Index istrage

Doznajemo: Škole su muljale oko putovanja u New York, kreće inspekcija

KAKO doznaju Index Istrage, Ministarstvo znanosti i obrazovanja šalje inspekciju u tri škole zbog afere s putovanjem na "stručno usavršavanje" u New York.

Ministarstvo: Iz očitovanja škola nije jasno je li nastala šteta za proračun škola

Uz to će zatražiti i od svih školskih odbora, da sazovu sjednicu s točkom dnevnog reda o putovanju u New Yorku s ciljem rješavanja eventualne štete za proračun škole, ukupno za 19 škola čiji su ravnatelji trebali otputovati u New York. Nakon što smo otkrili ovu aferu, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja je otkazala putovanje u New York, a tu je odluku poslušalo 12 ravnatelja, dok je sedam ravnatelja ipak otputovalo u New York.

"Zatražili smo od svih Školskih odbora da sazovu sjednicu s točkom dnevnog reda o putovanju u New Yorku s ciljem rješavanja eventualne štete za proračun škole. Nakon održane sjednice, Školski odbor je dužan izvijestiti Ministarstvo. Također, šaljemo prosvjetnu inspekciju u tri škole (gimnazija Dubrovnik, Gimnazija Sisak i Hotelijersko-turistička škola Opatija) jer iz očitovanja nije vidljivo je li učinjena šteta za školski proračun te nije vidljivo je li o samom putovanju obaviješten Školski odbor", odgovorili su Indexu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Jučer su se vratili iz New Yorka, dočekali smo ih na aerodromu

Podsjetimo, Index je jučer na zagrebačkom aerodromu dočekao ravnatelje i dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije koji su se tjedan dana provodili u New Yorku na naš račun. To je trebalo biti "stručno usavršavanje" s planiranim posjetom samo jednoj školi i odjelu za obrazovanje, a na kraju i jesu posjetili samo jednu školu i taj odjel, kako je Index i objavio prošli tjedan prije putovanja. Ostatak vremena proveli su u klasičnom turističkom razgledavanju.

Indexu je na zagrebačkom aerodromu izjavu dala samo Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik, koja je ustvrdila da se radilo o privatnom putovanju, a platila ga je, tvrdi, svojim novcem.

>>Ravnatelji su se vratili iz New Yorka, a Index ih je dočekao

Razgovor s ravnateljicom iz Dubrovnika

Koliko je u tome bila uvjerljiva, pogledajte u videu.

"Trebao je biti službeni put, ali je ispao privatni"

Index: Je li ovo bio službeni ili privatni put?

Katarina Tolja: Trebao je biti službeni, ali je na kraju ispao privatni.

Index: Tko ga je platio, jeste uzeli dnevnice?

Katarina Tolja:  Ne, platila sam ga sama.

Index: Jeste bili na godišnjem?

Katarina Tolja:  Da.

Index: Kako možete uzeti godišnji usred godine?

Katarina Tolja: Čujte, ne mogu iskoristiti godišnji tijekom cijele godine jer radim do kraja srpnja i imam obaveze, tako da kad imam najmanje posla tijekom veljače, onda mogu.

Index: Dubrovački dnevnik je otkrio da ste posudili novac od škole, je li to točno?

Katarina Tolja: Slušajte, organizacija ovog puta je počela u srpnju pa sam na poziv udruge prihvatila ovo stručno usavršavanje i na taj način smo financirali to ne iz proračunskih sredstava, već iz vlastitih sredstava škole, koje škola ima. Kako je udruga otkazala dan prije puta to stručno usavršavanje, tako sam i ja to stručno usavršavanje otkazala, platila sve svojim privatnim novcem.

Index: Pa niste to mogli platiti kad je dan prije otkriveno da se otkazuje put.

Katarina Tolja: Ja stvarno mislim da tu nema ništa sporno, ja sam sve platila svojim novcima, nisam uzela nikakve dnevnice. Na putovanju sam bila.

Index: Rekli ste prije toga da je škola platila jer je bilo stručno usavršavanje, no put je otkazan dan prije, onda ste već dali novce školi?

Katarina Tolja: Da.

Index: Jeste obilazili neke škole?

Katarina Tolja: Jesmo.

Index: Koliko ste škola obišli?

Katarina Tolja: Obišli smo jednu školu i upravni odjel za obrazovanje.

Index: A ostale dane?

Katarina Tolja: Ostale dane smo bili na razgledavanju znamenitosti, što je obično uvijek i kad se organizira neki seminar u Hrvatskoj. Na taj način se organizira.

Index: Program puta nije promijenjen, kako je to moglo biti stručno usavršavanje?

Katarina Tolja: Program je promijenjen, ovaj smo dobili u siječnju, a prije puta smo dobili novi program.

Index: Ne, ovo s jednom školom ste dobili puno prije.

Katarina Tolja: Dobili smo ga u siječnju.

12 ravnatelja odustalo od puta, 7 ih je otišlo

Podsjetimo, 12 ravnatelja odustalo je od New Yorka nakon otkrića Index Istraga da idu na račun škola, a da će se najmanje "stručno usavršavati". U New York je ipak otputovalo sedam ravnatelja škola i učeničkih domova, dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije, kao i pomoćnica ravnatelja iz Agencije za strukovno obrazovanje.

Grupa je odsjela u hotelu Sheraton Times Square. Ovaj je hotel smješten u najstrožem centru grada, u blizini Times Squarea. Ravnatelji su put platili iz "općih sredstava škole", kako smo doznali iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok je pročelnici i njenoj kolegici put platila županija, a uzele su i dnevnice, što nam je jedna od njih potvrdila. Noć u hotelu Sheraton stoji od 175 dolara na više (oko 1200 kuna na više).

Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak, koji je odustao od puta u NY, rekao nam je ranije da mu isti plaća škola.

"Da, idem. Taj put plaća škola i to plaćanje će ići sa stavke stručnog usavršavanja. Dnevnice još nisam uzeo, to ćemo još vidjeti, vjerojatno ću uzeti, 95 dolara su po danu za SAD, a idemo na 7 dana. Odlučio sam se na taj put jer mi je udruga ravnatelja poslala ponudu. Inače mi imamo bogatu suradnju s brojnim školama i svugdje vodimo naše učenike. U Americi ćemo posjetiti neke škole pa ćemo dogovoriti suradnju s nekim od njihovih škola gdje bi naši učenici mogli ići na praksu", rekao je Malović za Index Istrage.

Ravnatelj Gimnazije Sisak Božidar Dujmić, također nam je rekao da mu je put u New York platila škola.

Ranije smo razgovarali i s Vesnom Vlašić, ravnateljicom Gimnazije Požega, koja nam je rekla da je dio putovanja platila sama, dok joj je dio troškova podmirila od donacija škole.

"Dio sam platila sama, a za dio sam si našla sponzora. Odnosno, u protekloj godini sam priskrbila puno novca izvan proračuna škole, bilo je puno donacija koje sam priskrbila školi tako da iz tog dijela plaćam dio puta, a sve dodatne izlete plaćam sama. Dnevnice neću uzeti, odnosno možda ću uzeti pola dnevnica jer je to ipak službeno putovanje. U ovom trenu nisam sigurna", rekla nam je Vesna Vlašić.

Agencija ravnateljima poslala mail: "Plaćanje virmanskim putem preko škole"

Neki ravnatelji su se počeli pravdati da plan putovanja koji je Index objavio nije isti kao onaj koji imaju oni, stoga su Index Istrage u petak objavile mail koji je iz agencije 14 you Travel poslan na adrese svih ravnatelja škola i učeničkih domova te svih ostalih koji su trebali ići na putovanje u New York, gdje su trebali posjetiti samo jednu školu i Department od Education (ukupno 5 sati u jednom danu), dok su ostali dani predviđeni za shopping izlet u New Jersey, krstarenje, misu i druženje s hrvatskim franjevcima.

Mail im je poslan 24. siječnja 2020., samo 3 tjedna prije putovanja. Naslov maila je "Završna obavijest za putovanje u New York". A kako nam je potvrdila dubrovačka ravnateljica Katarina Tolja, upravo su po tom programu i bili u NYC-u te su posjetili samo jednu školu.

U tom mailu je i itinerar i sadržaj ponude fakultativnih izleta. Naime, dio ravnatelja s kojima smo razgovarali rekao je da su izlete sami platili, a nekima je platila škola. Istovremeno, agencija je u ponudi izleta navela "plaćanje virmanskim putem preko škole".

Naime, agencija 14 you Travel poslala im je 24. siječnja 2020. i ponudu fakultativnih doplata za put u New York, među kojima su odlazak na shopping izlet u New Jersey, krstarenje Best of NYC i zajednička večera u restoranu u blizini hotela.

U ponudi stoji: "Fakultativne doplate molimo prijaviti do 30. siječnja 2020. do 15 sati kako bi bili u mogućnosti organizirati i rezervirati dodatne usluge. Prijava je obvezujuća na plaćanje programa, s obzirom da će organizator naručiti ove dodatne usluge prije putovanja te izvršiti uplatu istih. Plaćanje je virmanskim putem preko škole (e-račun, na kojem će biti navedene dodatne usluge tijekom studijskog putovanja u New York). Molimo označiti svoj izbor, ili putem maila napisati za koji program ste zainteresirani (1, 2 ili 3), te koji način plaćanja birate za ove dodatne programe."

Koliko košta put

Inače, sedmodnevno putovanje u New York s kojeg su se danas vratili košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i pet noćenja s doručkom u hotelu. Izleti se dodatno naplaćuju, kao i američka viza.

Podsjetimo, nakon otkrića Index Istraga da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala putovanje za ravnatelje u New York, Udruga je naprasno otkazala putovanje.

Prije nego što je Udruga otkazala put, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak od ravnatelja je zatražila hitno očitovanje jer smo objavili da dijelu ravnatelja ovaj put u New York plaća škola.

Nakon što je ministrica od njih zatražila očitovanje, Udruga je naprasno otkazala putovanje, iako su pojedinci, poput predsjednice Udruge Suzane Hitrec, tvrdili da su sami iz svog džepa platili put. Stoga ostaje nejasno zašto su put otkazali ako su put platili iz svog džepa.

Također ostaje nejasno zašto su neki ravnatelji uzeli godišnji odmor za službeno putovanje na stručno usavršavanje, kako su predstavili ovo putovanje.

Index istrage