Index istrage

Otkrivamo: Petir iskeširala gotovo 3 milijuna kuna za luksuzni stan u centru Zagreba

KAKO doznaju Index Istrage, saborska zastupnica Marijana Petir kupila je stan u zagrebačkoj Ulici kneza Borne. Stan površine 77.56 kvadrata s garažom od 23 kvadrata kupila je u kolovozu prošle godine, ali on još uvijek nije upisan u njenu imovinsku karticu niti ga je jučer spominjala u emisiji HTV-a Nedjeljom u dva. 

>> Marijana Petir ima 700.000 eura ušteđevine? "Sve što imam sam pošteno zaradila"

Riječ je o novogradnji, točnije projektu tvrtke VMD pod nazivom Park Kneževa, gdje se na deset tisuća kvadratnih metara između Ulice kneza Borne i Branimirove u Zagrebu gradi kompleks zgrada. Navodno je to trenutno jedna od najskupljih adresa u Zagrebu, a cijena koja se trenutno spominje kreće se oko 5 do 7 tisuća eura za kvadrat stana.

Kako doznajemo, za taj je stan u kolovozu prošle godine plaćeno oko 2.9 milijuna kuna, a na stanu nema zabilježbe kredita. 

Spominjala štednju, ali ne i novi stan

Podsjetimo kako se voditelj HTV-ove emisije Aleksandar Stanković tijekom jučerašnjeg gostovanja bavio ušteđevinom zastupnice Petir. Voditelj Stanković je prvotno rekao da njena ušteđevina iznosi 800.000 eura. 

Petir je na to odmahnula glavom, nakon čega se Stanković ispravio i rekao da je riječ o iznosu od 700.000 eura. Petir je rekla da novcem koji zaradi upravlja kako želi te da podatke o imovini uredno dostavlja Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, 

"Ja sam svoju imovinsku karticu i novu dostavila, ja to redovito dostavljam Povjerenstvu za sukob interesa, svi su podaci transparentni. Kad će oni objaviti nove kartice, pretpostavljam da su zatrpani jer je rok 31.1., ali moja kartica je dostavljena", rekla je jučer Petir. 

I dalje bez kredita, ali s novim stanom

No, iako se razgovaralo o njenoj imovini, nije spomenula stan koji je kupila u kolovozu prošle godine niti je spomenula da je taj stan prijavila Povjerenstvu. Zanimljivo je kako je riječ o prvoj nekretnini saborske zastupnice Petir.   

"Nikad nisam imala kredit i živim u roditeljskoj kući te nemam nekretnina, dok ih mnogi moji kolege imaju. I tu nije riječ samo o prihodima iz Europskoga parlamenta nego o plodovima mojega 20-godišnjeg rada", rekla je Petir u rujnu 2020., kada je objašnjavala svoju veliku ušteđevinu.  

Predugovor od 391.679 eura 

U imovinskoj kartici Petir vidljiv je predugovor od 391.679 eura s tvrtkom VMD iz 2020. godine. Taj iznos je dan radi financiranja izgradnje nekretnine. Predviđeno je da će se ugovor za stan sklopiti kada on bude gotov. Ugovor o kupoprodaji je sklopljen u kolovozu prošle godine te je Petir i formalno postala vlasnica stana za oko 2,9 milijuna kuna. 

Petir će bez kredita nastaviti i dalje živjeti s obzirom na to da na stanu nisu vidljive zabilježbe banke. Stan ima dvije sobe te dvije kupaonice, kao i lođu te garažu od 23 kvadrata. Adresa stanovanja Petir i dalje je u mjestu Mustafina Klada. 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.