Index istrage

Marići su muljali s apartmanom kod Biograda i masno zaradili

DO sada je bilo poznato da su Goran Marić i njegova supruga Marijana od poduzetnika i Marićeva prijatelja Zvonka Šarića kupili tri nekretnine, dva apartmana u Turnju, kod Biograda na Moru te spornu vikendicu u Živogošću. Sada smo otkrili i četvrtu nekretninu koju su Marićevi od Šarića kupili 2014. godine, a riječ je o još jednom apartmanu u Turnju, površine 26,38 kvadrata. 

Kupili apartman od svoje bivše firme koju su prije toga poklonili

Ono što je posebno zanimljivo u vezi te četvrte nekretnine je činjenica da je Marićeva supruga apartman kupila od vlastite bivše tvrtke Scientia, i to pet mjeseci nakon što su Marići tu bivšu obiteljsku tvrtku poklonili Zvonku Šariću. Apartman se nalazio u vlasništvu Scientije od 2005. 

>> Milijunski stanovi, franjevac i prijatelj: Otkrili smo najveću Marićevu aferu

Marić je 2014. u imovinskoj kartici naveo da je tržišna vrijednost tog apartmana 180 tisuća kuna. Taj apartman prodat će tri godine kasnije, u kolovozu 2017., a privatna osoba koja je kupila apartman podigla je stambeni kredit od 390 tisuća kuna pa se može zaključiti da su Marići na ovom poslu zaradili 210 tisuća kuna. No krenimo redom. 

Od poklona do kupovine

Obitelj Marić imala je tvrtku Scientia koja je bila specijalizirana za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Ta mala tvrtka kojom je upravljala Marićeva supruga Marijana, a koja je 2011. imala svega 50 tisuća kuna prihoda i gubitak od 84 tisuće kuna, s franjevcima iz Splita potpisuje u lipnju te godine kupoprodajni ugovor za kupovinu spornog stana u Zvonimirovoj ulici, a o čemu smo već više puta pisali. Sada je poznato da je tvrtka Scientia imala i stan u Turnju i to od 2005. 

>> Milijunski stanovi, franjevac i prijatelj: Otkrili smo najveću Marićevu aferu

Marijana Marić, supruga Gorana Marića, u ožujku 2013. predaje tvrtku Scientia bez naknade svom sinu Anti Mariću. Marić junior u listopadu 2013. Scientiju je poklonio poduzetniku Zvonku Šariću. Scientija je, dakle, u to vrijeme imala stan u Zvonimirovoj ulici, apartman u Turnju te 867 tisuća kuna kapitala. 

Ugovor o prijenosu poslovnog udjela koji potpisuju Marić junior i Zvonko Šarić, u članku 2 otkriva kako se transakcija odvija - bez naknade. Tvrtka u to vrijeme nije imala nikakvih dugovanja ni zaposlenika. 

Klikom na fotografiju možete vidjeti ugovor u cijelosti

Šarić je, samo četiri mjeseca nakon što je od Marića dobio na poklon tvrtku, prodao stan u Zvonimirovoj i to tvrtki Šted Invest, bivšoj firmi Gorana Marića. Potpisnici tog kupoprodajnog ugovora 17. veljače 2014. su Zvonko Šarić i Damir Poljak, direktor te tvrtke koji je 2008. naslijedio Gorana Marića u Šted Investu. 

Zaradili 210 tisuća kuna na apartmančiću

Mjesec dana nakon toga, 31. ožujka 2014., tvrtka Scientia kojom je tada upravljao Šarić, prodaje apartman u Turnju i to bivšoj direktorici te tvrtke za sada nepoznati iznos. Marić je u imovinskoj kartici 2014. naznačio kako je njegova supruga taj stan kupila za 180 tisuća kuna, odnosno naveo je da je tržišna vrijednost tog stana 180 tisuća kuna. 

To je, prema svemu sudeći, bila jedna od zadnjih poslovnih aktivnosti tvrtke Scientia. Tada je tvrtka izdala pozajmicu nepoznatoj osobi od 1,7 milijuna kuna, a otad je tvrtka Scientia u mirovanju. Kome je izdala pozajmicu, Šarić ne želi otkriti. Pozajmica je aktivna i danas. 

>> Tko normalan poklanja gotovo dva milijuna kuna?

Marići su taj apartman u Turnju koji su kupili od Šarićeve Scientije prodali fizičkoj osobi iz Krašića u kolovozu 2017. Na tom stanu je vidljiv i teret, odnosno ugovor o stambenu kreditu u visini od 390 tisuća kuna koji je podignut u Karlovačkoj banci. Pretpostavlja se da je to bila i cijena stana. 

Kome je išla pozajmica?

Podsjetimo kako nam je Šarić, govoreći o poslovima koje je imao s Goranom Marićem i njegovom obitelji, rekao da je "poslovne udjele u tvrtki Scientia stekao sukladno Zakonu o trgovačkim društvima". No ne želi otkriti kome je išla pozajmica od 1,7 milijuna kuna. Marića smo još 24. lipnja upitali može li objasniti zašto je obiteljska tvrtka Scientia prepisana na Zvonka Šarića bez naknade, no do danas nismo dobili nikakav odgovor. 

Po svemu sudeći, čak ni ovaj slučaj neće biti posljednje otkriće o poslovima ministra državne imovine koji je očigledno dobro muljao s vlastitom imovinom i na tome sjajno zaradio.

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.