Index istrage

Prije tjedan dana od HGK smo tražili račune za luksuzni BMW koji vozi Burilović

Prije tjedan dana od HGK smo tražili račune za luksuzni BMW koji vozi Burilović
Foto: Index

IZ HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE (HGK) još uvijek nam nisu predočili ugovor o nabavci skupocjenog BMW-a koji koristi njihov predsjednik Luka Burilović. Osim ugovora zatražili smo i račune za automobil te specifikaciju automobila, no još uvijek nismo dobili ništa.

>> Otkrivamo: Ovaj luksuzni BMW vozi Burilović. Nabavila ga HGK, vrijedi oko milijun kuna

Podsjetimo, Index Istrage su prošlog tjedna objavile kako Burilović koristi BMW serije 5 s 340 konjskih snaga koji s dodatnom opremom vrijedi gotovo milijun kuna. Radi se o službenom automobilu parazitske HGK. Osnovna cijena tog automobila je veća od 492 tisuće kuna s PDV-om, a na to se još obračunava porez. Tu je i bogata dodatna oprema na koju je, kako tvrdi naš izvor, potrošeno oko 350 tisuća kuna. Iz HGK su nam odgovorili kako je automobil iz 2018. godine, kao i da je auto u vlasništvu leasing kuće.

"Rata na period od 48 mjeseci iznosi 1668 eura, što je 400 tisuća manje od vrijednosti koju ste naveli", stajalo je u odgovoru HGK.

Iz HGK su već lagali u odgovorima na naše upite

>> HGK kaže da BMW neće platiti milijun nego 600.000 kuna. Zatražili smo račune

Valja naglasiti da su iz HGK već lagali odgovarajući na naše upite. Tako su na naš upit je li se Luka Burilović cijepio protiv koronavirusa odgovorili negativno, da bi se na kraju ipak ispostavilo da se Burilović cijepio preko reda. Upravo zbog ovog iskustva od HGK smo zatražili sve račune za automobil, ugovor i specifikacije skupocjenog BMW-a.  

Podsjetimo i na to da su iz HGK, odgovarajući na upit oko automobila, kazali i kako se taj BMW koristi i za prijevoz visokih dužnosnika i gospodarskih delegata iz inozemstva, dok smo mi Burilovića uhvatili kako vozi taj automobil kada je išao na posao.

>> HGK: Burilović se nije cijepio. N1: Imamo dokaz da je

Burilović pobjegao od pitanja o BMW-u

Osim službene prepiske sa Službom za komunikacije i odnose s javnošću HGK i samog Burilovića krajem prošlog tjedna pitali smo o automobilu i to nakon sjednice Savjeta Sveučilišta u Zagrebu gdje je on predsjednik.

"To je potpuno netočna informacija. Jako ste fulali. Ja to vozim, ali on nije te vrijednosti, niti blizu", rekao je Burilović prošlog tjedna dodajući da nije u redu da tek tako iznosimo vrijednost automobila. Tražili smo ga točne iznose, a i račune.

>> Burilović pobjegao s presice nakon pitanja Indexovog novinara o BMW-u i cijepljenju

"Gledajte, kako možete napisati nešto što potpuno ne odgovara istini. Nemamo račune, auto je na najam. Prema tome, nismo ga platili. A i opet, kažem, njegova vrijednost, mi ga nismo kupili nego ga imamo u najam", rekao je Burilović.

Dakle, šef HGK je tada rekao da nema računa iako i za najam treba postojati neki ugovor. Dalje, kaže da ga nisu platili, iako je jasno da ga plaćaju.

>> Pogledajte kako šef HGK bježi po ulici od Indexovih pitanja o cijepljenju i BMW-u

"Ja ne znam što vi ovih dana trebate dokazati protiv mene i što vi tražite", pitao se tada javno Burilović odgovarajući na upit novinara Indexa.

Naš odgovor je bio jednostavan: račune, ugovor i specifikaciju automobila.

No, to nam i dalje ne daju. A mi ne mislimo zaboraviti.