Index istrage

Šef državnog HBOR-a sam sebi povećao plaću. Sad prima više od 37 tisuća kuna mjesečno

KRAJEM godine imenovana je nova tročlana Uprava Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a kako doznaje Index, plaćat ćemo je puno više nego prethodnu Upravu, koja se sastojala od dva člana. 

>> Novi šef Uprave HBOR-a tamo radi više od 20 godina

Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a, prijavio je u imovinsku karticu novu neto plaću od 37.047,37 kuna, što je puno više od plaće bivše predsjednice Uprave Tamare Perko, koju je naslijedio u studenom prošle godine. 

Bivša šefica primala plaću od 30.518 kuna, a novi šef 37.047,37 kuna

Posljednja prijavljena neto plaća bivše predsjednice Uprave HBOR-a iznosila je 30.518. Čuvalo će kao novi predsjednik Uprave primati plaću veću za gotovo 25 posto. 

I članovi Uprave Josip Pavković i Alan Herjavec prijavili su plaće veće od 29 tisuća kuna, što je opet više nego što je primao njihov prethodnik koji je imao plaću od oko 27 tisuća kuna. Jedini član Uprave u prethodnom mandatu bio je upravo Čuvalo koji je danas predsjednik. 

Članovi nove uprave odlučili uzeti najveći koeficijent na koji imaju pravo

HBOR-u smo poslali upit kako to da je Hrvoje Čuvalo kao predsjednik Uprave prijavio neto plaću od 37.047,37 kuna, koja je puno viša od plaće bivše predsjednice Uprave Tamare Perko. Upitali smo i za povećanje plaća članovima Uprave. 

Iz HBOR-a nam kažu da se plaće zaposlenicima nisu mijenjale, osim članovima Uprave. Nije se, objašnjavaju, radilo o posebnom povećanju plaće, već se primijenila vladina odluka o "utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava". 

Naime, članovi Uprave u ovom mandatu odlučili su uzeti najveći koeficijent koji im pripada, koji dotadašnja predsjednica Uprave, kako neslužbeno doznajemo, nije primjenjivala.

Nije išla posebna obavijest o većim plaćama

U studenom prošle godine Nadzorni odbor HBOR-a, na čelu s ministrom financija Markom Primorcem, donio je odluku o imenovanju nove Uprave HBOR-a. Na pet godina izabrani su Hrvoje Čuvalo, Josip Pavković i Alan Herjavec.

Nadzorni odbor, kako doznajemo, nije raspravljao o plaćama novih članova Uprave HBOR-a, već su članovi NO-a - u kojem su uz Primorca ministri Davor Filipović, Nikolina Brnjac i Marija Vučković te Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, i zastupnici Žarko Tušek, Predrag Štromar i Siniša Hajdaš Dončić - tek obaviješteni o stupanju na dužnost nove Uprave HBOR-a. 

Da je naša informacija točna, potvrdio nam je član Nadzornog odbora HBOR-a iz redova oporbe Siniša Hajdaš Dončić. 

"Ne. Nismo posebno obaviješteni o većim plaćama. Dobio sam obavijest iz Ministarstva financija o ugovorima za nove članove Uprave, no nigdje nije bilo naznačeno da je riječ o povećanju primanja", kaže Hajdaš Dončić u izjavi za Index, dodajući da je tako nešto moralo biti istaknuto. 

Afera HBOR-a

Podsjetimo da su Čuvalo i Pavković dugogodišnji zaposlenici HBOR-a. Herjavec je ranije, između ostalog, bio savjetnik Uprave Hrvatske poštanske banke i HPB - Stambene štedionice, član Uprave Jadranske banke i član Nadzornog odbora H1 Telekoma. 

HBOR je već poznat hrvatskoj javnosti po svojoj rastrošnosti, no podsjetimo da se nalazi i pod povećalom USKOK-a. Naime, riječ je o slučaju u kojem su optuženi bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac te još osmero okrivljenih, a među njima i bivša ministrica Gabrijela Žalac. 

>> Investitor iz afere Rimac: Sreo sam se sa Zdravkom Marićem jer me HBOR reketario

Rimac je optužena da je zajedno sa Žalac od HBOR-a tražila da investitoru Vjetroelektrane odobri kredit od 130.000 eura, smanji tražene instrumente osiguranja kredita te da za potrebe te tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren. Tadašnja predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko odbila je to učiniti. 

Isto tako, HBOR je poznat i po nizu afera koje su se vezale uz bivšeg ministra financija Zdravka Marića te njegove prijatelje i poznanike. 

>> Ovo su najveće afere Zdravka Marića

Kako radi HBOR, najbolje je možda vidljivo iz primjera afere Agrokor. Uprava HBOR-a još krajem 2016. bila je detaljno upoznata s ozbiljnim poslovnim problemima u kojima se našao Agrokor.

HBOR je unatoč tome krajem 2016. kreditirao posrnuli Agrokor s 48.3 milijuna eura iako je u to vrijeme postalo jasno kako ima ozbiljnih problema s naplatom svojih dugovanja. 

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.