Index istrage

Šefici državne firme kupili smo auto za 200.000 kuna. Parkira ga u svom dvorištu

Šefici državne firme kupili smo auto za 200.000 kuna. Parkira ga u svom dvorištu
Foto: Linkedln/Index

NA FOTOGRAFIJI koju objavljujemo uz tekst vidimo novu Škodu tvrtke Državne nekretnine – država joj je stopostotna vlasnica - za koju smo mi, porezni obveznici, izdvojili nešto manje od 200 tisuća kuna, parkiranu u dvorištu obiteljske kuće u Samoboru gdje živi direktorica i jedina članica uprave tvrtke Renata Sabo.

>> Reakcija Državnih nekretnina: Ravnateljica ima pravo na cjelodnevno korištenje auta

Fotografija ujedno nudi jedan od uvjerljivijih odgovora na upit zašto su se Državne nekretnine odlučile kupiti novi automobil baš sada, u jeku ekonomske krize uzrokovane pandemijom, dok širom svijeta vladaju strahovi od sutrašnjice: da bi direktorica Sabo vozila novi auto.

>> Državna firma kupila auto vrijedan 200.000 kuna. Nazvali smo ravnateljicu

I vozi ga svakodnevno, u radnom vremenu i izvan njega, kada radi i kada se odmara. Pisali smo o ovoj Škodi prije desetak dana i tada uzalud pokušavali provjeriti točnost informacije da je direktorica koristi i izvan radnog vremena. A ako ovaj put očekujete mrki demanti iz Državnih nekretnina, nećete ga naći. U ovoj tvrtki - u stopostotnom državnom vlasništvu, vrijedi ponoviti - smatraju kako je to sasvim ok.

"Nismo povećali vozni park"

Uostalom, pročitajte što su nam napisali:

"Radi točnog informiranja javnosti, ponavljamo kako Društvo nije povećalo vozni park u odnosu na 2019. i ukupno posjeduje osam službenih vozila od kojih pravo na cjelodnevno korištenje službenog vozila ima Uprava Društva i koristi ga u skladu s ugovorom o radu i važećim propisima te se plaćaju svi zakonom propisani porezi i doprinosi, dok su preostala vozila na raspolaganju ostalim zaposlenicima Društva", piše u prvom dijelu odgovora Državnih nekretnina bez preciziranja čijim se kunama plaćaju "svi zakonom propisani porezi i doprinosi".

Očekivano, zanimalo nas je što je s ranijim automobilom koji je koristila Uprava Društva utjelovljena u jednoj osobi - direktorici Sabo. Je li ga dotukao fatalan kvar ili se raspao od starosti? Stiže odgovor.

"Vozi auto kući jer ima pravo"

"Dotadašnje vozilo Uprave Društvo je zadržalo s obzirom na već ranije pojašnjeno kako je vozni park po isteku leasinga umanjen za dva vozila te se sukladno Planu poslovanja za 2020. i dalje koristi u Društvu", pohvalile su se Državne nekretnine te završile s najpoetičnijom rečenicom: "Parkiranje vozila na fotografiji koju ste nam dostavili u potpunosti je u skladu s prethodno navedenim pravom korištenja."

Misle, dakako, na fotografiju nove državne Škode u dvorištu obitelji Renate Sabo.

U Državnim nekretninama, kako vidimo, uopće ne dovode u pitanje brojnost voznog parka ni kriterije raspolaganja automobilima. Imaju ih osam jer ih mora biti osam, a direktorica svoj bi-bi mora voziti doma, jer će se u protivnom dogoditi neki užas o kojem se ne usudimo ni misliti.

Plaćamo ju gotovo 17 tisuća kuna mjesečno

Prema imovinskoj kartici, direktorica Sabo mjesečno prima 16.857,83 kuna, a izvanbračni drug joj ima Audi 6 kupljen 2007. godine novcem "od samostalne djelatnosti" i prodaje imovine. Ovo navodimo kao pokazatelj da direktorici Sabo nije baš nužno vozikati automobil koji smo joj, velikodušni kakvi već jesmo, kupili. Tj. mogla bi sebi kupiti novo, lijepo prometalo, ali sigurni smo da je ovako slađe.

Hitne noćne intervencije na državnim nekretninama

Nije nam poznato postoje li situacije u kojima ravnateljica mora hitno, izvan radnog vremena, u gluho doba noći, dok bližnji spavaju, a javni je prijevoz rijedak i nikakav, spašavati živote ugroženim državnim nekretninama. U tom bi slučaju ovo vozikanje imalo smisla. Inače ga ne vidimo.

Kada smo im se javili prvi put, Državne nekretnine su precizirale da su za Škodu Octaviju platile 155.914,27 kuna, plus PDV. Inače, oglas za kupovinu auta objavili su ljetos i privukli pažnju medija, što zbog tajminga – pandemija, kriza, itd. – što zbog specifikacija koje su izgledale kao da Državne nekretnine žele baš Škodu Octaviju. No, iz Državnih nekretnina su to odbacili.

I kupili Škodu Octaviju.

Renatu Sabo hrvatska je vlada imenovala direktoricom Državnih nekretnina u listopadu 2017. godine nakon javnog natječaja koji je raspisalo Ministarstvo državne imovine pod vodstvom Gorana Marića. I to je popraćeno sumnjama i propitkivanjima, nagađalo se ima li ona neophodnih pet godina iskustva na rukovodećim mjestima. Sabo nam je, pak, prošli put odgovorila da je izabrana u skladu s propisima.

A kako drugačije?

 

Originalno objavljeno na Index istrage