Index istrage

Tko radi na projektima EU u Ministarstvu gospodarstva? YouTube propovjednik

ZAPOSLENIK Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Danijel Fištrek u slobodno je vrijeme propovjednik, što će reći da magistra religiologije Lara Vukašinović, radnica istog ministarstva o kojoj smo nedavno pisali, nije jedina osoba iz Ministarstva pod vodstvom Darka Horvata s dobrim vezama s nebesima.

>> Magistrica religiologije zaposlena u Ministarstvu gospodarstva. Radi na EU projektima

Za razliku od nedavno zaposlene kolegice Vukašinović, Fištrek se nije držao teorije, nego je išao korak dalje: okupljao je vjernike i snimao videa u kojima priča o sili uskrsnuća, hipertenziji – da, o visokom tlaku u vezi s Isusom, Ivanom Krstiteljem, teško je objasniti... 

Osim što je propovjednik, ali i "iscjelitelj" – o tome više kasnije – Fištrek je i SDP-ovac. U travnju 2008. godine dnevnim je novinama govorio da je član socijaldemokrata 11 godina, dakle od 1997. godine. Bio je "pomalo razočaran" što je socijaldemokracija u Hrvatskoj "izgubila svoj pravi smisao zaštite socijalnih prava ljudi, prečesto se zaplećući u nevažna pitanja, poput onoga mogu li homoseksualci usvajati djecu", smatrao je prije 12 godina.

Sporogoreće razočaranje SDP-om

Ne znamo je li mu razočaranje u međuvremenu popustilo ili se razvija izrazito sporo, no Fištreka nalazimo u prošlogodišnjoj odluci SDP-ove Gradske izborne komisije "o imenovanju izbornih komisija mjesnih organizacija u mjesnim organizacijama SDP-a Grada Zagreba". Postao je član partijske izborne komisije Mjesne organizacije Donja Dubrava.

U međuvremenu, između javno iskazane rezignacije 2008. godine i prošlogodišnjeg ulaska u izbornu komisiju, Fištrek se 1. listopada 2015. godine, u vrijeme vladavine SDP-a, zaposlio u Ministarstvu poduzetništva i obrta kod ministra Gordana Marasa "na temelju javnog natječaja". Odlaskom SDP-a u opoziciju, nestala je potreba za Marasovim ministarstvom, ali ne i za Fištrekovim radom, pa je sada u Ministarstvu gospodarstva kao viši stručni savjetnik u Odjelu za ugovaranje, Služba za ugovaranje, Sektor za odabir, ugovaranje i provedbu projekata u Upravi za programe i projekte Europske unije.

Dugujemo informaciju o Fištrekovoj stručnoj spremi –  diplomirani je inženjer prometa.

U zadnjem radu koji spominjemo na početku teksta, a snimljen je u njegovu dnevnom boravku u Zagrebu 22. travnja ove godine i traje svega dvije minute i 35 sekundi - nekad je o vjeri i tome sličnom znao pričati duže od sat vremena - sjedi na kauču, u pozadini je natpis "SING TO THE LORD A NEW SONG", objašnjava kako nam je teško ponekad doživjeti Boga kao roditelja, "a još više Boga kao njegovu majčinsku stranu. Bog kaže kao što mati tješi sina, tako ću i ja vas utješiti, utješit ćete se u Jeruzalemu".

Djelatnik Ministarstva gospodarstva o "majčinskoj strani Boga"

Majčinska strana Boga, nastavlja državni službenik Fištrek, najbolje se prikazuje u osobi Duha Svetoga "kojega je Isus poslao upravo radi toga, pošto njega danas nema fizički na zemlji, da imamo taj dojam njegove ljubavi, njegove brige, njegove utjehe", uči nas djelatnik Ministarstva gospodarstva.

Boga treba doživjeti kao nekoga tko se brine kao tvoj otac, kao tvoja majka, tko daje svoju potpunu pažnju za tebe, poručuje na kraju videa koji ima nešto manje od 1000 pregleda. Možete ga pogledati i na stranici Evanđeoske pentekostne crkve Hosana.

Nekada se sljedbenicima obraćao duže. Na primjer, u travnju 2015. godine, imao je religiozni stand-up o kojem svjedoči 52 minute i 22 sekundi dug videozapis. Počinje s tvrdnjom da je Bog stvarno dobar, otkriva kako u zadnje vrijeme ima pohođenje Božje u svome životu, ne želi se zadovoljiti s onim što ima, niti želi zadržati odnos s Bogom na nivou na kojem je tada bio.

Šest mjeseci kasnije zaposlen je u Ministarstvu.

"Gledajte, kada te Bog pozove u službu iscjeljenjem, to će se dogodit. Znači, ja uopće ne sumnjam da će Bog činit čudesa danas, ne moraš se opterećivati s tim, niti se moraš opterećivat oće se to dogodit, oću vidjet... naravno da ću vidjet. Znači, ne govorimo o tome, nego govorimo o tome da ja želim iskusit njega", obznanjuje Fištrek i poziva se na Pavlovu želju da osjeti silu uskrsnuća.

"Ako ti nakon ove službe ne odeš sa novom vizijom Krista u svome srcu i s novim žarom, onda smo bezveze skakali, bezveze smo pljeskali, bezveze smo slavili, izgubili smo vrijeme“, pričao je Fištrek 2015.

"Znate kako sam znao biti lud?"

Negdje na polovici videa otkriva kako ne prihvaća da je kršćanstvo ono što vidimo danas. "To nije ono što Biblija govori", tumači okupljenima u nekom zatvorenom prostoru. Koliko je ljudi, ne znamo, kadar se ne miče, vidimo samo četiri glave.

"Znate kako sam znao biti lud? Znao sam zaustavljat ljude i štake im bacat na cestu... Al nezrelo, nisam ja pojma imao, nisam ja njima svjedočio sad Evanđelje", grmi Fištrek. Kaže kako je shvatio da je Bog snaga, problemi ne dolaze od Boga, rješenje dolazi od Boga, govori pa počinje galamiti o Bogu, Isusu...

Bizaran video "iscjeljenja"

Najzanimljiviji rad star je okruglih deset godina, iz svibnja 2010. godine. Na YouTubeu je pod naslovom "Seminar o iscjeljenju u Puli", traje pet minuta i 15 sekundi. I ima čudesnih momenata. Na primjer, kada pridržava visoko podignute ruke nekog muškarca koji stoji pred njim i naređuje: "Budi iscijeljen u Isusovo ime, budi iscijeljen u Isusovo ime." 

Fištrek i pruža ruke prema nekim od desetak okupljenih u nevelikoj prostoriji, oni potom padaju, mlađa žena svjedoči da je više puta lomila ruku i nije je mogla stisnuti, ali onda je Danijel dodirnuo i problem je otklonjen skoro kao kad te Braco pogleda. Neki dečko je godinama koristio štake zbog problema s koljenima, ali "zahvaljujući Fištreku i bogu", posvjedočio je, više mu ne trebaju pomoćne noge to jest štake.

Aktualnog zaposlenika Ministarstva gospodarstva te je 2010. godine i jedna gospođa hvalila da joj je izliječio bolesna koljena, dok je druga kameri svjedočila kako ju je oslobodio bakterijskih i virusnih upala ušiju.

Lani je, pak, održao predavanje "Iscjeljenje i oslobođenje u Isusovo ime." Na internetu smo našli samo tonsku snimku koja započinje svjedočenjem nepoznatog muškarca kako mu je iscjelitelj otklonio gluhoću s jednog uha. Potom slušamo Danijela. Nismo sigurni je li on izliječio uho prvospomenutog, ne čuje se taj dio, ali znajući što je sve radio prije deset godina, ne bismo se začudili. Šteta što ga HZZO ne daje na recept.

Bog i hipertenzija

Prošlog je kolovoza u Puli Fištrek predavao o hipertenziji. Zvuči poticajno, zar ne? A tek citat: "Mi kao kršćani imamo jedan problem. Mi se opustimo i pustimo da nas taj pritisak, hipertenzija kroz dugo vremena spusti, potlači i na kraju se dogodi ono što mi ne želimo – zatajenje srca, duhovno odapneš, ali i dalje si izvana živ", dijagnosticira Fištrek.

Spominje i aerodinamiku, "to je inače moja struka", otkriva da je inženjer zračnog prometa.

"Pritisak na pritisak, pritisak na pritisak", ponavljat će pri kraju predavanja kad se učini da mu ponestaje nadahnuća. Pa malo povisuje ton na okupljene, pjeva rugalicu Sotoni, besjedi o hipertenziji Duha Svetoga, shvatili ste, vjerujemo, o čemu je riječ, ako već mi nismo sasvim uspjeli shvatiti Fištrekove poruke.

Evo što nam je rekao kad smo ga nazvali

Nazvali smo ga s brojnim upitnicima nad glavom, svašta nas je zanimalo o slugi Božjem i činovniku državnom Danijelu Fištreku.

"Otkud znam da ste s portala Index, zašto me zovete?" upitao je nakon što smo se predstavili.

Onda smo ga pitali je li radio u Ministarstvu poduzetništva i obrta te je li sada zaposlen u Ministarstvu gospodarstva.

"Da, da."

Zanimalo nas je i snima li propovijedi. Tu je malo zastao i nakon kraćeg razmišljanja, uz Božju pomoć, rekao:

"Da."

Objasnili smo mu kako nam je to neobično, zapazili da je zaposlen u vrijeme vladavine njegove stranke i pitali ga bi li nam dao izjavu.

"Da, ali ja vam ne bih davao izjave vezane za to. Ne znam jel vam to u redu, onak. Radim posao kakav radim u vrijeme kakvo je", bio je pomalo zagonetan.

Pitali smo snima li i dalje videa vjerske tematike.

"Pa da, ali to je nešto što ja radim ovako privatno, al ne snimam to više, sad ne znam, to je prije bilo, tako da ono... Prije deset godina i pet godina je bilo na taj način javno, kad nisam bio zaposlen tamo di jesam", izgovorio je i okončao ćaskanje.

Uglavnom, Ministarstvo gospodarstva trasiralo je dobre veze sa Svevišnjim, a kako znamo, od toga ništa nije važnije u Hrvatskoj.

Originalno objavljeno na Index istrage