Index istrage

Otkrivamo: King ICT u 6 godina iz proračuna dobio gotovo milijardu kuna

PREMA podacima Državne riznice Ministarstva financija, odnosno prema isplatama iz državnog proračuna, ova bi 2019. godina mogla biti rekordna za tvrtku KING ICT. Naime, toj bivšoj tvrtki potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića od siječnja do kraja listopada ove godine isplaćeno je 172,3 milijuna kuna iz proračuna temeljem dobivenih javnih natječaja za razna ministarstva, vladine urede i sabor. Za KING ICT rekordna je bila 2017. godina kada im je iz proračuna isplaćeno 188 milijuna kuna, no sudeći prema posljednjim natječajima, tu brojku mogli bi prijeći ove godine.

Kad se zbroji koliko je KING ICT-u isplaćeno iz državnog proračuna od 2013. godine do danas, dolazi se do iznosa od 923 milijuna kuna.

No krenimo redom.

MSAN grupacija najveća je IT grupacija u Hrvatskoj, a jedan od najvećih dijelova te tvrtke upravo je informatički div KING ICT. Prema službenoj biografiji, aktualni potpredsjednik vlade i ministar obrane Krstičević 2001. godine na poziv vlasnika Stipe Matića ušao je MSAN grupaciju. Prvo je zaposlen kao menadžer, potom kao prokurist, a nedugo zatim postaje direktor KING ICT-a, tvrtke kćeri te kompanije sve do 2007. godine. Tada Krstičević prelazi u Upravu i Nadzorni odbor.

Veza Krstičevića i KING ICT-a

Već godinama iz KING-a i MSAN-a naglašavaju kako Krstičević nema nikakvu funkciju, sponu, dodir ili utjecaj na poslovanje MSAN Grupe i KING ICT i to od kada je postao saborski zastupnik, a kasnije i član vlade.

Krstičević je izabran za saborskog zastupnika HDZ-a na izborima 2011. godine, no tada nije izašao iz te grupacije nego je svoj mandat u saboru stavio u mirovanje. Četiri godine kasnije, i to u prosincu 2015. godine, opet ulazi u sabor, no ovog puta se i aktivira kao zastupnik. Tada i izlazi iz tvrtki. Krstičević je sve do konca 2015. godine bio član nadzornih odbora tri povezane tvrtke u vlasništvu Stipe Matića. U firmi KING ICT bio je član nadzornog odbora, a u firmama M San grupa i Poljoprivredno poduzeće Orahovica bio je predsjednik nadzornog odbora.

O KING ICT-u već se dulje vrijeme piše u kontekstu tvrtke koja vrlo često dobiva javne natječaje, a neki od napisa izravno su povezivali vrh HDZ-a i upravu te tvrtke. Prije sedam godina spominjalo se kako USKOK i DORH češljaju tu grupaciju zbog ugovora koje su potpisivali tadašnji premijer Ivo Sanader i tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, s obzirom na to da je tvrtka KING ICT u pet godina Sanaderova mandata dobila državnih poslova u vrijednosti malo manjoj od milijardu kuna. No zapravo nikada nije službeno pokrenuta ni jedna istraga niti se ikada dokazalo da je KING ICT bio privilegiran i u jednoj javnoj nabavi.

Ove godine iz MUP-a isplaćeno više od 100 milijuna kuna na račun KING ICT-a

Tvrtka KING ICT nedavno je opet došla u fokus javnosti kada je otkriveno da su s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla d.d. na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova dobili posao vrijedan 17,3 milijuna kuna. Riječ je o nabavi dva drona velikog dometa. Dva drona koji bi trebali pokrivati hrvatsku državnu granicu za potrebe MUP-a izrađeni su u nedavno osnovanoj tvrtki kćeri KING ICT-a Planet IX i imaju oznaku "Planet IX - eRIS III". Službeno predstavljanje tog drona bilo je u lipnju ove godine, negdje u vrijeme kad su bili posljednji prijavni rokovi za natječaj MUP-a, a četiri mjeseca kasnije već su prodani državi.

>> Za dva drona ćemo Krstičevićevoj bivšoj firmi platiti 17 milijuna kuna

Ove godine, u prvih deset mjeseci iz MUP-a je KING ICT-u isplaćeno malo više od 100 milijuna kuna, točnije  100.676.968,54 kuna. I Krstičevićevo Ministarstvo je ove godine prema podacima Državne riznice isplatilo KING ICT-u 8,7 milijuna kuna, dok je Ministarstvo poljoprivrede, primjerice, isplatilo 5,8 milijuna kuna.

U 2018. godini najviše novca uplaćeno od Ministarstva poljoprivrede

Prošle godine iz proračuna je toj bivšoj Krstičevićevoj tvrtki isplaćeno 128.628.191,18 kuna, a najviše je isplaćeno iz Ministarstva poljoprivrede, i to 35 milijuna kuna, te iz MUP-a 30,4 milijuna kuna. Treće po redu je Ministarstvo pravosuđa s 20,5 milijuna kuna.

Podsjetimo kako se u travnju prošle godine problematizirao zajednički nastup KING ICT-a i tvrtke Israel Aerospace Industries (IAI) na javnom natječaju za nabavu besposadnog zrakoplovnog sustava (dronova) za Ministarstvo poljoprivrede. Izraelski IAI bio je zanimljiv jer je bio jedan od ključnih nosioca ponude za nabavku starih F-16 Baraka koje je tada htio kupiti ministar Krstičević, za potrebe obrane RH. Taj natječaj za kupovinu F-16 Baraka je propao, a KING ICT je tada u svojim službenim reagiranjima naglašavao kako taj natječaj Ministarstva poljoprivrede nisu ni dobili pa tako ne može ni postojati poveznica s nabavkom zrakoplova.

"Ni na koji način nismo sudjelovali u procesu odlučivanja o nabavci borbenih zrakoplova niti je taj proces imao bilo kakvog dodira s poslovnim odlukama ili poslovno-tehnološkim partnerstvima tvrtke KING ICT. To se odnosi i na recentni natječaj Ministarstva poljoprivrede na kojem ni nismo odabrani", dio je reagiranja iz 2018. godine. No razloga za nezadovoljstvo nisu imali jer je sada vidljivo kako su te 2018. godine najviše isplata, i to 35,7 milijuna kuna, imali upravo iz Ministarstva poljoprivrede.

Trećina prihoda dolazi izravno iz džepova poreznih obveznika

U 2017. godine KING ICT-u isplaćeno je iz proračuna 188.131.499,47 kuna, a najviše im je uplaćeno s računa MUP-a, i to 90 milijuna kuna, slijedi Ministarstvo obrazovanja s 34,3 milijuna kuna te Ministarstvo poljoprivrede s 33,9 milijuna kuna. Poslovni podaci pokazuju da je te godine KING ICT imao ukupan prihod od 625.785.700 kuna, što znači da je od poslova s ministarstvima, vlade i sabora stiglo više od 30 posto prihoda i to bez poslova s gradovima, općinama i županijama te državnim tvrtkama.  

U 2016. godini, kada na čelo vlade dolazi Andrej Plenković, KING ICT-u je isplaćeno 121.528.719,12 kuna iz proračuna, a tada su prijavili ukupne prihode u vrijednosti od 554.658.700 kuna. U 2015. godini, kada vladu preuzima koalicija HDZ-a i Mosta, isplaćeno im je 143.523.404,37 kuna, a te su godine prijavili ukupne prihode od 488 milijuna kuna.

U posljednjoj godini SDP-a 60 milijuna kuna, a u prvoj godini HDZ-a - 143 milijuna kuna

U posljednjoj godini mandata Zorana Milanovića KING ICT-u iz državnog proračuna je isplaćeno 60,8 milijuna kuna, a 2013. godine isplaćeno je 108.416.486,90 kuna, što su puno manji iznosi od onog nakon 2015. godine i pada SDP-ove koalicijske vlade.


Koliko su dobili od gradova, općina i županija? Riznica nema te podatke

Državna riznica ima podatke od 2013. godine do danas pa nije moguće vidjeti kako je KING ICT prolazio u godinama vlade Jadranke Kosor ili Ive Sanadera na javnim natječajima ministarstva, vladinih ureda i sabora. Isto tako, iz podataka Državne riznice nije moguće vidjeti koliko je natječaja dobiveno, odnosno koliko je novca isplaćeno od strane lokalne uprave i samouprave odnosno gradova, općina i županija, što predstavlja znatan dio financijskog kolača. Tek za usporedbu, Grad Zagreb ove je godine u prvih devet mjeseci imao vrijednost nabave u IT-ju veću od 63 milijuna kuna.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.