Index istrage

Index Istrage: Bandić uzeo 3.35 milijuna kuna školama i dao za Snježnu kraljicu

POTRES u ožujku teško je oštetio niz škola i vrtića u Zagrebu, a pandemija koronavirusa otkrila je da dio škola nema ni tople vode ni sapuna kojim bi učenici oprali ruke, održavali osnovnu higijenu. Kada se krenulo u nastavu na daljinu, shvatilo se da sustav ne funkcionira najbolje i da nastavnici nemaju opremu kojom bi mogli kvalitetno održavati nastavu.

Izrugivao se šteti i nedostatku sapuna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sve je te probleme ignorirao ili im se izrugivao poručujući da bi učenici mogli, kao on u djetinjstvu, ruke prati pepelom, i višestruko je umanjivao broj oštećenih škola i vrtića iako ovu školsku godinu mnogi učenici pohađaju u tuđim školama.

>> U Zagrebu je nakon potresa 25 vrtića i škola neuporabljivo

Ništa od toga nije spriječilo Bandića da Uredu za obrazovanje uzme čak 3.35 milijuna kuna u jednoj od posljednjih odluka u 2020. Naime, 30. studenog 2020. godine Bandić je donio Zaključak o preraspodjeli sredstava planiranih u Proračunu Grada Zagreba za 2020. i iz Ureda za obrazovanje prebacio novac u Ured za sport.

Uzeo školstvu, dao Snježnoj kraljici

"Iz Gradskog ureda za obrazovanje prenose se sredstva u iznosu od 3.350.000,00 kuna u Gradski ured za sport i mlade na aktivnost Velike sportske priredbe, kako bi se osigurala potrebna sredstva za održavanje međunarodne sportske priredbe, skijaškog kupa Snježna kraljica i Snježni kralj 2021.", stoji u Bandićevom obrazloženju.



Bandićeva odluka o preraspodjeli novca

U drugom dijelu obrazloženja, pak, hvali se Snježna kraljica kao manifestacija koja je doprinijela interesu za skijanje. U Službenom glasniku, pak, stoji brojka od samo 273 registrirana sportaša skijaša na području Zagreba, koji ionako, ako žele kvalitetno skijanje, moraju otići trenirati izvan Hrvatske.

Zaštitni znak grada

"Snježna kraljica je postala zaštitnim znakom Grada Zagreba i Republike Hrvatske dajući Gradu Zagrebu, u vrijeme održavanja, poseban šarm i ugođaj", stoji u obrazloženju u trenutku kada se već znalo da će se utrka održati bez gledatelja i da neće Zagrebu donijeti baš ništa osim snimke snježne staze okružene blatom. Toga su svjesni i u Bandićevoj Gradskoj upravi.

Zbog klimatskih promjena sve je skuplje

"Zbog mogućeg nedostatka snijega i visokih temperatura, kao i klimatskih promjena, potrebno je i dalje nastaviti s poboljšanjem sustava zasnježenja i infrastrukture kako bi se staza na vrijeme pripremila i kako bi se izbjegli mogući otkazi utrka, a koji su se dogodili 2014. i 2016. godine", stoji u obrazloženju Zaključka kojim se novac otima djeci i daje skijaškom natjecanju.

Proračun od 21 milijun kuna

Inače, ukupni proračun ovogodišnjeg natjecanja iznosi 21 milijun kuna, od čega najmanje trećinu, dakle sedam milijuna kuna, uplaćuje izravno grad iz proračuna, odnosno iz poreza i prireza prikupljenih od građana. Tome svakako treba pridodati i rad zaposlenih u Zagrebačkom holdingu te ovih posljednjih 3.35 milijuna kuna otetih djeci.

Lovrić: Preraspodjela je uobičajena

U zagrebačkom Uredu za obrazovanje ne vide ništa sporno u tome što je 3.35 milijuna kuna otišlo za Snježnu kraljicu.

"Ističemo činjenicu da je preraspodjela planiranih proračunskih sredstava uobičajena pri kraju kalendarske, odnosno proračunske godine. Slijedom činjenice da su sredstva za obnovu oštećenih objekata osigurana te se ista isplaćuju sukladno faznosti izvršenih radova, spomenuta su neutrošena sredstva u proračunu Grada Zagreba preraspodijeljena za potrebe drugih gradskih ureda", stoji u odgovoru Ivice Lovrića, pročelnika Ureda za obrazovanje, na Indexov upit.

Sve će biti u redu. Za godinu-dvije

U istom odgovoru, pokraj samohvale za sve što su napravili od 2016. godine naovamo, stoji da je u potresu: "oštećeno 175 odgojno-obrazovnih objekata, od čega su 162 već obnovljena, a obnova preostalih 13 je u tijeku. Njihova obnova bit će završena u narednih godinu-dvije, ovisno o vrsti i opsegu štete na pojedinom objektu".

Dakle, sve je u redu, tvrdi Lovrić, i samo treba pričekati godinu-dvije.

Originalno objavljeno na Index istrage