Index istrage

UHLJEBARIJ HŽ-ovi šefovi imaju plaće oko 25.000 kn, hrpu nekretnina i ogromne štednje

UHLJEBARIJ HŽ-ovi šefovi imaju plaće oko 25.000 kn, hrpu nekretnina i ogromne štednje
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL, Hina Index

INDEX ISTRAGE pokrenule su Uhljebarij, registar sisača javnog novca. Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate ćemo objavljivati u nastavcima u Uhljebariju. Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama.

To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje smo istraživali posljednjih nekoliko mjeseci.

No čelnici državnih firmi su ključan dio sustava koji našim novcem bogato nagrađuje nesposobnost, nerad i neučinkovitost u zamjenu za slijepu poslušnost vladajućoj partiji, zbog čega zaslužuju da se njihova imovina i financije detaljno propitaju.

U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog.

> Imate li korisne informacije za Index Istrage? Pošaljite nam ih na mail [email protected]. Garantiramo anonimnost.

U novom Uhljebariju Index Istrage objavljuju imovinu šefova dviju državnih tvrtki, HŽ Putničkog prijevoza te HŽ Infrastrukture. Ukupno ih mjesečno plaćamo 200.837 kuna neto.

TVRTKA: HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ

Željko Ukić, predsjednik Uprave

Na čelu HŽ Putničkog prijevoza od 2017. godine nalazi se Željko Ukić, koji je prvo dobio privremeni mandat od pola godine, a onda ga je vlada na čelo uprave imenovala kao trajno rješenje. Ukić je cijeli poslovni vijek u željezničkom sektoru, a počeo je kao prometnik vlakova pa je bio šef kolodvora Zagreb Resnik, direktor Putničkog prijevoza, šef Službe gradsko-prigradskog prijevoza, šef Službe ekonomsko-tehničkih poslova, direktor PJ Tehnologije, rukovoditelj Poslova sigurnosti, a jedno vrijeme bio je čak i direktor Željezničke tiskare. I osobni život vezan mu je za željeznice s obzirom na to da je Ukićeva supruga zaposlena u HŽ Infrastrukturi.

Napredovao u Šukerovom HNS-u

Kako smo provjerili, Ukićeva trenutna plaća iznosi 24.567,63 kune, dok je u imovinsku karticu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa upisan iznos od 22.344,87 kuna. Ukiću je tako od 2019. godine, kada je posljednji put ažurirao imovinsku karticu, neto plaća povećana za više od dvije tisuće kuna.

Zanimljivo je kako Ukić oko sedam tisuća kuna godišnje prima od sportske djelatnosti. Kako smo istražili, Ukić prima honorare od Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera i to kao delegat na službenim utakmicama HNS-a. Kako nam kažu, napredovao je od 2018. godine, kada je bio u nižim ligama u Zagrebačkom nogometnom savezu, a danas je delegat na utakmicama prve lige. Honorar delegata iznosi oko 1100 kuna po službenoj utakmici. U HŽ-u tvrde da mu karijera u HNS-u ne smeta u profesionalnom vođenju ove državne tvrtke.

Nekretninu isplatio medom

"Radi se o do šest utakmica godišnje", kažu nam iz HŽ-a. Ukiću je, barem na papiru, puno unosniji posao s medom. Naime, Ukić je prijavio OPG, a dobio je već jednu potporu i to od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u iznosu od 3500 kuna. Kako smo provjerili, košnice se nalaze na njegovom imanju u Pavličanima, koje je kupio 2015. godine. Ta nekretnina, procijenjena na 75.000 kuna, nalazi se u imovinskoj kartici, baš kao i njiva od 7303 kvadrata.

Samo dvije godine nakon kupovine imanja, Ukić je prijavio prihod od poljoprivredne djelatnosti u visini od 70 tisuća kuna.

Ukić, koji je cijeli život bio u željeznici, ima i vikendicu u Pirovcu od 232 kvadrata, koja je procijenjena na 350 tisuća kuna, a kupljena je kreditom. U zagrebačkom predjelu Resnik posjeduje kuću od 343 kvadrata, procijenjenu na milijun kuna, a dobio ju je nasljedstvom.

Mladen Lugarić, član Uprave

Mladen Lugarić član je Uprave koji je poslovnu karijeru počeo 1990. godine u TŽV-u Gredelj, a posljednja pozicija u toj tvrtki bila mu je funkcija direktora Pogona vagona i vlakova, za vrijeme stečaja tvrtke. Lugarić nakon toga postaje načelnik Odjela za kontrolu i izvješćivanje u Agenciji za opremu pod tlakom. Od 2015. godine do imenovanja u HŽ Putnički prijevoz bio je član Uprave tvrtke Održavanje vagona. Član je HDZ-a.

Supruga člana Uprave Lugarića zaposlena je u zagrebačkom Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo na plaći od 10.740 kuna. Lugarić prima plaću u visini od 23.905,42 kune, što je gotovo dvije tisuće kuna više od iznosa koji je posljednje prijavljen u imovinsku karticu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Slučajno pogriješio i ime ulice i kućni broj nekretnine u Maslenici

Lugarić posjeduje kuću s okućnicom u Zagrebu od 655 kvadrata procijenjenu na dva milijuna kuna, stan u Zagrebu od 33 kvadrata procijenjen na 375 tisuća kuna, vikendicu sa zemljištem od 739 kvadrata u zagrebačkim Remetama te kuću u Maslenici od 210 kvadrata procijenjenu na 700 tisuća kuna. U garaži su mu Toyota C-HR iz 2017. godine i VW Polo.

Za kuću s okućnicom navedeno je da je dobivena darovnim ugovorom kao i da je vlasnik 60 posto objekta.  No u zemljišniku je vidljivo kako se njegova supruga 2006. godine temeljem ugovora o darovanju uknjižila kao suvlasnica, a uporabna dozvola za nekretninu na toj parceli dobivena je u rujnu 2017. godine.

Pažnju nam je privukla vikendica u Maslenici. Naime, na adresi koju je prijavio dužnosnik Lugarić naišli smo na veću kuću koja se bavi iznajmljivanjem te smo pitali zašto nije prijavljena dodatna djelatnost, odnosno prihod. No u odgovoru nam iz HŽ-a tvrde kako je član njihove Uprave pogriješio adresu.

"Pri ispunjavanju imovinske kartice došlo je do nenamjerne pogreške pri čemu je pogrešno navedena adresa kuće u Maslenici te će taj podatak biti ispravljen", rekli su nam iz HŽ-a te nam priložili fotografiju objekta kao i porezno rješenje Općine Jasenice za tu kuću u Maslenici. Lugarić je pogriješio i ime ulice i kućni broj.

Damir Rubčić, član Uprave

Damir Rubčić treći je član Uprave, a od 1996. godine u sustavu je HŽ-a. Počeo je u sektoru nabave, a na funkciju člana Uprave došao je s radnog mjesta šefa Službe za skladišno-materijalno poslovanje. Rubčićeva plaća iznosi 24.567,62 kune te odgovara iznosu u imovinskoj kartici. Supruga nema nikakvih primanja. 

Rubčić posjeduje veliki broj oranica i njiva, šumu u Sesvetskom Kraljevcu te dva stana u Zagrebu. Jedan je stan od 66 kvadrata u predjelu Vrapče, precizno procijenjen na 753.725,19 kuna, a drugi se nalazi u zagrebačkom predjelu Stenjevec, ima 89 kvadrata i procijenjen je na gotovo milijun kuna. Do oba stana došao je prodajom prethodne imovine bez podizanja kredita.

Štednja veća od 1.7 milijuna kuna,  stanovi kupljeni bez kredita

Uz to, bračni par Rubčić ima vrlo visoke iznose štednje. Njegova supruga prijavila je ušteđevinu od 1.4 milijuna kuna od prodaje imovine, a on osobno gotovo 360 tisuća kuna. Pitali smo ga kako.

"Iznosi štednje prijavljeni su u imovinskoj kartici i potkrijepljeni ugovorima o kupoprodaji nekretnina", rekli su nam iz HŽ Putničkog prijevoza. U imovinskoj kartici više se ne nalaze tri nekretnine - stan u Sesvetama, vikendica u Posedarju i kuća u Sesvetskom Kraljevcu.

TVRTKA: HŽ INFRASTRUKTURA

Ivan Kršić, predsjednik Uprave

Na čelu HŽ Infrastrukture je Ivan Kršić. Prvo je u svibnju 2016. postao član Uprave, a onda je od strane vlade na čelo Uprave postavljen u listopadu 2017 godine. Kršić je 1999. godine radio u IGH-u, gdje je od nadzornog inženjera došao do direktora za nadzor. U 2014. godini prešao je u Hidroelektra niskogradnju pa ga je navodno ministar Oleg Butković u HŽ Infrastrukturu doveo dvije godine kasnije. Samo nekoliko mjeseci kasnije našao se u aferi kada su u medijima izašla dva pozamašna računa od ukupno 8430 kuna iz jednog opatijskog restorana, koje je platio službenom karticom. Na prvoj večeri bio je on s dvije kolegice iz tvrtke, a na drugoj pet poslovnih partnera. Afera je izazvala revolt jer je ta državna tvrtka gubitaš, koji je primjerice 2013. godine imao gubitak od čak 838 milijuna kuna.

Plaća isplaćena Kršiću u siječnju ove godine iznosila je 25.850 kuna, dok u imovinskoj kartici stoji podatak s početka mandata, kada je Kršićeva plaća iznosila 22.138 kuna. Kršićeva supruga zaposlena je u tvrtki Hospira Zagreb s plaćom većom od 14 tisuća kuna. Kršići imaju dva aktivna kredita i to oba Zagrebačke banke u eurima, a rate kredita mjesečno iznose oko 9 tisuća kuna.

Štednja od 3.1 milijuna kuna i Rolex

Kršić je prijavio stan u Zagrebu od 106 kvadrata procijenjen na 1.8 milijuna kuna, koji je stekao darovnim ugovorom 2011. godine, kao i dvije garaže. Zgrada je iz 2006. godine, a tada je i kupljen stan koji je pet godina kasnije darovan Kršiću. U jednoj od garaža koje danas pripadaju Kršiću parkirana je Toyota Hilux iz 2018. godine vrijedna 250 tisuća kuna. U imovinskoj kartici prijavio je lovačko oružje te sat Rolex od 75 tisuća kuna.

Bogatstvo Kršićevih krije se u ušteđevini, a ona iznosi više od 3.1 milijuna kuna.

Povjerenstvo ispitivalo odakle mu štednja

Zanimljivo je kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u listopadu 2019. godine odlučilo kako neće voditi postupak protiv Kršića vezan za štednju. Ispitivala se prikazana štednja u iznosu od 315.000 eura u izvješćima podnesenima 29. studenoga 2016. i 20. listopada 2017. u odnosu na podatke o štednji u iznosu od 120.000 eura iz izvješća od 29. lipnja 2016. Naime, ispada da je u tom kratkom vremenu štednja povećana za čak 195 tisuća eura.

"Dužnosnik je za 195 tisuća eura uvećanu razliku iznosa štednje u razdoblju od svega pet mjeseci u 2016.g. naveo da je ostvarena s naslova darovanja, nasljedstva i primitaka od nesamostalnog rada, što može opravdati iznos uvećane štednje, ali Povjerenstvo ne može utvrđivati zakonitost stečene imovine", stajalo je u tom zaključku uz dodatak da Povjerenstvo nije tijelo koje može ispitivati podrijetlo imovine dužnosnika stečene za vrijeme obnašanja dužnosti. Stoga smo upitali Kršića odakle takva razlika u štednji.

Prodao apartman u Primoštenu

"U cijelosti je netočna tvrdnja da je tijekom 2016. godine, u samo nekoliko mjeseci, došlo do povećanja ukupne imovine dužnosnika Ivana Kršića od 195.000 eura. Naime, tijekom 2016. godine došlo je do promjene u pozicijama imovine tako da  je dio imovine, preciznije nekretnine, u vlasništvu dužnosnika (Apartman i garaža u Dragama) prodan i za iznos ostvarene kupoprodajne cijene je povećana štednja dužnosnika. Svi novčani transferi prilikom kupoprodaje su izvršeni isključivo bankovnim doznakama", stoji u odgovoru.

Naime, pojašnjavaju iz HŽ-a, Kršić je 2016. prodao apartman od 86 kvadrata u Pakoštanima te garažu u istom mjestu. Štednja u gotovini sa 120 tisuća eura porasla je na 315 tisuća eura. Ispada da je nekretninu u Pakoštanima prodao za čak 195 tisuća eura.

Darko Barišić, član Uprave

Darko Barišić član je HDZ-a, a u Upravi je od 2017. godine. U sustavu HŽ-a je od 2002. godine, gotovo dvadeset godina, a unutar sustava obnašao je niz rukovodećih funkcija. Prije nego što je ušao u Upravu bio je glavni inženjer za motorne strojeve u HŽ-u. U imovinskoj kartici prijavio je plaću od 18.258 kuna, no njegova stvarna plaća iznosi šest tisuća kuna više, odnosno 24.536 kuna, koliko je iznosila u siječnju ove godine.

Ima dva stana i kuću, a treći stan u Zagrebu zaboravio prijaviti

Barišić posjeduje stan u Stenjevcu u Zagrebu od 75 kvadrata procijenjen na 750 tisuća kuna, a tu je i stan u zagrebačkom predjelu Vrapče od 42 kvadrata procijenjen na 480 tisuća kuna. Na kraju, tu je i kuća u Slavonskom Brodu procijenjena na 780 tisuća kuna. No u nabrajanju svojih nekretnina zaboravio je na još jedan stan.

Pronašli smo ga pokraj Remetinca u zagrebačkoj Jaruščici. Stan je u Barišićevom vlasništvu od 2019. godine te ima 42,48 kvadrata. Da je kojim slučajem Barišić ministar, zaborav jednog stana koštao bi ga fotelje, no u HŽ-u nam kažu kako je riječ o neažurnosti koja će uskoro biti ispravljena.

"Glede dužnosnika Darka Barišića, člana Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., točno je da je dužnosnik tijekom prosinca 2019. g. postao vlasnikom stana  veličine 42,48 m2. S obzirom na to da imovinska kartica nije ažurirana od 2017. g. dužnosnik Barišić će ju ažurirati u najkraćem mogućem roku", stoji u odgovoru HŽ-a. Prema zakonu o sprečavanju sukoba interesa, dužnosnici su primorani prijaviti svaku veliku promjenu u imovini u kalendarskoj godini kada se ta promjena i dogodila. Od plaće i štednje pa do stana.

Nikola Ljuban, član Uprave

Nikola Ljuban u željeznicama je od 1980. godine, a počeo je kao prometnik vlakova. Ljuban je član Čačićeve Narodne stranke - Reformista, a u svojoj službenoj biografiji hvali se kako je društveno aktivan pa je tako bio zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Tada je bio, provjerili smo, u klubu HNS-a. Ljuban je poznat kao dužnosnik koji je kao član Uprave prijavio plaću od svega osam tisuća kuna, zbog čega ga je istraživalo Povjerenstvo. Branio se da je riječ o omašci.

U siječnju ove godine primio je plaću od 25.830 kuna. Ljubanova supruga radi u Agenciji za promet nekretninama (APN) i prijavila je gotovo istu plaću - 24.981,88 kuna. Iako mjesečno primaju oko 50 tisuća kuna, Ljubanovi su prijavili tek stan u Zagrebu od 85 kvadrata koji su procijenili na 700 tisuća kuna. Nemaju ni štednje, a od automobila imaju samo Citroen iz 2008. godine. 

Krunoslav Papić, član Uprave

Krunoslav Papić član je Uprave od lipnja 2018. godine, a radi se o još jednom veteranu HŽ-a i članu HDZ-a. Naime u sustavu željeznica je od 1982. godine a obnašao je dužnosti od pomoćnika šefa radilišta do zamjenika šefa Kolodvora Vinkovci. Prije nego što je ušao u Upravu, bio je voditelj Područne radne jedinice prometa Istok.

U upravu je ušao tik pred mirovinu, i to bez natječaja. Plaća mu je sada viša i od plaće predsjednika Uprave. Papić naime prima 27.474 kune. Papića je u Upravu postavio osobno ministar Oleg Butković, a čudno je to da je Papić u Upravu, i to kao peti član, ušao naknadno. Papić je prijavio stan u Vinkovcima, kuću u Velikoj te oranice, njive i vinograde u Krasici.

Marko Z. Žubrinić, član Uprave

Marko Z. Žubrinić, član HDZ-a, bio je direktor marketinga u Nogometnom klubu Dinamo i to dok se taj klub još zvao Croatia. Prema službenoj biografiji, početkom 2003. godine osnovao je hrvatsku državnu Agenciju za promicanje izvoza i ulaganja te je kao njezin ravnatelj radio do sredine 2004. godine. Kao savjetnik glavnog direktora za marketing i komunikacije u Hrvatskoj udruzi poslodavaca radi do 2012. godine. Nakon toga bio je u tvrtki Dux-Tech, u kojoj je bio direktor. U četiri godine postojanja ta tvrtka imala je godišnje prihode od oko 100 tisuća kuna. Posljednju godinu, 2012., završio je s minusom od 12 tisuća kuna.

Trenutna plaća Žubrinića je 24.108 kuna i porasla je za četiri tisuće kuna od početka mandata. Žubrinić nema imovine, a štednja mu iznosi 52 tisuće kuna. Rastavljen je.

Dosad objavljeno

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Uhljebarij Index Istraga donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

 

Primajte najnovija otkrića i ekskluzive Index Istraga direktno na mail čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.