Index istrage

Ovo je jahta Dubica, Šuica je nije prijavila. U isto vrijeme glumi sirotinju

Ovo je jahta Dubica, Šuica je nije prijavila. U isto vrijeme glumi sirotinju
Foto: Index/Facebook

"EUROPSKI parlament objavio je popis imovine Dubravke Šuice, iz kojeg se vidi da ne vrijedi ni blizu izmišljenih '5 milijuna eura', ali i da je većina toga u vlasništvu muža Stijepe, kapetana duge plovidbe na 'strancu'", stoji na službenoj stranici HDZ-a na Facebooku na kojem se obračunavaju s SDP-om i ostalim kritičarima tvrdeći kako će Šuica unatoč podvalama s hrvatske strane biti izabrana za potpredsjednicu Europske komisije.

Iako Šuica i HDZ pokušavaju ostaviti dojam da ona nije naročito bogata, jasno je da se radi o običnoj manipulaciji, čemu u prilog ide i činjenica da je Šuica prigodno "zaboravila" Europskoj komisiji prijaviti luksuznu jahtu od 12 metara. 

Kako je imovinska kartica iz 2012. godine postala "fake news" u režiji HDZ-a 

"Njima je jasno da kuća obitelji Šuica u Cavtatu, koja ni nakon 31 godine nema fasadu, nije nikakav 'raskošni dvorac' - kako to SDP/GONG predstavlja", stoji u objavi HDZ-a. Jutros je HDZ još i podebljao svoju izjavu objavivši status "Stop nasilju - Podrška Šuici". Sama Šuica je još ranije svoju imovinsku karticu iz 2012. godine proglasila - lažnom viješću. Na Twitteru je tada objavila jednu od svojih nekretnina iz Cavtata, koja zaista predstavlja obiteljsko naslijeđe i nalazi se u nedovršenom stanju.

Šuica pokušava ostaviti dojam da nije bogata pa je prigodno "zaboravila" prijaviti jahtu od 12 metara

Naravno, radi se o manipulaciji. Naime, Šuica se sada predstavlja kao netko tko nije naročito bogat, a manipulacija ide toliko daleko da Šuica u šturoj imovinskoj kartici za Europski parlament, odnosno izjavi o financijskim interesima, nije prijavila 12-metarsku jahtu Dubica, čija se sadašnja vrijednost procjenjuje na više od 1,3 milijuna kuna.

Čini to samo kako bi ispala siromašnija. Naime, prema EU pravilima, Šuica mora prijaviti nekretnine u svom vlasništvu i u vlasništvu svog supruga, no ne mora objavljivati ostalu imovinu koja glasi na supruga osim ako ne postoji sumnja u potencijalni sukob interesa. Šuica je to iskoristila te iz kartice izbacila dio suprugove imovine. Tako je ionako štura pravila izigrala samo kako se ne bi doznali razmjeri njena bogatstva.

Europarlamentarac za Index: Drugi su prijavljivali Škode, a Šuica nije spomenula jahtu

"U izjavi o financijskim interesima, članovi Europske komisije prijavljivali su Škode. S druge strane, gospođa Šuica nije spomenula jahtu njenog supruga, koja je sigurno puno skuplja", kaže član Europskog parlamenta iz stranke Zelenih Daniel Freund za Index.

No krenimo redom.

HDZ i njegov šef Andrej Plenković, iako je to od njih u više navrata zatraženo, nisu dozvolili da se objave stare imovinske kartice Šuice, tvrdeći kako je sve transparentno. Štoviše, kritičare su optužili da kritizirajući Šuicu - ruše ugled Hrvatske. Sama Šuica tvrdi kako su to sve lažne vijesti, no imovinske kartice od 2000. do 2012. nije htjela opet objaviti. Naime, imovinske kartice su povučene jer Šuica, iako na izborima izabrana za Europski parlament, po hrvatskim zakonima više nije hrvatski dužnosnik. Prema GDPR-u, odnosno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, njene kartice više nisu javne, a Šuica to itekako koristi. Isto tako nije objavila rješenja Porezne uprave iz 2011. godine te tako dokazala da je sve čisto oko njezine imovine.

U šturoj imovinskoj kartici nije navela svo bogatstvo

S druge strane, Šuica je prije saslušanja pred odborima Europskog parlamenta kao kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije objavila tzv. izjavu o financijskim interesima. Riječ je o redovnoj proceduri, a objavljena izjava, dostupna na stranicama EP-a, nije detaljna kao imovinska kartica. Baš naprotiv, vrlo je štura i u njoj se, eto, nije našlo mjesta za 12-metarsku luksuznu jahtu koja plovi pod imenom Dubica.

Jahtu je kupila kao novu za više od tri milijuna kuna

Riječ je o jahti Cranchi Atlantique 40 iz 2007. godine, koju je Šuica tada kupila kao novu i to za više od tri milijuna kuna. Jahta ima dva motora Volvo Penta ukupne snage 546 KW, duga je gotovo 12 metara, a može primiti 12 putnika. Šuica je za potrebe kandidature za Europsku komisiju morala objaviti svu imovinu vrjedniju od 10 tisuća eura, no samo onu koja glasi na njeno ime, a jahta Dubica, naravno, glasi na supruga. S druge strane, mnogi europarlamentarci u svojoj su izjavi o financijskim interesima spomenuli i svoje automobile.

Primjerice, Kadri Simson iz Estonije također prolazi saslušanje kao članica Europske komisije. Ona bi trebala biti zadužena za energiju. U njenoj financijskoj izjavi vidljiva je prijava Škode Superb iz 2015. godine.

I nije ona jedini takav primjer. Virginijus Sinkevičius dolazi iz Litve i također bi trebao biti izabran za člana Europske komisije zaduženog za okoliš. On je prijavio leasing na obiteljski automobil od 17 tisuća eura.

Ti automobili su, ako gledamo njihovu vrijednost, pravi sitniš u odnosu na jahtu Dubica, ali Simson i Sinkevičius su ih ipak prijavili. 

Jasno je zašto nema jahte na Šuičinom popisu imovine

Jahta se u Dubrovniku spominje već dulje, od 2008. godine. Tada je izbila velika afera jer je jahta obitelji Šuica dobila tada najatraktivnije mjesto na vezu u ACI marini u Komolcu, gdje je vez tada koštao najmanje 23.700 kuna. Šuica tada novinarima nije htjela objašnjavati odakle im novac za jahtu, nego je po običaju, koji je sačuvala do danas, odbijala odgovarati na novinarska pitanja.

Jahta je danas registrirana na njenog supruga Stijepa Šuicu. Službena Facebook stranica Dubravke Šuice puna je fotografija s jahte, a europarlamentarka na Facebooku ne propušta obavijestiti javnost kada je "učinila prvu banju". I to s jahte.

Šuica je tako, nakon hrvatskih, izigrala i europske institucije pa tako nije prijavila jahtu i pokretnine koje glase na njenog supruga. HDZ je u skladu s tim pokrenuo kampanju u kojoj implicira kako nova imovinska kartica Šuice pokazuje kako ona uopće nije bogata kakvom je predstavljaju "zločesti" mediji, oporba i nevladine udruge. Ispada da je Šuica praktički siromašna jer ima kuću koja nema fasadu.

"Europska komisija je jedna od najmoćnijih institucija u Europi. Tko želi raditi na jednom od najboljih radnih mjesta, mora ukloniti svaku sumnju u mogući sukob interesa. Odbor za pravna pitanja obavio je pregled svih imenovanih povjerenika na temelju tada dostupnih informacija. Ova provjera ne zamjenjuje ono važnije: saslušanje i ocjenu Odbora za ustavna pitanja AFCO ovog četvrtka. Nažalost, u trenutnoj proceduri nedostaju resursi i vrijeme kako bi se temeljito ispitala financijska pozadina kandidata. Trenutni postupak nije dovoljan da detaljno prouči buduće članove Komisije. Zato nam je potrebno neovisno etičko tijelo koje će istražiti moguće povrede etičkog ponašanja i prekršitelje sankcija", rekao je europarlamentarac Freund za Index.

Tvrtka Dube d.o.o. u turističkom Dubrovniku nije uspjela na poslu s jahtama!?

No vratimo se na jahtu. Moguće je da je jahta zaboravljena, a sve kako se ne bi opet postavilo pitanje odakle joj luksuzna brodica koja potječe iz vremena dok je bila gradonačelnica Dubrovnika na plaći od 15 tisuća kuna. Valja naglasiti kako je njen suprug 2006. godine osnovao tvrtku koja se zvala Dube d.o.o., a bila je registrirana za najam brodica i jahti, turizam i usluge.

Tvrtka supružnika Šuica Dube d.o.o nije se proslavila u turističkom Dubrovniku, gdje upravo ovakav vid posla doživljava poslovni bum posljednjih 15 godina. Primjerice prihod tvrtke je u 2008. godini bio svega 38.997 kuna, a 2009. godine 57.528. Ti godišnji prihodi su u razini tjednog, odnosno dvotjednog najma jahte kakvu ima bračni par Šuica. Tvrtka je bila aktivna svega nekoliko godina te je u mirovanju od 2013. godine, kada bilježi gubitak malo veći od milijun kuna. Kako je vidljivo iz bilance tvrtke, tijekom 2013. godine stavka "alati, strojevi i vozila" smanjena je s oko 1,8 milijuna kuna na nulu, što znači da se od tada plovila više ne vode na tvrtku.

Na tvrtki su ostale tada dugoročne obaveze od 1,9 milijuna kuna. Tvrtka od tada do danas prenosi gubitak od 1,877 milijuna kuna. Njena tvrtka spominjala se tada u istrazi USKOK-a, a prema neslužbenim informacijama, istraživalo se služi li ta tvrtka kao paravan za privatnu nabavku obitelji Šuica.

Od stana u Gružu do imovine veće od pet milijuna eura

Prema imovinskoj kartici iz 2012. godine, Šuica je od nekretnina posjedovala kuću u Dubrovniku od 350 četvornih metara, i to u elitnom dijelu grada. Tu su i stan u Zagrebu od 80 četvornih metara te kuća na Pelješcu, točnije u Orebiću, od 200 četvornih metara. Tu je i vinograd od 190.000 kvadrata te još jedna kuća na Pelješcu, od 200 četvornih metara. Tu su i šuma te vikendica u BiH pokraj Blidinja. Imala je tri automobila te dionice hotela Belvedere, tvrtke Atlantska plovidba i HT-a. Tu je i propala tvrtka Dube d.o.o za iznajmljivanje brodica i jahti, turizam i usluge. Tada je prijavila godišnju zaradu od oko 150 tisuća kuna.

Prijavila je i ušteđevinu od 130 tisuća kuna te zajedničku štednju sa suprugom od 70 tisuća eura. Prije ulaska u politiku krenula je s jednim stanom u Gružu te Renaultom 9.

Šuica nikad nije objasnila rast svoje imovine od 2000. godine, kada je ušla u sabor, do 2010. godine. U tom vremenu bila je godinu dana zastupnica te u dva mandata gradonačelnica Dubrovnika s plaćom od oko 15 tisuća kuna. Šuica je o svojem bogatstvu, koje se u tom periodu povećalo za oko deset puta, govorila da je za to zaslužan njen suprug, koji je bio pomorac na stranim brodovima. Šuicu su ispitivali Porezni USKOK i Porezna uprava, a od HDZ-a ni od same Šuice nikada nismo doznali rezultate te istrage. Prema neslužbenim informacijama, koje tada nisu opovrgnute, Porezna je ukupni porez razrezala na 1,9 milijuna kuna, na što se Šuica žalila.

Kako se obogatila?

Podsjetimo, Index je početkom rujna objavio članak pod naslovom "Tko je Dubravka Šuica i kako se toliko obogatila". Spomenuli smo njenu političku biografiju, podsjetili na sve afere iz dubrovačkog vremena, od čistke stranački nepoćudnih ljudi u kulturnim ustanovama do zlatnog WC-a, kada je 460 tisuća kuna plaćeno za obnovu svega 16 kvadrata WC-a Gradskog poglavarstva, pa i do afere izgradnje još zlatnijih stepenica do njene kuće te one najveće - izgradnje golf-terena na Srđu i tajnog ugovora za izgradnju javne garaže u Dubrovniku. Spomenuli smo i problem oko izgradnje njene kuće. Tu su i pitanja veza za njenu jahtu i čudnog raspada dubrovačke tvrtke koja je imala restorane i kafiće u staroj gradskoj jezgri - UTD Raguse.

I najvažnije, postavili smo pitanje o istrazi Porezne uprave i, na temelju vlastitih Indexovih članaka o imovini Dubravke Šuice, upitali kako je moguće da je od jednog stana u Gružu i Renaulta 9 u malo više od 10 godina došla do imovine koja se procjenjuje na pet milijuna eura. Ignorirali su nas sve do trenutka kada je najvažnije političko glasilo Bruxellesa, EUobserver, na naslovnici objavilo priču pod naslovom "Odakle Šuici milijuni?", pozivajući se na Index te naglasivši znakovitu šutnju hrvatske strane.

Francuski list Libération također piše o klimavoj poziciji Dubravke Šuice koja bi trebala postati jedna od povjerenica u Europskoj komisiji. Ovaj lijevo orijentirani francuski list tako tvrdi da je Šuica jedna od predloženih povjerenica čija bi kandidatura mogla pasti, i to najviše jer "ima poteškoće u objašnjavanju odakle joj imovina od pet milijuna eura".

Korupcijski skandali i šest neodgovorenih pitanja

Podsjetimo da je nevladina udruga GONG postavila Šuici šest pitanja: "Kako misli voditi brigu o budućnosti demokracije u Europskoj uniji kada se hrvatska vlada guši u korupcijskim skandalima? Kako će braniti vladavinu prava, a bila je protiv sankcija Mađarskoj zbog kršenja vladavine prava? Kako će se boriti za ravnopravnost, a bila je protiv dvaju rezolucija o rodnoj ravnopravnosti (Estrela report and Zuber report)? Kako je uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji?"

Ni HDZ ni Šuica nisu ni pokušali dati odgovore na ova pitanja. Nije teško pogoditi zašto.