Index istrage

Država nabavlja 8000 računala za popis stanovništva. Odgovara im samo jedan laptop

DRŽAVNI Zavod za statistiku (DZS) užurbano se priprema za popis stanovništva koji bi trebao biti sljedeće godine pa su tako raspisali više natječaja za prijenosna računala, a s kojima bi trebali raditi popisivači.

Na prvom natječaju, koji je okončan u studenom prošle godine, jedini se javio i dobio posao, King ICT. Tada je nabavljeno prijenosnih računala za 6,9 milijuna kuna. Podsjetimo, sada već bivši ministar obrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević, koji je još uvijek član predsjedništva HDZ-a, u informatičkoj kompaniji KING ICT obavljao je niz vodećih funkcija, od direktora preko prokurista do člana nadzornog odbora od 2001. do 2016. godine, odnosno do odlaska u visoku politiku.

>> Otkrivamo: King ICT u 6 godina iz proračuna dobio gotovo milijardu kuna

> Reakcija Središnjeg ureda za javnu nabavu

Sada je opet raspisan natječaj i to za nabavku 8 tisuća prijenosnih računala za popisivače, a čini se da ni ovog puta neće biti previše zainteresiranih.

Naime, kako doznaju Index Istrage, uvidom u taj novi natječaj postaje jasno kako samo jedno računalo na hrvatskom tržištu ispunjava uvjete propisane natječajem i to točno određeni model HP-a. U DZS-u i Središnjem uredu za javnu nabavu kažu nam kako problema nema jer je 8 tisuća računala dovoljno velika serija da najmanje tri proizvođača mogu proizvesti računalo koje je traženih karakteristika na njihovom natječaju. S druge strane, informatički stručnjak Ivan Guštin za Index Istrage je objasnio sve nelogičnosti ovog, sasvim sigurno, spornog natječaja te argumentirano tvrdi zašto objašnjenje o proizvođaču koji bi napravio model po zamisli DZS-a ne stoji. No, krenimo redom.

Središnji državni ured za javnu nabavu, za potrebe Državnog zavoda za statistiku pokrenuo je nedavno otvoreni postupak javne nabave za prijenosna računala. Riječ je o nabavci 8 tisuća računala, a glavni kriterij za odabir ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda. Uvidom u dokumentaciju natječaja došli smo do podatka kako uvjeti natječaja savršeno odgovaraju jednom tipu prijenosnog računala - HP ProBook x360 11 G5 EE Notebook. Proizvođač HP na predstavljanju ovog modela rekao je kako namjenu tog računala vidi u edukacijskom sektoru odnosno školama. Tako je kućište prijenosnika izdržljivije u odnosu na standardne prijenosnike, imaju ojačane rubove, a tipkovnice su otporne na prolijevanje tekućine.

DZS: Proizvođači mogu izraditi model koji odgovara uvjetima natječaja

No, kako na tržištu ima više sličnih modela, nas je zanimalo temeljem čega je Središnji ured za javnu nabavu došao do informacije kako je Zavodu za statistiku potreban baš ovaj model HP-a.

"Prilikom pripreme postupka Državni zavod za statistiku i Središnji državni ured za središnju javnu nabavu proveli su istraživanje tržišta i utvrdili da postoji više modela od više proizvođača koji zadovoljavaju tehničke specifikacije. Količina predmeta nabave omogućuje proizvođačima izradu modela koji zadovoljava tehničke specifikacije, a koji trenutno nisu dostupni na tržištu. Navedena specifikacija ne odgovara samo jednom HP modelu računala, već zadovoljava specifikacije najmanje tri različita proizvođača", stoji u odgovoru DZS-a.

Naime, iako smo pitali za točno određeni model, i to HP-ov, iz Središnjeg ureda nisu nam odgovorili koji to još modeli, drugih proizvođača, zadovoljavaju uvjete. Isto tako nisu ni opovrgnuli kako upravo HP ProBook x360 11 G5 EE Notebook odgovara njihovom uvjetu natječaja.

Tehnički uvjeti iz natječaja koje je IT stručnjak za Index Istrage označio kao sporne

Isto tako, iz odgovora je razvidno kako iz DZS-a misle kako bi neki proizvođač mogao proizvesti poseban model samo za njihove potrebe!? O kojim je proizvođačima riječ i koliko je to realno, nismo dobili preciznije podatke. Iz Središnjeg ureda za javnu nabavu nisu htjeli odgovarati na naše upite, već su se oslonili na odgovor DZS-a.

Plesac iz DZS-a: Može se proguglati...

"S obzirom na to da Središnji državni ured za središnju javnu nabavu predmetnu nabavu iz Vašeg upita provodi za potrebe Državnog zavoda za statistiku, isti Vam je odgovorio u ime oba tijela", stoji u odgovoru Središnjeg ureda.

Iako za Index Istrage iz DZS-a nisu bili posebno pričljivi, Damir Plesac iz tog Zavoda gostovao je na N1 televiziji i bio puno pričljiviji. Naime, Plesac kaže da im nedostaje još 8 tisuća računala, kao i da bi, s obzirom na količinu novca s kojim raspolažu, po jednom računalu mogli platiti oko 3500 kuna. Rekao je i kako su gledali da računala budu što lakša, efikasnija i da im baterija traje što duže.

"Vjerujem da su naše kolege u IT sektoru na temelju analize napravili najbolju konfiguraciju", rekao je Plesac za N1 Televiziju. Na optužbe da njihovim uvjetima odgovara samo King ICT, rekao je da to nije istina.

"Nije istina da je samo jedan, nego se radi o tri ili četiri. Može se proguglati da se vidi da nije jedan, nego da je više", rekao je Plesac.

Informatički stručnjak: To je apsurdno, smiješno i nevjerojatno

Tako smo probali "proguglati", no nije nam išlo. Postoje neka računala koja odgovaraju specifikacijama natječaja, no svakako ne ulaze u cijenu od 3500 tisuća kuna koliko je DZS maksimalno spreman platiti za jedno računalo. Stoga smo se obratili informatičkom stručnjaku Ivanu Guštinu. Naime, posebno nas je zanimao njegov komentar na službeni odgovor Državnog zavoda za statistiku kako "količina predmeta nabave omogućuje proizvođačima izradu modela koji zadovoljava tehničke specifikacije, a koji trenutno nisu dostupni na tržištu".

"To je apsurdna, smiješna i nevjerojatna izjava. I to iz više razloga", kaže Guštin iz tvrtke Elin. Naime, Guštin objašnjava kako ni jedan renomirani svjetski proizvođač neće pratiti nečiju nabavu, pogotovo ne tako malu koja je predmet ove nabave.

Ivan Guštin, IT stručnjak

"U takvim slučajevima sam krajnji korisnik koji želi uređaj specifičnih značajki šalje upit proizvođaču. Osim toga, 8 tisuća komada je premala količina da bi se ikoji proizvođač tukao oko toga, a pogotovo razmišljao o posebnom modelu prilagođenom tim uvjetima", ističe Guštin u razgovoru za Index Istrage dodajući kako specijalni zahtjevi prema proizvođaču idu s posebnim razlozima.

Stručnjak: Apsurdno je očekivati da će netko proizvesti model po njihovim uvjetima natječaja

"Primjerice, zahtjevi idu prema posebnim sigurnosnim uvjetima ili netipičnim komponentama, a ne s ovakvim tipičnim mobilnim laptopom za uredsku primjenu kod kojih nema ničeg posebnog, osim vrlo čudnih i nepotrebnih 'minimalnih tehničkih zahtjeva'", kaže Guštin. Treći razlog zašto smatra da je odgovor DZS-a "apsurdan i smiješan" je u činjenici da bi bilo kakva specijalna narudžba značila i osjetno višu cijenu te dugi rok isporuke. Ukratko rečeno, nemoguće je očekivati da bi se neki od proizvođača odlučio konfigurirati svoje računalo da bi odgovaralo specifikacijama DZS-a.

Osim "apsurdnog" odgovora na naše pitanje o tome kako uvjeti natječaja odgovaraju samo jednom proizvođaču, Guštin je našao i niz drugih nelogičnosti u tehničkim specifikacijama koje su naveli iz DZS-a. Prije svega pobija tezu koju je rekao Plesac iz DZS-a na N1 Televiziji da su tražili što lakše računalo.

"Recimo, traži se 'Gigabit ethernet priključak integriranog putem RJ-45 konektora'. Pa to je u kontradikciji s traženjem što manjeg i lakšeg laptopa, jer takav fizički priključak ima rijetko koji današnji moderni ultrabook. Većina to rješava korištenjem nekog adaptora s USB-a na RJ-45, ako uopće treba. Time se jako sužuje ponuda modela bez opravdanog tehničkog razloga, a općenito se i sve manje koristi jer je takvim računalima WiFi primarna mrežna konekcija", objašnjava Guštin. Po njemu, sporna je i podrška za prikaz 3840x2160 pixela.

Sporni tehnički uvjeti

"Iako mnogi laptopi imaju podršku za takvu rezoluciju na vanjskom monitoru, nejasno je čemu to kao 'minimalan tehnički uvjet'. Računalo koje je primarno terensko odnosno mobilno, s CPU-om na 1 GHz, 4 GB RAM i 64 GB prostora kao minimalnim uvjetima je diskutabilno upotrebljivo. Da ne kažem neupotrebljivo, na 4K ekranima. 4K ekrani podrazumijevaju npr. pregled i obradu velike količine podataka, za što je ovaj laptop gotovo neupotrebljiv zbog svojih performansi", ističe Guštin dodajući da je i HDMI 2.0 standardne veličine sasvim nepotreban uvjet jer se sve češće koristi mini-HDMI.

"I taj uvjet ide prema sužavanju ponuda i to bez opravdanog tehničkog razloga. Upravo suprotno - laptop će biti tanji ako nema velike priključke", nastavlja Guštin kojem je potpuno nerazumljiva potreba da traženi laptop ima dvije kamere i to s prednje i stražnje strane.

"Još je to jedno sasvim nepotrebno tehničko ograničenje koje opet dodatno sužava ponudu modela", kaže Guštin koji ima primjedbu i na bateriju kapaciteta 48 Wh Li-ion, a koja se traži u natječaju.

Uvjeti stvoreni da suze izbor modela

"To je nerazumljivo ograničenje ako znamo da puno laptopa na tržištu ima baterije od npr. 44 Wh ili 46 Wh, a ta se razlika u radu jedva vidi. Uostalom, kapacitet baterije sam po sebi nije dovoljna garancija autonomije rada, jer to jako ovisi o potrošnji laptopa i može varirati i po nekoliko sati s istom baterijom ovisno o laptopu, ali i o programskom rješenju koje će se na notebooku izvršavati. Prava specifikacija bila bi upravo autonomija rada laptopa - koliko minimalno sati tipičnog rada može dati u satima i to po standardiziranim i svjetski priznatim testovima, jer je jedino to u konačnici bitno, a ne kapacitet baterije sam po sebi", kaže Guštin koji nam je ukazao i na nelogičnost da se traži zaseban priključak za strujno punjenje prijenosnog računala.

Računalo koje odgovara uvjetima natječaja

"To je totalno nebitan tehnički uvjet koji opet dodatno drastično sužava izbor modela. Naime, većina novih laptopa, pogotovo te kategorije, ima samo jedan priključak za napajanje, i to USB Type-C. Nema apsolutno nikakvog tehničkog razloga da takav laptop ima dva priključka za napajanje", kaže Guštin na kraju.

Kao što smo naveli u uvodu, prvi natječaj DZS-a za prijenosne računale dobio je KING ICT, koji je bio i jedini ponuditelj. Stoga smo upitali MSAN grupu, kojoj pripada KING ICT, o detaljima ovog natječaja.

MSAN: Mnogi mogu isporučiti to računalo

"U našem distributivnom IT portfelju nalaze se proizvodi i usluge cijelog niza renomiranih svjetskih proizvođača računala i računalne opreme uključujući i asortiman tvrtke Hewlett Packard Enterprise (skraćeno HPE), a njihov asortiman ne obuhvaća proizvodnju osobnih računala pa tako niti proizvodnju prijenosnih računala. Postoji druga kompanija, HP Inc. koja se bavi proizvodnjom prijenosnih računala, pored ostalog. Tvrtke koje mogu osigurati isporuke su mnogobrojne, pored onih u Hrvatskoj to su i tvrtke koji posluju na području EU. Predlažemo Vam, a kako biste dobili kvalitetne odgovore, da se za daljnje upite oko predmetnog natječaja direktno obratite tijelu koje je raspisalo natječaj", stoji u odgovoru MSAN grupe u kojem piše da kao distributeri ne sudjeluju u javnim natječajima.

Od nas su zatražili i da im pošaljemo konačan tekst članka na autorizaciju prije objave. No, na to, naravno, nismo pristali. 

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.