša.

Tome najbolje svjedoči intervju iz Večernjeg lista u siječnju 2019., u kojem novi zamjenik ministra Kujundžića Vili Beroš govori kako ga je ministar postavio da odradi poslove oko novog centralnog upravljačkog sustava koji bi trebao uvelike doprinijeti modernizaciji zdravstva. 

Vezu Kojundžića, Beroša, Ministarstva zdravstva i Ericssonova CUS-a pokušali smo posložiti u vremensku crtu. 

Kronologija izrade CUS-a i odnosa Beroš - Kojundžić

13. veljače 2018. godine Ericsson Nikola Tesla dobiva posao izrade CUS-a, ugovor vrijedan 18.100.000 kuna.

Iste godine, 2018., Cuspis je, kako se vidi iz Državne riznice, od Ministarstva zdravstva dobio 3.495.000 kuna za ulaganje u računalne programe. To se odnosi na posao koji je kao podugovaratelj odradio na izradi sustava CUS, koji je napravila tvrtka Ericsson Nikola Tesla. 

6. prosinca 2018. na Instagramu tvrtke Cuspis objavljena je fotografija sastanka u koprivničkoj bolnici. Na njemu sudjeluju novi pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš i Vinko Kojundžić, vlasnik tvrtke Cuspis.

Kad smo objavili članak s fotografijama Kojundžića koji iz prikrajka snima Beroša, tvrdio je kako se na godišnjem odmoru slučajno našao u isto vrijeme i na istom mjestu s Berošem kojeg je upoznao tek kad je postao pomoćnik ministra. To je točno. Ova je fotografija nastala baš te godine, kad je Beroš došao na funkciju. 

Lokacija sastanka je Opća bolnica "Dr. Tomislav Bardek", a tema piše u objavi:

"Ponosni smo da možemo objaviti da su tri najznačajnija dijela Centralnog upravljačkog sustava danas oživjela. Bolnica u Koprivnici prva je u Hrvatskoj koja počinje koristiti Centralni upravljački sustav; novi stacionarni podsustav izvještavanja o prijemu i otpustu i nova grupa za DRG."

25. siječnja 2019. godine tadašnji zamjenik ministra zdravstva Vili Beroš dao je intervju Večernjem listu u kojem govori o važnosti uvođenja Centralnog upravljačkog sustava. 

"Ministar me imenovao voditeljem radne skupine za implementaciju centralnog upravljačkog sustava (CUS) koji će omogućiti da u svakom trenutku na centralnom mjestu znamo koliko koja ustanova, odjel, ambulanta, pojedinac radi u zdravstvu. Taj će sustav donijeti kvalitetnije praćenje fakturiranja zdravstvenih ustanova i rad zdravstvenih djelatnika. I smjernice su ono što zdravstveni sustav čini najučinkovitijim", kazao je Beroš. 

25. siječnja 2019. godine, na isti dan, članak iz Večernjaka prenosi se kao objava na Instagramu tvrtke Cuspis. 

15. srpnja 2019. godine na službenoj web stranici Opće bolnice Zadar, ali i na lokalnim portalima, pojavljuje se vijest: "Opća bolnica Zadar prva bolnica u Hrvatskoj u kojoj je uspješno implementiran Centralni upravljački sustav."

Što se dogodilo s bolnicom u Koprivnici, zar ona nije prva? 

30. kolovoza 2019. godine bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić pompozno je predstavio Centralni upravljački sustav hrvatskog zdravstva. 

"CUS je centralni sustav komunikacije s bolnicama, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka, a podržava i strukturirane objave na mrežnim stranicama svih bolnica te predstavlja nadogradnju sustava fakturiranja iz bolnica", priopćilo je tada Ministarstvo zdravstva.

14. studenog 2019. godine Cuspis na svom Facebooku objavljuje video Andreja Plenkovića koji za saborskom govornicom kaže: "Posebno nam je važan projekt na kojem radimo, projekt Centralnog upravljačkog sustava, usmjeren na osiguranje boljeg upravljanja bolničkim sustavom, bolje upravljanje informacijama, praćenje svih zdravstvenih indikatora", govorio je premijer.

30. siječnja 2020. godine posao u vezi s uslugama podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskoj sustava CEZIH, u razdoblju od tri godine od sklapanja Ugovora o nabavi, dobila je tvrtka Ericsson Nikola Tesla za 97.281.905 kuna. S PDV-om. 

Podugovaratelj je bila tvrtka Cuspis. Ona je dobila posao vrijedan 1.682.998 kuna i 56 lipa. 

Evo što su trebali raditi: "Podrška i korektivno održavanje programske osnovice za Centralni sustav dostave PZZ/izvanbolničkih SKZZ računa te Centralni sustav kontrole i unaprjeđenja kvalitete podataka u djelatnostima školske i adolescentske medicine koja provodi preventivno odgojne mjere za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata."

10. veljače 2020. godine na RTL-u ministar Vili Beroš spominje CUS. Iz njegovih se riječi da zaključiti kako sustav tek treba polučiti rezultate: 

"Ponosan sam na određeni sustav koji se naziva Centralni upravljački sustav, koji će u realnom vremenu pokazivati podatke o izvršenosti posla. Ti parametri će biti važni za upravljanje sustavom." 

29. listopada 2020. godine donesena je Odluka o odabiru ponude za nabavu usluga korektivnog i adaptivnog održavanja Centralnog upravljačkog sustava, s početka ovog članka. Jedini se javio Cuspis. Potpisom Vilija Beroša dobio je posao od 7.498.125 kuna s PDV-om. 

16. veljače 2021. godine Kojundžić se cijepi "viškom cjepiva" i o tome snima video.

14. travnja 2021. godine saznaje se da je stranicu Cijepise radila firma Vinka Kojundžića. Koristili su templejt koji košta 49 dolara. Više o tome ovdje.

Originalno objavljeno na Index istrage