Index istrage

Ministar, viceguverner HNB-a i HDZ-ovac imali su osobne koristi od utjerivača dugova

NAJVEĆE curenje osobnih podataka, kada je iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital procurilo 77.317 osobnih podataka fizičkih osoba, koje su otkrile Index istrage, ponovno je u fokus stavilo utjerivače dugova. Riječ je, podsjetimo, o privatnim agencijama koje utjeruju dugove, odnosno od banaka kupuju loša potraživanja i nisu regulirane zakonom. 

>> Banke dale brojeve mobitela utjerivačima dugova, istraga se širi

>> HNB se već godinama pravi lud oko agencija za naplatu potraživanja, sad znamo i zašto

Naime, agencije za naplatu potraživanja nisu financijske institucije, a guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić još je prošle godine u studenom obećao zakonsku regulaciju tih agencija. No ona se do danas nije dogodila. 

Zarađivali preko agencija koje nisu regulirane

U međuvremenu se dogodio najveći sigurnosni propust vezan za te agencije, a u posljednjih godinu dana Index Istrage otkrile su kako je viceguverner od jedne od takvih agencija kupio vilu u Zagrebu koju je platio malo manje od 1.9 milijuna kuna, a koja je procijenjena na 3.05 milijuna kuna. 

Ministar Ivan Paladina obogatio se tajnim ortačkim ugovorom koji je provodio upravo preko agencije B2 kapital koja se našla u središtu afere, a tu je i uhićeni HDZ-ovac Damir Škugor koji je preko tvrtke svoje majke Tri D Rada otkupljivao potraživanja koje je preprodavao da bi mu na račun "sjelo" 23 milijuna kuna. No, krenimo redom. 

Već gotovo 20 godina u Hrvatskoj posluju agencije za naplatu potraživanja čije djelovanje do danas nije regulirano. Naime, hrvatske banke prodaju nenaplative i teško naplative kredite agencijama za naplatu potraživanja, koje nisu registrirane kao kreditne institucije, nego kao d.d., pa nisu pod nadzorom HNB-a ili Hanfe. 

Što je sve obećavao guverner Vujčić

Prema dosadašnjim napisima u medijima te svjedočanstvima ljudi, postalo je razvidno da veliki dio tih agencija provodi praksu koja građane stavlja u nedostojanstven položaj, što nekada prelazi u maltretiranje oko vraćanja dugova. 

HNB, koji nadzire banke te obavlja nadzor nad ugovorima kada banka prodaje potraživanja agencijama, već godinama tvrdi da oni ne nadziru same agencije, kao i da "postoji problem".

"Agencije nisu regulirane, a djelomičnu reguliranost tržišta naplate potraživanja je na razini EU uočila i Europska komisija te je predložila Direktivu o pružateljima usluga servisiranja kredita i kupcima kredita kojom bi se na razini EU standardizirao regulatorni režim kupoprodaje kredita", govorio je guverner Vujčić prije više od godinu dana otkrivši tada da je još u prosincu 2020. godine pri Ministarstvu financija oformljena radna skupina s ciljem izrade prijedloga zakona kojim bi se regulirala problematika prodaje potraživanja. 

Čekali smo EU regulativu, no zakona i dalje nema 

Od tada do danas donesena je direktiva Europske unije o zaštiti potrošača, no još nije implementirana u naš pravni sustav donošenjem zakona kojim bi se do kraja regulirao rad tih agencija. 

"HDZ-ove vlade godinama dozvoljavaju da agencije za naplatu potraživanja, koje može otvoriti bilo tko s 20.000 kuna kapitala i koje su 'manje regulirane nego pekare', bez ikakvog nadzora upravljaju dugovima vrijednosti 40 milijardi kuna građana RH", upozorila je saborska zastupnica Sandra Benčić koja tvrdi da se građane preko agencija drži u dužničkom ropstvu te da ih se zove po 15 do 20 puta na dan, maltretira i dolazi pred kuće. 

Dok zakona nema, viceguverneri, ministri i ostali HDZ-ovci od tih agencija imaju izravnu korist. Index Istrage početkom su ove godine otkrile kako je Roman Šubić, viceguverner HNB-a, krajem prošle godine kupio vilu u Zagrebu koju je u imovinskoj kartici procijenio na 3.5 milijuna kuna. 

Ministar, viceguverner i HDZ-ovac

Vilu je kupio cesijom, odnosno ugovorom s jednom od agencija za naplatu potraživanja, i to za 1.9 milijuna kuna. Činjenica da je viceguverner kupio vilu po cijeni od 230 eura po kvadratu za HNB nije bila sporna. 

>> Otkrivamo: Viceguverner HNB-a došao do vile preko agencije za naplatu potraživanja

Index Istrage mjesecima su pisale kako se preko tajnog ortačkog ugovora obogatio Ivan Paladina aktualni ministar prostornog građenja, graditeljstva i državne imovine. Paladina je provodio ortački ugovor upravo preko B2 Kapitala. Naime, bez te agencije Paladina ne bi mogao provesti prebacivanje imovine IGH-a na sebe. 

>> Index Istrage objavljuju ortački ugovor između ruskog biznismena i Paladine

Na kraju, tu je i slučaj uhićenog Damira Škugora iz afere Ina. Naime, tek osnovana tvrtka Tri D Rada, koju je osnovala Škugorova majka, otkupila je potraživanja prema tvrtki Dalekovod i šest dana kasnije preprodala tvrtki Construction Line LTD te tako zaradila 9.4 milijuna kuna. Naravno, sve je išlo preko jedne Agencije za naplatu potraživanja. 

>> Majka Damira Škugora zaradila 9.4 milijuna kuna na transakciji sa šefovima PPD-a

Podsjetimo na kraju da su iz agencije B2 Kapital, koja se bavi naplatom dugova, izašli podaci koji sadržavaju ime i prezime, OIB, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i OIB poslodavca, dugovanje prema B2 Kapitalu, iznos glavnice te iznos zateznih kamata, kao i, posebno sporno, broj mobitela i osobni mail.

Istraga proširena i na banke 

Osim činjenice da je riječ o dosad najvećem curenju osobnih podataka u Hrvatskoj te će trebati utvrditi kako su se ti podaci našli u javnosti, pitanje je i je li ta agencija smjela obrađivati podatke na ovakav način, odnosno da se uz iznos duga nalaze i podaci o osobnom e-mailu i broju mobitela. 

AZOP istražuje agenciju B2 Kapital, a nakon što smo AZOP obavijestili kako u tipiziranim ugovorima između agencija i banaka o prodaji potraživanja banke predaju i osobne podatke svojih bivših klijenata, istraga je proširena i na banke.

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.