Index istrage

Za dva drona ćemo Krstičevićevoj bivšoj firmi platiti 17 milijuna kuna

BIVŠA tvrtka aktualnog ministra obrane Damira Krstičevića, KING ICT, s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla d.d. dobila je, na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova, posao vrijedan 17,3 milijuna kuna. Riječ je o nabavi 2 drona velikog dometa. Dva drona koji bi trebali pokrivati hrvatsku državnu granicu za potrebe MUP-a izrađeni su u nedavno osnovanoj tvrtki kćeri KING ICT-a, Planet IX i imaju oznaku "Planet IX - eRIS III".

Službeno predstavljanje tog drona bilo je u lipnju ove godine, na radionici i sajmu "DENI – Rogue Drone Training" u zagrebačkom hotelu Antunović, negdje u vrijeme kad su bili zadnji prijavni rokovi za natječaj MUP-a. Četiri mjeseca kasnije, već su prodani državi. No, krenimo redom.

Planet IX pod povećalom u vrijeme nabavke izraelskih vojnih zrakoplova

Tvrtka Planet IX osnovana je u rujnu 2017. godine. Osnivač je bila tvrtka KING ICT. Iz središta MSAN-a, kojoj pripada King ICT, objašnjavali su kako je Planet IX osnovan s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njenom primjenom u obradi podataka, robotici i dronovima te bespilotnim letjelicama.

"Naša isključiva namjera je korištenje dronova u gospodarske svrhe. Poznata je činjenica da već dulji niz godina naprednije zemlje navedene tehnologije koriste u domeni poljoprivredne proizvodnje i kontrole iste, graditeljstvu, geodeziji, dok ih osiguravateljska industrija koristi za procjenu i kontrolu štete, a primjenjuju se i u hitnim te izvanrednih slučajevima kao što su elementarne nepogode. Također, dronovi se koriste za nadzor državne granice, snimanje teritorija i akvatorija. Tako već duže vrijeme KING ICT za tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom koristi bespilotne letjelice u kombinaciji s vlastito razvijenim GIS sustavom, te analitičkim alatima za unaprjeđenje prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji", rekli su nam u veljači 2018. godine iz MSAN-a.

>> Krstičević najavljivao nabavu dronova, a njegova bivša tvrtka kreće u biznis s dronovima

Naime, tvrtka Planet IX bila je tada pod povećalom jer je u to vrijeme ministar obrane Damir Krstičević inzistirao na nabavi starih borbenih zrakoplova iz Izraela pa se ta tvrtka povezivala s poslovima održavanja vojnih zrakoplova. Što bi se moglo dogoditi Index je najavio još veljači ove godine, a najnoviji razvoj događaja pokazuje da smo bili u pravu.

Iz MSAN-a su tada opovrgli da bi se mogli baviti održavanjem bojnih zrakoplova, no na kraju je natječaj za nabavku izraelskih F-16 Baraka ionako poništen.

Predstavili dron u lipnju ove godine, dobili na natječaju u listopadu

No, vratimo se na Planet IX. Oni su, kako smo napisali u uvodu, u lipnju ove godine predstavili svoj dron s fiksnim krilima raspona 3,3 metra. eRIS-III je predstavljen kao besposadni zrakoplovni sustav koji je osmišljen i integriran u Hrvatskoj, u razvojnim prostorima domaće tvrtke Planet IX iz Zagreba.

"S razvojem koncepta besposadne letjelice velikog operativnog dometa započeli smo prije nepune dvije godine i u ovom kratkom razdoblju uspješno smo napravili operativan besposadni sustav", rekao je tada u lipnju Dragan Stojanović, član letačkog tima Planeta IX, a prenio je Bug.hr. Od tehničkih karakteristika rečeno je kako se eRIS-III odlikuje visokom letnom autonomijom od minimalno 15 sati pri čemu, ovisno o vrsti tehničke opreme koju nosi, može preletjeti udaljenost i do 1250 kilometara uz brzinu krstarenja od 85 kilometara na sat. Visoki stupanj otpornosti na vjetar i padaline daje mu mogućnost leta i u složenim meteorološkim uvjetima.    

Naravno, upravo je takve osobine MUP tražio u svom natječaju za dronove.

Od srpnja Planet IX registriran i za proizvodnju dronova

Dodajmo kako je iz sudskog registra vidljivo kako je tvrtka Planet IX od 17. srpnja ove godine registrirana i za djelatnost proizvodnje bespilotnih zrakoplova kao i za djelatnost iznajmljivanja bespilotnih zrakoplova, projektiranje, gradnju, održavanje i popravak sustava bespilotnih zrakoplova te za usluge upravljanja bespilotnim zrakoplovima.

Podsjetimo, MSAN grupacija je najveća IT grupacija u Hrvatskoj, a jedan od najvećih dijelova te tvrtke upravo je informatički div KING ICT. Prema službenoj biografiji današnji ministar obrane Krstičević 2001. godine na poziv vlasnika Stipe Matića ušao je MSAN grupaciju. Prvo je zaposlen kao menadžer, potom kao prokurist, a nedugo zatim postaje direktor KING ICT-a, tvrtke kćeri te kompanije sve do 2007. godine.

USKOK je češljao KING ICT, ali nijedna istraga nije pokrenuta

Tada prelazi u Upravu i Nadzorni odbor. Poslovni uzlet ta tvrtka, inače osnovana 1995., doživjela je usporedo s erom Ive Sanadera, a danas su jedan od regionalnih lidera. MSAN, odnosno KING ICT već su godinama pod povećalom kako medija, a tako i istražitelja zbog velikog broja ugovora s pojedinim ministarstvima i javnim tvrtkama.  

Prije sedam godina spominjalo se kako USKOK i DORH češljaju tu grupaciju zbog ugovora koje su potpisivali tadašnji premijer Ivo Sanader i tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, s obzirom na to da je tvrtka KING ICT u pet godina Sanaderova mandata dobila državnih poslova u vrijednosti malo manjoj od milijardu kuna. No dosad, koliko je poznato, nije službeno pokrenuta ni jedna istraga.

Zanimljivo je i da je posljednja tvrtka koja je financirala Ivu Sanadera bio upravo MSAN. Naime, nakon što je Sanader abdicirao, bacio se u privatan posao i osnovao tvrtku Alia Savjetovanje. U vrijeme kada je postalo definitivno jasno da je na udaru DORH-a i USKOK-a, 2010. Sanader je potpisao svoj najunosniji ugovor dotad i to s tvrtkom MSAN vrijedan više od 2 milijuna kuna. Iz MSAN-a tada su odbijali bilo kakvu povezanost sa Sanaderovim poslovima u vrijeme dok je bio premijer.

Krstičević od direktora do savjetnika

"Svi međusobni ugovori Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanje s KING ICT sklopljeni su provodeći neki od postupaka Zakona o javnoj nabavi. Održavanje i nadogradnja ISA sustava ugovorena je pregovaračkim postupkom bez prethodne objave što je u potpunosti sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Zakon predviđa mogućnosti takvog postupka ugovaranja kad samo jedan gospodarski subjekt može kvalitetno izvršiti isporuku, a u slučaju ISA, KING ICT je isključivi vlasnik autorskih prava i razvija sustav još od 2004. godine. Tijekom javnog postupka ugovaranja bilo tko zainteresiran mogao se žaliti ako je uvidio nepravilnosti i tako spriječiti ugovaranje, no to se nije dogodilo", rekli su tada iz tvrtke MSAN, dodajući kao iznos od gotovo milijardu kuna nije točan jer se nije gledala razlika "između okvirnog sporazuma i godišnje realizacije". Tada su odbili bilo kakvu vezu HDZ-ovca Krstičevića sa Sanaderom, naglasivši da je Krstičević član Nadzornog odbora KING ICT-a i tvrtke MSAN , ali ne i vlasnik.

Krstičević tvrdi kako njegova uloga u toj tvrtki već godinama savjetodavna i da nema izvršnih ovlasti.

 

Originalno objavljeno na Index istrage