Index istrage

Hanfa istražuje HNB. Šef koji vodi istragu trgovao dionicama fonda koji nadzire Hanfa

OSOBA koju je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) zadužila za provjeru kolega u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koji su trgovali dionicama banaka koje nadziru, radila je gotovo istu stvar, otkrivaju Index Istrage.

Za razliku od HNB-a, u Hanfi je još od 2005. godine za zaposlenike zabranjeno trgovanje dionicama investicijskih društava koja nadziru, no Hanfa je, tvrde nam iz Hanfe, ovom zaposleniku dozvolila trgovanje dionicama fonda koje vodi investicijsko društvo.

To je u suprotnosti s izjavom predsjednika Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigmana, koji je u svojim medijskim istupima naglašavao da je zabrana za trgovanje dionicama njihovih zaposlenika društvima koja nadziru donesena još 2005. godine kao i da se ona odnosi i na povezana društva.

>> EKSKLUZIVNO Šefovi HNB-a trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadziru

>> Poslali smo Hanfi imena 41 djelatnika HNB-a. Oni su trgovali vrijednosnicama banaka

Trgovao dionicama Fonda koji vodi društvo koje nadzire Hanfa

Kako smo istražili, voditelj direkcije za superviziju u Hanfi (svi podaci poznati redackiji) trgovao je dionicama Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fonda (SZAIF). SZAIF je zatvoreni alternativni investicijski fond s javnom ponudom kojim uz odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga upravlja društvo Inspire Investments.

Da se upravo ova osoba bavi nadzorom kolega u HNB-u, postalo nam je jasno jer nas je ta osoba u ime Hanfe zatražila dokumentaciju o zaposlenicima HNB-a koji su trgovali dionicama banaka.

No, krenimo redom.   

Hanfa je nakon članaka na Indexu pokrenula nadzor

Nakon članaka na Indexu o trgovanju vrijednosnicama banaka za zaposlenike i šefove u HNB-u, Hanfa je pokrenula nadzor oko toga jesu li zaposlenici HNB-a prekršili kakve odredbe i zakon prilikom trgovanja vrijednosnim papirima.  

"Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nakon objavljenog novinarskog članka na portalu Index, pokrenula je nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili Odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija", stajalo je u službenoj obavijesti.

>> Tko će istražiti Aferu HNB? Bivši savjetnik šefa HNB-a i prijatelj Martine Dalić

Ubrzo nakon toga dobili smo mail od Hanfe u kojem su zatražili od nas podatke o zaposlenicima koji su u HNB-u trgovali vrijednosnicama banaka.

Naime, obratio nam se voditelj direkcije za superviziju tržišne infrastrukture i zlouporabe tržišta, u ime Hanfe, s molbom da im dostavimo podatke, a vezano za objavljeni članak "Šefovi HNB-a trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadziru", jer Hanfa po službenoj dužnosti provodi nadzor trgovanja vrijednosnim papirima od strane guvernera, viceguvernera, savjetnika guvernera te ostalih zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB).

Predali smo imena te posebno očitovanje s obzirom na to da smo istražili osobu koja vodi taj nadzor.

Provjerava kolege u HNB-u, a radi sličnu stvar

Predaja imena bila nam je sporna budući da je taj voditelj iz Hanfe trgovao dionicama Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fonda (SZAIF). SZAIF je zatvoreni alternativni investicijski fond s javnom ponudom kojim uz odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga upravlja društvo Inspire Investments.

Voditelj Hanfe koji bi trebao provjeriti svoje kolege u HNB-u trgovao je zatvorenim fondom koji vodi tvrtka koju nadzire Hanfa

Zakon je jasan, nabraja društva s kojima se ne smije trgovati i povezane osobe

U članku 6. Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga stoji da zaposlenici u stručnim službama Hanfe ne smiju imati dionice ili vlasničke udjele u nizu društava koja nadziru uključujući društva za upravljanje investicijskim fondovima. Taj članak doslovno glasi ovako:

"Predsjednik i članovi Upravnog vijeća Hanfe za vrijeme trajanja mandata i zaposlenici u stručnim službama Hanfe ne smiju imati dionice ili vlasničke udjele u društvima za osiguranje, pravnim osobama koje se bave posredovanjem u osiguranju, društvima za upravljanje investicijskim fondovima, društvima za upravljanje mirovinskim fondovima, mirovinskim osiguravajućim društvima, brokerskim društvima i ovlaštenim društvima, pravnim osobama koje se bave poslovima leasinga i faktoringa kao i s njima povezanih osoba. Isto je propisano i člankom 11. Statuta Hanfe", stoji u zakonu.

Pitali smo kako je moguće da je taj zaposlenik trgovao tim dionicama te dobili odgovor kako se u njegovom slučaju ne radi o nepravilnosti niti o prekršaju.

Hanfa tumači kako SZAIF-om upravlja društvo za upravljanje Inspire Investments d.o.o., odnosno do provođenja postupka pripajanja upravljalo je društvo za upravljanje Auctor Invest d.o.o. te da nije riječ o nepravilnosti jer nije trgovao njihovim dionicama, nego fondom koji oni vode.

Hanfa: Ne smije trgovati investicijskim društvom, ali smije fondom koji oni vode?

"Zaposlenik Hanfe za kojeg ste postavili upit nije trgovao udjelima u društvu za upravljanje investicijskim fondom (udjelima u d.o.o.-u) već dionicama fonda koje su uvrštene na Zagrebačkoj burzi, što nije zabranjeno niti jednom zakonskom odredbom. Da je zaposlenik Hanfe kupio udjele u društvu Auctor Invest d.o.o. ili Inspire Investments d.o.o., tada bi prekršio prethodno navedenu odredbu Zakona o Hanfi" , tumače u Hanfi.

Kako su nam pojasnili, ukoliko bi se zakon tumačio na drugačiji način, onda primjerice zaposlenici Hanfe ne bi smjeli imati niti udjele u mirovinskim fondovima jer Hanfa nadzire društva za upravljanje mirovinskim fondovima.

Žigman objasnio koje su to povezane osobe

No, u svojim javnim nastupima Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, govoreći o slučaju HNB, naglašavao je da je još od 2005. godine propisano da ni uprava Hanfe ni zaposlenici Hanfe ne smiju trgovati vrijednosnim papirima društava koja nadziru. No, zanimljivo i posebno bitno za ovaj slučaj je njegov javni istup za N1 Televiziju od 13. siječnja u kojem je pojasnio to pravilo, a koje se razlikuje od Hanfinog objašnjenja.

 

"Ja mogu samo reći za Hanfu da je zabranjeno posjedovanje dionica i udjela upravi i svim zaposlenicima, a taksativno su navedena društva koja Hanfa nadzire i sa njima povezanim osobama. Dakle ne samo, ne želim reklamirati nikoga, recimo Croatia osiguranje i povezane osobe u smislu tvrtki koje su povezane s njima. U tom kontekstu postoji vrlo jasan okvir u kojem se djelatnici Hanfe i Uprava moraju kretati", naglasio je Žigman u tom javnom istupu.

>> Šef Hanfe o Aferi HNB: Trgovanje povlaštenim informacijama je svugdje zabranjeno

Bitan dio je "povezane osobe. U ovom slučaju povezane osobe bilo bi investicijsko društvo koje nadzire Hanfa i čijim dionicama zaposlenici ne smiju trgovati i zatvoreni investicijski fond kojim upravlja to investicijsko društvo.

Hanfa i dalje ne vidi povezanost

No, Hanfa tu povezanost ne vidi te za svog zaposlenika tumači kako nije postupio protivno pravilima. Štoviše, voditelj tog odjela prijavio je, kako nam kažu iz Hanfe, tu transakciju te nije bilo primjedbi.

"Zaposlenik Hanfe iz vašeg upita je uredno ove transakcije prijavio internoj reviziji Hanfe, a sukladno Pravilniku o postupanju zaposlenika Hanfe vezano uz stjecanje ili otpuštanje financijskih instrumenata i Kodeksu ponašanja Hanfe te u konkretnom slučaju nisu utvrđene nikakve nepravilnosti niti nezakonitosti", stoji u odgovoru Hanfe.

Na burzi se SZAIF definira kao "zatvoreni alternativni investicijski fond s javnom ponudom kojim uz odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga upravlja društvo Inspire Investments". Taj fond ima matični broj tvrtke, svoje sjedište, OIB i registriran je kao dioničko društvo. Doslovno, prema tumačenju Hanfe, ne postoji nikakva povezanost tvrtke SZAIF i tvrtke koja upravlja tim dioničkim društvom. Nikakve.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.