Index istrage

Otkriće Index Istraga: Bandićeva žena gotovinom kupila stan u centru Zagreba

VESNA BANDIĆ, supruga zagrebačkog gradonačelnika i višestrukog USKOK-ovog optuženika Milana Bandića, prije malo više od mjesec dana kupila je stan od 68,52 kvadrata u centru Zagreba, doznaju Index Istrage.

Stan se nalazi na Trgu Petra Petretića i kupljen je od obiteljskih prijatelja Željka i Dragice Šelendić za 854 tisuće kuna. Bitno je naglasiti da je većina novca, 720 tisuća kuna, odmah isplaćena na račun. Stan je kupljen za Bandićevu kćer Ana-Mariju, koja se par dana prije Nove godine upisala kao vlasnica stana.

Stan na par tramvajskih stanica od glavnog zagrebačkog trga

Kada se zbroji kvadratura stana, garažni prostor i ostava, postaje jasno da su Bandići prije mjesec dana kupili stan na drugom katu zgrade izgrađene 2006. godine, na elitnoj lokaciji svega par tramvajskih stanica od Trga bana Jelačića, za svega 1474 eura po metru kvadratnom. Tek za usporedbu, u toj zgradi nalaze se neki od bivših Agrokorovih menadžera, bivši premijer Franjo Gregurić, predsjednik Udruge Hrvata iz Bosne i drugi poznati poduzetnici.

Bandićima stan prodao čovjek koji je dobivao izravne pogodbe s Gradom Zagrebom

Osim činjenice da iz imovinske kartice koju je podnio Milan Bandić nema nikakvih naznaka odakle Vesni Bandić na računu 720 tisuća kuna, vještak za nekretnine kaže nam kako taj stan vrijedi najmanje dvostruko više od te cijene. Osim toga, čini se da će i u ovom slučaju biti posla i za Državno odvjetništvo jer je Bandićima stan prodao Željko Šelendić, poznat iz Bandićevih afera Nadstrešnice te nabavke dvije tisuće stolaca za Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, a prije deset i više godina bio je redovni dobitnik izravnih pogodbi s Gradom Zagrebom.

No, krenimo redom.


Zgrada u kojoj se nalazi novi stan Bandićeve kćeri

Božićni dar za kćer Bandićevih

U vrijeme dok je trajao Advent u Zagrebu, Ana-Marija Bandić, kći jedinica zagrebačkog gradonačelnika koja već godinama radi u privatnoj tvrtki Combis, došla je do stana u zgradi koja je odvojena od ceste, a nalazi se iza Diplomatske Akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U ime svoje kćeri stan je kupila supruga Vesna Bandić, a ugovor o kupoprodaji potpisan je 17. prosinca 2019. godine te ovjeren istog dana u javnobilježničkom uredu Kristijana Hukelja, sina puno poznatije javne bilježnice Ankice Hukelj.

Tko je procijenio stan na 1474 eura po metru? Vještak kaže da vrijedi duplo toliko

Stan je dvosobni i ima 68,52 kvadrata, a uz stan ide i spremište te parkirno mjesto u podrumu zgrade. Ukupna cijena je 854 tisuće kuna, a Vesna Bandić je morala odmah po potpisivanju ugovora na račun Željka Šelendića isplatiti 720 tisuća kuna, dok ostatak od 134 tisuće kuna mora biti isplaćen u sljedeće tri godine.

"Kupoprodajna cijena odgovara pravoj vrijednosti Nekretnina u trenutku prodaje, a Prodavatelji su prije prodaje Nekretnina od ovlaštenog sudskog vještaka zatražili procjenu Nekretnina te je cijena formirana sukladno navedenoj procjeni", stoji u članku 2. Ugovora o kupoprodaji nekretnine. Kao što smo napisali u uvodu, ispada da je netko stan u strogom centru Zagreba procijenio po cijeni od 1474 eura po metru kvadratnom. Vještak za nekretnine, koji je u razgovoru za Index htio ostati anoniman, kaže nam da taj stan vrijedi najmanje duplo.

Bez kredita i bez ušteđevine u danu istresli 720 tisuća kuna

Kako smo provjerili, Bandići nisu uzeli kredit kako bi realizirali tu kupovinu, što znači da su novac, točnije 720 tisuća kuna, imali ili na računu ili u gotovini. Naime, ne postoji hipoteka na tu nekretninu, a ni na Bandićev stan u Bužanovoj ulici, niti je Bandić kao dužnosnik prijavio kreditnu zaduženost.

Iz usporedbe imovinske kartice koju je Bandić predao u srpnju 2017. godine s aktualnom imovinskom karticom zagrebačkog gradonačelnika očito je da ne postoji štednja niti je od tada do danas prodana neka od nekretnina koja bi objasnila 720 tisuća kuna. Od 2017. godine ne postoji ni ušteđevina koja bi glasila na Milana Bandića ili njegovu suprugu.

Vesna Bandić je, podsjetimo, domaćica i nema primanja. Od 2017. godine do danas, prema podacima iz imovinskih kartica, ne postoji ni primitak koji bi objasnio toliki novac.  

Zašto je Bandić uopće prijavio kćerin stan u imovinskoj kartici kad ne mora?

Ono što je zanimljivo je da je Bandić zadnjeg dana 2019. godine zaista ažurirao svoju imovinsku karticu. On je prijavio stan koji su kupili kćeri, a u rubrici način stjecanja stoji: Nasljedstvom. Dužnosnici ne moraju prijavljivati imovinu svoje punoljetne djece, no Bandić je stan moguće morao prijaviti jer je kupljen njegovim novcem, odnosno novcem njegove supruge.

Odakle novac za novi stan i odvjetnike?

Pitanje je, dakle, odakle Bandićevima novac za novi stan? Valja napomenuti da Bandić jest gradonačelnik dugi niz godina s posljednjom prijavljenom plaćom od 17.840 kuna, a i one financijski stabilnije od njega vjerojatno bi poljuljala činjenica da već godinama, od 2014. godine otkad je uhićen, skupo plaća tim odvjetnika za procese koje protiv njega vodi Državno odvjetništvo. 

Bandićevima stan prodao prijatelj Šelendić, dobro poznat iz ranijih afera

Prodavatelj stana je Željko Šelendić, nekad jedan od najbogatijih zagrebačkih obrtnika, a koji je 16. listopada 1990. godine vratio kip bana Josipa Jelačića na glavni zagrebački trg. Prije deset i više godina često ga se spominjalo u aferama zbog poslova s Gradom Zagrebom i prijateljstva s Milanom Bandićem. Šelendić je u svojim javnim istupima tvrdio kako je prisan prijatelj s Bandićem kojeg zna još iz vremena kada je Bandić bio na Peščenici.

>> Zamjenu stolaca u "Lisinskom" bez natječaja dobio Bandićev prijatelj?

Šelendića i Bandića veže prijateljstvo i poslovi

Prije desetak godina Šelendić je punio stupce crne kronike, a spominjalo ga se u istragama oko natječaja s tzv. vatrootpornim preskupim stolicama u dvorani Vatroslav Lisinski, kioska na Kvatriću, kao i u poslu sa skupocjenim nadstrešnicama na tramvajskim i autobusnim stanicama. Protiv Šelendića je podnesena i prijava zbog zlouporabe položaja jer su mu njegovi radnici dali punomoć za kupnju dionica T-HT-a, no ta je optužnica na kraju odbačena.

>> Otkrivamo kako je Bandić zamračio 20 milijuna kuna u poslovima s nadstrešnicama

Šelendića smo spominjali u člancima koje smo pisali prije deset i više godina kada smo problematizirali Bandićeve izravne pogodbe. Od 2012. godine kada je pokrenuta istraga za slučaj Nadstrešnice, za koju je kasnije podignuta optužnica, a nedavno i počelo suđenje, smatralo se da Šelendić i Bandić nisu u dobrim odnosima.  No, čini se da to nije bila istina.

>> Tko je torbario, torbario je: Odbačene optužbe protiv dioničara T-HT-a

Bandiću smo poslali upit prije tjedan dana, nije nam odgovorio

Milanu Bandiću prije tjedan dana poslali smo upit o stanu. Upit je poslan putem maila, sredinom tjedna smo ga podsjetili na naša pitanja, no do danas nismo dobili nikakav odgovor, baš kao ni naznaku da bi nam se na upit moglo odgovoriti.

 

 

Originalno objavljeno na Index istrage