Index istrage

Otkrivamo: Neki lokalni šefovi HGK imaju plaće kao saborski zastupnici

Otkrivamo: Neki lokalni šefovi HGK imaju plaće kao saborski zastupnici
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL - Damir Spehar/PIXSELL - FaH - HGK

PREDSJEDNIK Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović spreman je platiti i prekršajnu kaznu zbog neotkrivanja iznosa plaća za 20 predsjednika županijskih komora, no Index Istrage ipak su analizom imena županijskih šefova, koeficijenata na plaću i bruto osnovice u HGK došle do prosječnog iznosa od 15 do 16 tisuća kuna mjesečno za plaće 20 regionalnih šefove HGK. To je otprilike iznos koji dobivaju i saborski zastupnici, s tim da i županijski šefovi, kako saznajemo, imaju beneficije - od službenog automobila pa do kartice.

Sa 60 tisuća kuna može platiti kaznu i od 20 tisuća kuna

Upit o plaćama županijskih šefova poslali smo HGK još prije deset dana, no odgovor nam nije stigao. S druge strane, borba Viktora Šimunića, nezavisnog gradskog vijećnika grada Oroslavja, traje još od svibnja prošle godine, kada je zatražio plaće županijskih šefova HGK. Iznose nije dobio ni nakon dva pozitivna rješenja povjerenika za informiranje, a ni nakon što je prije mjesec i pol dana povjerenik obavijestio odgovornu osobu u HGK, Luku Burilovića, da će protiv njega podnijeti prekršajni nalog zbog neodgovaranja na upit o plaćama u HGK.

Buriloviću, koji mjesečno prima oko 60 tisuća kuna, ne bi trebao biti problem platiti kaznu koja se kreće od 5 do 20 tisuća kuna, samo da se ne saznaju iznosi plaća. Jasno je i zašto mu to ne odgovora.

No krenimo redom.  

Povjerenik za informiranje dva dana prije Nove godine prijeti Buriloviću prekršajnim nalogom

Hrvatska gospodarska komora, koju vodi predsjednik Luka Burilović, ima pet potpredsjednika te šest direktora sektora, odmah ispod njih nalazi se 20 predsjednika županijskih komora. Burilović kao predsjednik ima plaću od 23 tisuće kuna, dok županijski šefovi, kako smo saznali, imaju primanja gotovo kao saborski zastupnici.

Od mame ex ministrice Žalac pa do utemeljitelja HDZ-a

Županijski šefovi biraju se na mandat od četiri godine, a bira ih tzv. Gospodarsko vijeće HGK. U tom tijelu obuhvaćeni su najznačajniji gospodarski sektori za određeno područje, a još iz vremena Nadana Vidoševića sporan je izbor članova jer moraju biti zastupljena velika, srednja i mala trgovačka društva. Dio članova automatski ulazi po prometu i broju zaposlenika, no ostali ne. Naime, Vijeće bira tzv. Radno tijelo HGK za utvrđivanje i izbor novih članova. Rezultat rada Vijeća, koje bira šefove županijskih organizacija HGK, jest da su ti šefovi u velikom broju slučajeva članovi HDZ-a. Uostalom, valja napomenuti kako je i sam predsjednik HGK Luka Burilović član stranke koju vodi Andrej Plenković.

Komoru Zagreb tako vodi Vitomir Klasić, a Županijsku komoru Bjelovar Jakov Čorić koji je sudjelovao u kampanji HDZ-a, točnije Gordana Jandrokovića koji je bio nositelj u II. izbornoj jedinici. Županijsku komoru Čakovec vodi Mladen Križaić, jedan od utemeljitelja HDZ-a, dok Županijsku komoru Dubrovnik vodi odnedavno Nikolina Trojić. Županijsku komoru Karlovac vodi Zlatko Kuzman, koji je direktor još iz vremena Nadana Vidoševića, a za kojeg se i prije pisalo da ima dobre veze u HDZ-u. Županijsku komoru Koprivnica vodi Krunoslav Vitelj, još jedan od osnivača HDZ-a. Županijsku komoru Krapina vodi Josip Grilec, nekada predsjednik Zajednice poduzetnika HDZ-a.

Na čelu Županijske komore Osijek nalazi se Zoran Kovačević, član HDZ-a i načelnik općine Koška. Luka Balenović vodi Komoru u Požegi, Jasna Jaklin Majetić Komoru u Puli, dok Županijsku komoru u Rijeci vodi HDZ-ovac Heri Bezić, i to kao vršitelj dužnosti. U Sisku je glavni Tihomir Babić, a u Slavonskom Brodu Drago Čugura, dok je u Splitu od nedavno na vrhu Joze Tomaš. Josip Laća vodi Šibenik, a Dragutin Gložinić, dugogodišnji član HDZ-a, vodi Komoru u Varaždinu. U Virovitici je šef Zlatko Pleša, a Vinka Ivanković, majka bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac, vodi komoru u Vukovaru. Denis Ikić na čelu je Komore u Zadru.

Beneficije iz Nadanovog doba

U doba Nadana Vidoševića, bivšeg šefa HGK, a danas Uskokovog optuženika, većina predsjednika županijskih organizacija imala je plaću veću od 14 tisuća kuna sa službenim automobilom, mobitelom i karticama, dok je dio "volontirao" za vrlo visoke iznose od 7 pa do 10 tisuća kuna. Slično je i danas, s tim da predsjednici imaju još više plaće. U HGK, kao što smo napisali u uvodu, ne žele izaći sa službenim podacima. Kako u doba Vidoševića tako i u doba Burilovića.

Burilović ima mjesečna primanja od 60 tisuća kuna pa mu ni najviša kazna neće teško pasti

"Još u svibnju prošle godine krenuo sam s upitom vezanim uz plaće, odnosno naknade svih županijskih predsjednika HGK. Tada me to zanimalo jer sam u to vrijeme radio i istraživanje o naknadama u lokalnoj upravi. Tada su mi obećali odgovor u roku od dva tjedna, no odgovor nikada nije stigao. Žalio sam se povjereniku za informiranje te sam dobio pozitivno rješenje u kojem je stajalo da mi HGK mora dati iznose plaće", priča nam Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Oroslavja, koji je postao poznat po istraživanju naknada lokalnih vijećnika, a i po tome što je snimio razgovor s predsjednikom krapinsko-zagorskog HDZ-a i saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom.

Ne želi dati podatak o plaćama

Uglavnom, Šimunić nije odustao nakon što se HGK više puta oglušila o rješenja povjerenika za informiranje.

"Do kraja listopada poslali su iz ureda povjerenika za informiranje tri požurnice na HGK da se dostave plaće i naknade, no ništa. Muk! Par dana prije Nove godine dobio sam informaciju o pokretanju prekršajnog postupka protiv Burilovića, ali od tada je prošlo mjesec i pol dana. Informacije o plaćama nema pa nema", kaže Šimunić za Index, pokazujući nam Rješenje povjerenika za informiranje u kojem stoji da se Luka Burilović, kao odgovorna osoba u HGK, upozorava pod prijetnjom prekršajnog postupka da odgovori na upite o plaćama u HGK.

Pokušali smo i mi. Prije desetak dana poslali smo upit o plaćama, no nismo dobili nikakav odgovor. Pokušali smo i slanjem 20 upita na 20 adresa svakog od predsjednika županijskih komora te smo ih pitali koliko im iznosi plaća. No, ni to nije uspjelo.

Javilo ih se par s obavijesti da je za odgovore zadužena središnjica HGK. Shvatili smo iz odgovora da je Burilović ta središnjica. No, koliko smo uspjeli saznati, njihove su plaće u razini saborskih zastupnika.

Otkrila ih imovinska kartica

Primjerice, Zoran Kovačević jedan je od županijskih šefova i član HDZ-a. Isto tako je i načelnik Općine Koška te je morao predati imovinsku karticu. U imovinskoj kartici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa stoji kako mandat načelnika obavlja volonterski, i to za naknadu od 4600 kuna. No, prijavio je i kako je predsjednik HGK Osijek, i to za iznos od 15.331,33 kune. Kartica je ažurirana prije mjesec dana, a vidljivo je kako je prije imao plaću od 16.814 kuna.   

Iz imovinske kartice vidljiva je plaća viša od 15 tisuća kuna za šefa Županijske komore

Mladen Križaić HDZ-ovac je koji vodi HGK u Čakovcu, a Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predao je imovinsku karticu kao direktor državne tvrtke Panex. U imovinsku karticu prijavio je da dužnost predsjednika HGK u Čakovcu obavlja volonterski, a njegova volonterska naknada mogla bi, prema imovinskoj kartici, iznositi oko 6 tisuća kuna. Naime, prijavio je godišnji neto prihod od 71.000 kuna.

No, koliko je zapravo volontera, a koliko ih prima plaću u HGK, ne žele odgovoriti. Na jedan od ranijih upita odgovorili su kako HGK ima 20 županijskih komora, a da je plaća predsjednika određena temeljem koeficijenta u rasponu od 5.85 do 8.04, koji se obračunava na bruto osnovicu u visini od 2.481,75 kn. I prema tom ispada da predsjednici u prosjeku imaju plaće više od 15 tisuća kuna. O eventualnim volonterskim naknadama ni riječi. 

Što smo sve otkrili do sada

Podsjetimo, Hrvatska gospodarska komora financira se prisilnom naplatom članarina jer svaka tvrtka koja je u sudskom registru automatski postaje članica Komore. Najniža mjesečna članarina iznosi 42 kune. Kako je spomenuo sam Burilović, u 2019. godini 68.9 posto je bilo prihoda od članarina, a 31.1 posto od prihoda HGK. Za 2019. godinu tako je uprihodovan 161 milijun kuna od članarina. Komora ima 394 zaposlena, a njihove plaće financiraju se iz članarina, prihoda od javnih ovlasti, iz EU projekata, od prihoda od arbitraže te iz ostalih izvora financiranja HGK poput Znakova kvalitete, sajmova i konferencija. Iz ovog jasno proizlazi da HGK bez članarina ne može funkcionirati.

Nedavno je saborsku inicijativu da se ukinu obavezne članarine za HGK potkopao saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak, no kritike na račun funkcioniranja ove ustanove i dalje traju, posebno nakon niza afera njihova čelnika Luke Burilovića.

Index Istrage otkrile su prvo kako je osnovna plaća Burilovića u HGK oko 23 tisuće kuna, što se do tada nije znalo. Zatim smo otkrili da su njegova ukupna mjesečna primanja oko 60 tisuća kuna, a većina tih primanja dolazi iz naknada za sjedenje u nadzornim odborima u koje ga je postavila aktualna HDZ-ova vlada. Otkrili smo kako je HGK za jednu večeru u Berlinu platila 100.000 kuna, i to najelitnijem hotelu.

Gdje je kraj Komori?

Analizirali smo Burilovićevu imovinu te otkrili da je nedavno kupio stan u elitnoj zgradi u Zagrebu, gdje je jedan od stanova kupio i Uskokov optuženik Dragan Kovačević. Provjeravali smo Burilovićevu izjavu kako ima primanja i od "privatnog biznisa", da bismo otkrili kako je riječ o iznajmljivanju jednog poslovnog prostora u Đakovu, što je i sam priznao u jednom od kasnijih intervjua.  

Imali smo informaciju da se Burilović cijepio preko reda, a kada smo tu informaciju htjeli i provjeriti, Služba za odnose s javnošću HGK dala nam je lažan odgovor kako to nije istina. Burilović je na kraju ipak, pred kamerama N1 televizije, priznao kako se cijepio.

Na kraju smo otkrili i službeni automobil predsjednika HGK vrijedan gotovo milijun kuna. Iz HGK su nam rekli da će ga platiti oko 600.000 kuna, no do danas nam nisu predočili ni ugovor ni račun, a ni specifikacije automobila. Sudeći prema onome što su nam kazali auto su uzeli na operativni leasing s ostatkom vrijednosti, no ugovor i specifikacije skupocjenog BMW-a ne žele otkriti.


Foto: Luka Šangulin/Index

Originalno objavljeno na Index Istrage

Primajte na mail sva otkrića i ekskluzive Index Istraga. Pretplatite se na Index Newsletter.