Index istrage

Ovu ženu je Aladrović uhljebio za šeficu inspektora. Nema radnog staža u socijali

SJEĆATE li se Nikoll?

Curice od dvije i pol godine koju su udomitelji silno voljeli, a Centar za socijalnu skrb ju je vratio biološkim roditeljima, pa su je oni mjesecima zlostavljali i zanemarivali, sve dok nije, baš na Uskrs ove godine, umrla u Klaićevoj bolnici?

Ova bi priča nastavila padati u kolektivni zaborav da danas nismo dobili neke neobične informacije. Bacaju novo svjetlo na hrvatski sustav socijalne skrbi koji donosi odluke s takvim posljedicama.

Aladrović za šeficu inspektora postavio ženu bez dana radnog staža 

Saznali smo za Sanju Mateljak, po struci pravnicu, koju je, bez dana radnog staža u socijalnoj skrbi, njen kolega s prošlog posla, ministar Josip Aladrović, postavio da bude šefica svim inspektorima - načelnica Sektora za nadzor nad centrima za socijalnu skrb. 

Bila je najbolji izbor za šeficu inspektora jer je, kažu, bila pravnica u Mirovinskom

Aladrovićevo Ministarstvo pitali smo kako komentiraju to da je uvjet za zapošljavanje na radno mjesto načelnice Sektora najmanje šest godina iskustva u socijalnoj skrbi, a Mateljak nema ni jedan dan.

Sasvim ozbiljni, odgovorili su da je, pazite sad - zastupala Zavod za mirovinsko osiguranje u sudskim postupcima. 

Mateljak je od početka godine na radnom mjestu načelnice. Znači, od 1. siječnja ove godine bila je zadužena za nadzor nad centrima za socijalnu skrb.

Nadzor u Centru, vezan za Nikoll, obavljala još jedna inspektorica koja to nikad nije radila

Čuli smo zatim i da je inspekcijski nadzor oko toga je li Centar kriv u slučaju tragično stradale curice obavljala inspektorica J.V. koja, kao ni Mateljak, nije nikada bila na terenu u inspekcijskom nadzoru. 

S desetak pitanja obratili smo se danas Ministarstvu rada. Zahtijevali smo da nam dostave odgovore što je prije moguće. Imali smo samo jedan uvjet. 

Jasno smo u mailu naveli: "Molimo vas da ne preskačete pitanja."

Evo što su odgovorili. 

Pitanje: Ispunjava li Sanja Mateljak propisane uvjete za radno mjesto načelnice Sektora za upravni nadzor nad centrima za socijalnu skrb?

Odgovor: Državna službenica Sanja Mateljak diplomirana je pravnica, s položenim pravosudnim ispitom te više od 27 godina radnog iskustva u struci, od čega više od 25 godina ostvarenog u javnoj i državnoj službi, na najsloženijim poslovima i poslovima rukovođenja te zastupanja na sudu. 

(Naše objašnjenje: Nisu odgovorili jer nigdje nisu napisali ispunjava li Sanja Mateljak propisane uvjete za radno mjesto načelnice Sektora za upravni nadzor nad centrima za socijalnu skrb.)

Koliko je dana provela radeći u djelatnosti socijalne skrbi prije nego što je došla na to radno mjesto?

(Ovo su pitanje preskočili.)

Je li točno da ju je ministar Aladrović nalogom postavio za načelnicu? Je li to učinio kako bi zaobišao proceduru s obzirom na to da Mateljak ne ispunjava tražene uvjete za načelnicu Sektora za upravni i inspekcijski nadzor pa ju je ostavio na prethodnom radnom mjestu, a nalogom ju je postavio za načelnicu?

Sukladno Pravilniku o unutarnjem redu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, uvjeti za raspored na radno mjesto načelnika Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi nisu mijenjani, a poslovi po nalogu čelnika tijela obavljaju se sukladno odredbi članka 29. Zakona o državnim službenicima. 

(Nisu odgovorili je li točno ili nije točno, kao što se u pitanju jasno tražilo.)

Je li točno da je Aladrović od Ministarstva uprave zatražio da se iz sistematizacije izbriše da je potrebno šest godina radnog iskustva za dobivanje inspektorskog posla?

(Nisu ništa odgovorili.)

Kako komentirate to da je uvjet za zapošljavanje na radno mjesto načelnice Sektora najmanje šest godina iskustva u djelatnosti socijalne skrbi, a gospođa Mateljak nije imala ni jedan dan?

Načelnica Mateljak je tijekom radnog vijeka u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zastupala Zavod u najsloženijim sudskim postupcima.

(Nisu konkretno odgovorili.)

Načelnica može svojim prijedlozima utjecati na izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Njegova izrada je u tijeku, a kako smo saznali, upravo njezin prijedlog je da se u novom Zakonu obriše odredba koja se odnosi na zapošljavanje inspektora i višeg inspektora, koja propisuje da je za tu poziciju obavezno radno iskustvo u djelatnosti socijalne skrbi četiri do šest godina. Budući da Mateljak nema dana radnog staža u sektoru, znači li to da bi ova odluka išla njoj u prilog?

Zbog velikog radnog iskustva i dobrih organizacijskih sposobnosti odgovarajuća je osoba za poslove koje trenutno obavlja. Tome u prilog govori činjenica da su od početka godine, kada je gđa. Mateljak preuzela navedene poslove, provedena 452 nadzora, u odnosu na cijelu 2020. godinu, kada je obavljeno ukupno 347 nadzora, uz istu metodologiju, način rada i zadržavanje kvalitete inspekcijskog nadzora.

Povećanje broja inspekcijskih nadzora, s istim brojem inspektora, i bez povećanja radnih dana provedenih u nadzoru rezultat je promjene u organizaciji rada.

Nadalje, gospođa Mateljak nije član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o socijalnoj skrbi i nije sudjelovala u izradi Nacrta prijedloga zakona. Radnu skupinu od 37 članova imenovao je ministar, u kojoj su, uz državne službenike Ministarstva, i predstavnici akademske zajednice, Hrvatske udruge poslodavaca, sindikata, Hrvatske zajednice županija, Grada Zagreba, Hrvatske komore socijalnih radnika, ustanova koje pružaju usluge socijalne skrbi, udruga i UNICEF-a.

Ako se u Zakon stavi da inspektor može biti osoba bez četiri do šest godina staža u socijalnoj skrbi, otvara li se time mogućnost da inspektorima postanu osobe koje nemaju dana radnog iskustva u tom području?

(Nisu odgovorili.)

Gdje je Mateljak radila prije nego što je imenovana načelnicom Sektora?

Imenovana državna službenica do premještaja u Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike radila je u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kontinuirano, i to neprekidno od 1996. godine.

Jesu li se tada poznavali? U kakvom su odnosu, koliko se dugo poznaju?

(Nisu odgovorili.)

U Zakonu piše da inspektor, odnosno viši inspektor, može biti osoba s najmanje četiri odnosno šest godina radnog iskustva u socijalnoj skrbi. U opisu poslova gospođe Mateljak, koja to iskustvo nema, navodi se provođenje upravnog i inspekcijskog nadzora. Te poslove inače obavljaju inspektori, ali u složenijim predmetima i načelnica, u ovom slučaju Mateljak. Budući da ne zadovoljava uvjete, ona to neće moći obavljati. Je li to točno, kako to komentirate? Kako bi gospođa Mateljak trebala moći obavljati inspektorske poslove?

(Nisu odgovorili.)

Dobili smo informaciju da je, kao posljedica njenih odluka, obavljen upravni nadzor u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška u koji se išlo nakon tragičnog zlostavljanja malene Nikoll. Struka se pita kako to da je upravni nadzor temeljem jednodnevnog rada prikupio dovoljno činjenica za smjenu ravnatelja, dok su komore psihologa i socijalnih radnika zaključile da propusta u radu stručnih radnika nije bilo. Je li točno da su nadzor, prema odluci načelnice Mateljak, obavljale dvije inspektorice od kojih je jedna pravnica, inicijalima J.V., koja je došla raditi u inspekciju par dana prije obavljenog nadzora (prije je u Ministarstvu radila na drugim poslovima) i to joj je bio prvi nadzor u kojem je sudjelovala, dakle nikada nije obavljala ni jedan upravni ni inspekcijski nadzor?

Navedeni nadzor su obavile dvije ovlaštene državne službenice. Važno je naglasiti da jedna od njih poslove nadzora upravo u predmetima obiteljsko-pravne zaštite obavlja od 1. veljače 2019., a u Ministarstvu je zaposlena od 2009. godine.

Druga državna službenica koja je obavljala nadzor je pravnica, vrlo stručna u svom dugogodišnjem radu u Ministarstvu, primjeni propisa iz područja socijalne skrbi i kvalificirana za provođenje nadzora.

Za kraj - Aladrovićeva izjava o odgovornosti

"Odgovornost je individualna u svakom slučaju, ali i leži na svima nama koji upravljamo sustavom. To je kompleksan sustav i nikad nećemo moći sve ovakve slučajeve istrijebiti. Međutim, učinit ćemo sve da se mogućnosti minimiziraju i da se nikad ne ponove", poručio je ministar Aladrović nakon smrti male Nikoll.

Originalno objavljeno na Index istrage