Index istrage

Ekskluzivno: Ivan Vrdoljak u Zagrebu kupio stan za najmanje 2,4 milijuna kuna

Ekskluzivno: Ivan Vrdoljak u Zagrebu kupio stan za najmanje 2,4 milijuna kuna
Foto: Facebook, Index

DOZNAJEMO da je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, u centru Zagreba kupio stan od 168 kvadrata po cijeni od najmanje 2,4 milijuna kuna.

Vrdoljak već odavno više nije saborski zastupnik i to od lipnja 2017. godine, niti je u vladi RH, a od političkih funkcija obnaša onu šefa HNS-a pa s obzirom da nije više državni dužnosnik nema obvezu podnositi imovinske kartice.

Dotični stan nalazi se na najvišem osmom katu novoizgrađene zgrade na Zavrtnici. Sam Vrdoljak nam je potvrdio da je kupio stan te tvrdi da ga je platio 320 tisuća eura, odnosno gotovo 2,4 milijuna kuna. Uz to, novinari Indexa su osobno vidjeli Ivana Vrdoljaka kako pred tom zgradom iznosi vrećice iz automobila.

Stanovi u toj zgradi bili su procijenjeni između 2500 i 3000 eura po kvadratu, a Vrdoljak tvrdi kako je za njegov stan cijena bila 2000 eura po kvadratu. Zgradu je izgradila i Vrdoljaku prodala tvrtka Brimus, u vlasništvu Zvonimira Brizara. Obitelj Brizar poznata je po dobrim odnosima s HNS-om.

"Točno je da smo moja obitelj i ja nakon 8 godina podstanarstva u glavnom gradu nedavno kupili stan u Zagrebu. Obiteljski smo jako sretni, osobito djeca jer su napokon dobili svoje sobe", napisao je Vrdoljak u odgovoru na upit Indexa o kupovini stana od 168 kvadrata u centru Zagreba. Vrdoljak je prije pet godina, naglasimo i to, kupio stan u središtu Osijeka od 98 kvadrata pa teško možemo shvatiti podstanarske muke šefa HNS-a.

Vrdoljak na pitanje otkud mu novac: Stambeni kredit, prodaja poslovnih udjela i pozajmica prijatelja 

No, postavlja se pitanje, odakle Vrdoljaku novac za ovakav luksuzni stan.

Vrdoljak u odgovoru na upit Indexa kaže da je 140 tisuća eura osigurao preko stambenog kredita te "iz prodaje poslovnih udjela u tvrtki čiji je bio vlasnik od 2001. godine te dio iz pozajmice prijatelja koja se jasno može vidjeti transakcijom u banci na tekućem računu". No, dio Vrdoljakova odgovora vezan za poslovne udjele ne odgovara njegovim dosadašnjim izjavama te javnim dokumentima. 

No, krenimo redom.

Vrdoljak kaže da je dio novca dobio od prodaje firme. Koje, one koju je prepisao na bivšu ženu?

Vrdoljak tvrdi da je do dijela novca za kupnju stana u Zagrebu došao "iz prodaje poslovnih udjela u tvrtki" u kojoj je "bio vlasnik od 2001. godine". Ta tvrtka, što proizlazi iz pregleda Vrdoljakovih poslovnih pothvata, može biti samo Ato Inženjering. No suvlasnik te tvrtke nije bio Ivan Vrdoljak, nego njegova bivša supruga Tatjana. Naime, Ivan Vrdoljak predao je udjele svojoj bivšoj supruzi tijekom razvoda prije više godina.

Informacija da Ivan Vrdoljak nema nikakve veze s Ato Inženjeringom bila je izuzetno bitna 2016. godine. Naime, tada je HDZ tvrdio da je u posjedu dokumenata "iz kojih je vidljivo da je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) bivšoj supruzi te drugim osobama i tvrtkama priskrbio više od 150 milijuna kuna vrijednih poslova s Hrvatskom elektroprivredom". Iz te tvrtke tada su sve demantirali, posebno u dijelu Vrdoljaka kao vlasnika, suvlasnika ili čovjeka koji ima utjecaj na tvrtku.

>> Tvrtka koju je zbog Vrdoljaka prozvao HDZ: "Loš pokušaj stvaranja afere gdje je nikada nije bilo"

"Vrdoljak je bio direktor tvrtke od 2001. do 2009. godine, od kada prestaje raditi u ATO Inženjeringu i od tada prestaju svi kontakti s tvrtkom te bilo kakav utjecaj Ivana Vrdoljaka na poslovanje ATO Inženjeringa. Tvrtka trenutno ima osam suvlasnika, od kojih je jedna i Tatjana Vrdoljak, bivša supruga Ivana Vrdoljaka, koja je u vlasništvo ušla rastavom braka te nikada nije bila djelatnica tvrtke", stajalo je u priopćenju Ato Inženjeringa.

Osam suvlasnika tada su bili Dražen Dorić, Dejan Đurišić, Željko Grahovac, Marinko Šlezak, Viktor Gamoš, Kruno Vinovčić, Zoran Jelić i Tatjana Vrdoljak. Na listi nije bilo Ivana Vrdoljaka. Kako danas Vrdoljak može tvrditi da je eventualno prodao udjele tvrtke koja je rastavom pripala bivšoj supruzi, nije nam poznato.

Što je Vrdoljak prijavio u posljednjoj imovinskoj kartici?

Prema posljednjoj imovinskoj kartici iz 2015., Vrdoljak je prijavio stan u Osijeku od 98,47 kvadrata i garažu kupljenu 2014. godine. Tu je i kredit od 80.400 eura iz 2014. godine na deset godina, koji i dalje otplaćuje. Prijavio je i automobil, dva mopeda te tvrtku Visan.

Tada je otkrio da sa suprugom dijeli kuću u Aljmašu, dionice Atlantica te 64 dionica T-HT-a. Na suprugu se vodi i Mercedes C klase. Vrdoljak je upisao i kako plaća alimentaciju od 2500 kuna. Ušteđevine nije bilo, odnosno ušteđevina je otišla na kupovinu stana u centru Osijeka.

S obzirom na to da je Vrdoljak, kako smo istražili, zadržao postojeće nekretnine, kao i da nije zaradio od prodaje tvrtke Visan te da nije imao velikih poslovnih uspjeha sa svojim tvrtkama, baš kao što ih nije imala ni njegova supruga, postavlja se pitanje odakle Vrdoljaku milijuni za stan u Zagrebu od 168 kvadrata i to u novogradnji?

Nepostojanje sukoba interesa dokazao prodajom tvrtke za samo tisuću kuna

Podsjetimo kako je tvrtka Visan u vlasništvu Vrdoljakovih, koja je navedena u gore spomenutoj imovinskoj kartici, prodana još 2016. godine i to poduzetniku sa zadarskog područja, Goranu Tudoroviću, čiji je projekt Nova camping na Pagu u mandatu Vrdoljaka ušao na popis strateških investicija. Vrdoljak je tada govorio da nema nikakvog sukoba interesa. Važan dokaz njegovoj tvrdnji bila je njegova izjava da je tvrtka prodana za  - tisuću kuna.

>> Vrdoljak o tvrtki supruge: "Rekao sam joj - riješi se toga, bilo kome, bilo kada, samo da toga nema"

"Tvrtka Visan u trenutku prodaje nije imala nikakvih potraživanja ni dugovanja. Odgovorno to tvrdim. Saldo na računu je - nula. Prodana je za tisuću kuna, što je vrijednost 'papira', upravo zbog toga da se izbjegnu bilo kakve političke hajke", rekao je Vrdoljak prije tri godine.

Ako je suditi po toj izjavi, do novog stana u Zagrebu nije mogao doći zaradom od prodaje tvrtke. Osim ako Vrdoljak ne računa tisuću kuna kao značajna sredstva.

Lani osnovao tvrtku koja je završila godinu s minusom

Ivan Vrdoljak prošle je godine osnovao tvrtku Livit koja se bavi računalnim programiranjem, a tvrtka je prošlu 2018. godinu završila s minusom od 33.600 kuna. Nisu nam poznati prihodi iz ove godine,

U ovoj godini osnovao je tvrtku Sunčani Žnjan s Klementom Bašićem, članom predsjedništva HNS-a.

Tvrtka bi se trebala baviti gradnjom i poslovanjem nekretninama, a osnovana je s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna.

Prema poslovnim podacima, Vrdoljak se nije mogao obogatiti ni s novim tvrtkama.

Njegova supruga je partnerica tvrtke Herbal Therapy, koja je ekskluzivni distributer za proizvode na bazi industrijske konoplje. Prošle godine imali su dobit od 108 tisuća kuna, no Vrdoljakova supruga ušla je u vlasničku strukturu tek nedavno, 30. svibnja ove godine. Tada je početni kapital tvrtke s 20 tisuća kuna povećan na 40 tisuća kuna.

Prema financijskim podacima nema više tvrtki koje bi bile povezane s obitelji Vrdoljak, što znači da se od biznisa nisu mogli obogatiti dovoljno da kupe stan vrijedan 2,4 milijuna kuna.

"Zakon o sprječavanju sukoba interesa sprječava raspolaganje poslovnim udjelima tijekom mandata dužnosnika (+1 godina), tako da sam poslovne udjele mogao prodavati tek nakon 6. mjeseca 2018. godine, tako da sam tek nakon toga bio u mogućnosti riješiti podstanarski status", tvrdi Vrdoljak u odgovoru Indexu na upit o stanu na Zavrtnici, no iz tog odgovora je nejasno na koje je udjele mislio.

Zadržali nekretnine, a kupili novi stan od 168 kvadrata

Što se tiče nekretnina, Vrdoljakovi su zadržali stan u centru Osijeka od gotovo stotinu kvadrata. Na tom stanu vidljiva je i dalje zabilježba kredita od 80 tisuća eura. Vrdoljak je u imovinskoj kartici procijenio taj stan na 900 tisuća kuna, da bi kasnije korigirao vrijednost na 1,1 milijun kuna, nakon što se otkrilo da u imovinsku karticu nije unio sve kvadrate. Supruga i dalje ima nekretninu u Aljmašu, a zadržali su i vikendicu koja je u suvlasništvu.

Prije nego što je postao ministar, Vrdoljak se odrekao još jednog stana u centru Osijeka i to u korist bivše supruge. Iz toga proizlazi da Vrdoljakovi nisu mogli pribaviti novac za kupnju stana na Zavrtnici prodajom nekretnina.

Volonter u HNS-u, a nije koristio ni 6+6

Svemu ovom dodajmo i kako Vrdoljak kaže kako ne prima plaću kao šef HNS-a te da nije koristio mogućnost 6+6. 

"Prije više od dvije godine dao sam ostavku u Hrvatskom saboru i tada sam donio odluku da ne želim koristiti mogućnost tzv. 6+6, odnosno da primam još godinu dana plaću iz državnog proračuna, što bi državu stajalo oko 400 tisuća kuna. Iz privatnog sektora sam ušao u politiku i sada sam se u privatni sektor odlučio vratiti i sukladno tome dužnost predsjednika HNS-a obavljam volonterski, bez plaće ili naknade", kaže Vrdoljak.

Ne otkriva tko mu je posudio novac za stan

Valja napomenuti kako Vrdoljak nije htio otkriti od koga je posudio očigledno značajni dio novca za stan. On to ni ne mora napraviti jer nije državni dužnosnik, no riječ je o zanimljivoj informaciji s obzirom na to da je njegova stranka koalicijski partner HDZ-a s kojim obnaša vlast u Hrvatskoj.

Firma koja je izgradila Vrdoljaku stan obnavljala je i stan Anke Mrak Taritaš

Napomenimo i kako je zgradu u kojoj danas živi Vrdoljak izgradila tvrtka Brimus u vlasništvu obitelji Brizar, a Branimir Brizar je poznat iz afere sa suprugom Anke Mrak Taritaš, saborske zastupnice i predsjednice GLAS-a.

Branimir Brizar odlučio je potraživanje od supruga saborske zastupnice i predsjednice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš naplatiti sudskim putem. Naime, Brizar je tvrdio kako suprug i zastupnica Mrak Taritaš već dvije godine izbjegavaju platiti račun od gotovo 650.000 za obnovu stana u centru Zagreba koje je izvodila njegova tvrtka Ing-grad. Navodno je bilo sporno 200 tisuća kuna. Afera je buknula upravo u vrijeme kada je Mrak Taritaš zbog sukoba oko koalicije s HDZ-om odlučila napustiti stranku.

Vrdoljak: Djeca su napokon dobila svoje sobe

U nastavku članka, objavljujemo u cijelosti odgovor Ivana Vrdoljaka, koji nam je stigao pisanim putem.

"Točno je da smo moja obitelj i ja nakon 8 godina podstanarstva u glavnom gradu, nedavno kupili stan u Zagrebu. Obiteljski smo jako sretni, osobito djeca jer su napokon dobili svoje sobe. Kao što znate, nisam javni dužnosnik i nisam dužan objavljivati imovinsku karticu, ali radi potpune transparentnosti i interesa vašeg medija i cijele javnosti ustupam vam i procijenjenu cijenu stana i izvore prihoda.

Dakle, kako bih zaštitio ostale stanare u zgradi mogu reći da je procijenjena vrijednost stana oko 320.000 eura, koji sam financirao na sljedeći način:

- 140.000 eura iz stambenog kredita

- dio iz prodaje poslovnih udjela u tvrtki čiji sam bio vlasnik od 2001. godine

- dio iz pozajmice prijatelja koja se jasno može vidjeti transakcijom u banci na tekućem računu

Prije više od dvije godine dao sam ostavku u Hrvatskom saboru i tada sam donio odluku da ne želim koristiti mogućnost tzv.6+6, odnosno da primam još godinu dana plaću iz državnog proračuna, što bi državu stajalo oko 400 tisuća kuna.

Iz privatnog sektora sam ušao u politiku i sada sam se u privatni sektor odlučio vratiti i sukladno tome dužnost predsjednika HNS-a obavljam volonterski, bez plaće ili naknade. Želim još napomenuti i da Zakon o sprječavanju sukoba interesa sprječava raspolaganje poslovnim udjelima tijekom mandata dužnosnika (+1 godina), tako da sam poslovne udjele mogao prodavati tek nakon 6. mjeseca 2018. godine, tako da sam tek nakon toga bio u mogućnosti riješiti podstanarski status.

Zbog profesionalnosti i korektnosti, lijepo Vas molim da moj odgovor objavite u cijelosti", stoji na kraju Vrdoljakovog očitovanja na upit Indexa.

 

Originalno objavljeno na Index istrage