Index istrage

Reakcija Državnih nekretnina: Ravnateljica ima pravo na cjelodnevno korištenje auta

IZ DRŽAVNE tvrtke Državne nekretnine poslali su reakciju na dva članka objavljena na Indexu.

Konkretno, reagiraju na članke pod naslovima "Državna firma kupila auto vrijedan 200.000 kuna. Nazvali smo ravnateljicu" i "Državna firma kupila novi auto, direktorica ga stalno vozi i parkira ispred kuće".

>> Državna firma kupila auto vrijedan 200.000 kuna. Nazvali smo ravnateljicu

>> Državna firma kupila novi auto, direktorica ga stalno vozi i parkira ispred kuće

Reakciju Državnih nekretnina objavljujemo u cijelosti:

"U članku objavljenom 06.10.2020. pod naslovom "Državna firma kupila auto vrijedan 200.000 kuna. Nazvali smo ravnateljicu" i članku objavljenom 19.10.2020. pod naslovom "Državna firma kupila novi auto, direktorica ga stalno vozi i parkira ispred kuće“, objavljene su netočne i nepotpune informacije o voznom parku društva Državne nekretnine d.o.o.

Trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. ima već godinama vozni park od osam vozila. Novo vozilo nabavija se po isteku roka leasinga starog vozila, pa se tom nabavkom vozni park ne povećava. Na vozni park Državnih nekretnina d.o.o. porezni obveznici ne troše ni jednu kunu, kako se to tvrdi u jednom od članaka, jer društvo samostalno ostvaruje prihode iz kojih podmiruje svoje troškove.

Vozni park od osam vozila u ovom je trenutku optimalan za uredno poslovanje. Društvo upravlja s gotovo šest tisuća nekretnina, koje se nalaze po cijeloj zemlji, a prosječno se obavi 200 očevida mjesecno. Djelatnici društva pritom koriste službena vozila

Direktor(ica) Državnih nekretnina d.o.o. ima pravo na cjelodnevno korištenje sluzbenog vozila, u skladu sa zakonom i općim aktima društva. To pravo koristi aktualna direktorica, kao što su koristili i njezini prethodnici. Zato je potpuno netočna tvrdnja da "pitanje raspolaganja Škodom spada u najstroze čuvane tajne Državnih nekretnina".

Zapošljavanja u javnom sektoru tema su od opravdanog javnog interesa i nesporno je pravo novinara da propituju i istrazuju kompetencije osoba imenovanih na direktorske i druge rukovodeće polozaje, kao što to čini i autor spomenutih priloga. Međutim, nekoliko godina nakon imenovanja rezultati rada najbolji su pokazatelj kvalificiranosti i sposobnosti rukovodećeg osoblja u svakoj, pa i državnim firmama. Podaci o poslovanju društva Državne nekretnine d.o.o. javno su dostupni. A oni kazuju da su u 2019. prihodi društva povećani za 17%, rashodi smanjeni za 14%, te dobit povećana za rekordnih 73%", navodi se u priopćenju koje potpisuje ravnateljica Renata Sabo.