Index istrage

HDZ-ovcu u gubitašu digli plaću sa 17 na 22 tisuće kuna, objašnjenje je urnebesno

KRUNI CAVRIĆU, članu Uprave tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila (TSŽV), tvrtke kćeri HŽ Putničkog prijevoza, nedavno je podignuta neto plaća sa 17.000 kuna na 22.000 kuna, doznaju Index istrage.

HDZ-ov pukovnik u mirovini u dva mjeseca sve popravio

Zašto je član Uprave dobio toliko povećanje plaće u vrijeme krize te ne baš dobre financijske situacije, upitali smo TSŽV, a kažu da je Kruno Cavrić od 7. travnja do 30. lipnja ove godine gotovo pa spasio tvrtku, riješio niz problema te "efektivnim djelovanjem vrlo brzo i učinkovito u potpunosti i dugoročno stabilizirao poslovanje društva". 

Cavrić je, recimo i to, član Uprave od prosinca 2018. godine, umirovljeni je pukovnik HV-a, tajnik je Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" te je sudjelovao u političkim kampanjama HDZ-ovih kandidata kao što je bila ona Kolinde Grabar-Kitarović. Pokušali smo saznati što je Cavrić zapravo napravio ovog proljeća da je zaslužio toliki rast plaće, a odgovori su bili, u najmanju ruku, urnebesni. Proslijedili su nam čak i pismo radnika ovog gubitaša koji je oduševljen onim što Uprava radi.  

No, krenimo redom. 

Tehnički servisi HŽ-a pružaju usluge održavanja električnih i dizelskih lokomotiva, električnih i dizelskih motornih vlakova, čišćenje i njegu željezničkih vozila, usluge intervencije na prugama Republike Hrvatske s pomoćnim vlakovima. Društvo je 100 posto u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza, a zapošljava malo više od 630 ljudi.  

Pao im promet za 80 posto

Tvrtka već godinama gomila gubitke. 2019. godinu završili su sa 153 tisuće kuna gubitka, a 2018. godinu s 2,3 milijuna kuna gubitka, dok je 2017. godina zaključena s 2,2 milijuna kuna minusa. Podsjetimo kako su nedavno iz Sindikata hrvatskih željezničara (SŽH) upozorili da su zbog proglašenja pandemije i uvođenja epidemioloških mjera u ožujku i travnju drastično pali prihodi u tvrtkama kćerima HŽ-a. Tako kažu da su Tehnički servisi željezničkih vozila u travnju pali za 80 posto!

Uprava od travnja ove godine broji dva člana, a to su Hrvoje Zajec kao predsjednik Uprave te Kruno Cavrić kao član Uprave. Zajec je došao umjesto Gorana Jurišića, koji je bio na čelu te tvrtke tri i pol godine. Upravo je Zajec kao predsjednik Uprave potpisao odluke o enormnom povećanju plaće za Cavrića. Potpisu na povećanje plaće prethodila je sjednica Nadzornog odbora, a članovi su jednoglasno bili za povećanje plaće. 

Nova Uprava napravila čudo 

"Odluka Nadzornog odbora temeljena je na rezultatima rada nove Uprave koja je imenovana 07.04.2020.godine. Naime, ne samo što je nova Uprava svojim efektivnim djelovanjem vrlo brzo i učinkovito u potpunosti i dugoročno stabilizirala poslovanje društva ozbiljno uzdrmano korona krizom, nego je i savjesnim i odgovornim upravljanjem riješila niz problema koji su opterećivali poslovanje društva u velikoj mjeri i prije korona krize, tako da je osjetno smanjila dug prema dobavljačima, na nulu svela ogroman dug kupaca prema društvu te uspješno i u korist društva zatvorila niz otvorenih pitanja s poslovnim partnerima. U stvari rješavala je brzo i učinkovito probleme i štete nastale zbog pogrešne politike i narušenih međuljudskih odnosa iz proteklog razdoblja", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Tehničkih servisa. U Upravi, naglasimo još jednom, sjede dva čovjeka - predsjednik Zajec i član Cavrić.

Tvrde nam u odgovoru iz TSŽV-a i kako su povećanjem plaće zapravo uštedjeli. Kako? 

Predsjednik Uprave vodi brigu o održavanju i čišćenju, a Cavrić sve ostalo

"Da, članu Uprave je osjetno povećan opseg poslova. Također, TSŽV-om upravlja dvočlana Uprava dok je prije imenovanja g. Cavrića Uprava bila tročlana, što je rezultiralo uštedom u vidu ukupnog troška plaće Uprave", kažu nam iz te tvrtke.
 
Naravno, logično pitanje bilo je čime se to bavi Cavrić i što je zapravo uradio da je zaslužio toliko povećanje plaće u jednom državnom gubitašu. 

"Poslovnikom o radu Uprave TSŽV predsjednik i član Uprave zajedno odgovaraju za rad svih poslovnih područja kao i odvijanje svih poslovnih procesa. S ciljem efikasnosti Predsjednik Uprave vodi brigu o poslovima održavanja i čišćenja a Član Uprave vodi brigu o koordinaciji poslovnih područja nabave, prodaje, ekonomsko-financijskih poslova te zajedničkih poslova", stoji  u odgovoru koji smo dobili iz TSŽV-a. 

Napadate nas

Zanimljivo je da su u ovoj državnoj tvrtki naše upite doživjeli kao napade pa kažu da su ti "napadi u vidu širenja glasina i dezinformacija na novu Upravu započeli u trenutku kad je Uprava zatražila reviziju cjelokupnog poslovanja društva". 

Kažu nam u odgovoru na upit Indexa da je sve kulminiralo prošlog tjedna, kada su zatražili internu reviziju zbog sumnje da je nanesena financijska šteta društvu. No, o tome nas nisu detaljno obavijestili. 

Dio dirljiva pisma radnika napisanog taman u vrijeme upita Indexa 

No, da ne bi bilo zabune, poslali su nam i pismo potpore novoj Upravi jednog od sindikata koji djeluje u sklopu TSŽV-a. Pismo potpisuje Ilija Bulić, inače predstavnik radnika u Nadzornom odboru, a u pismu se naglašava kako je Uprava koja je krenula s radom u travnju ove godine napravila "značajne pomake". Pismo ima današnji datum, 22. rujna, a poslano nam je jutros u 8:40. 

>> Oglasila se državna tvrtka u kojoj su uhljebili Marićevog brata i šogora

Podsjetimo da smo o ovoj tvrtki aktivno pisali prije nekoliko godina kada je buknula afera jer su u Upravu tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila postavili Svetimira Marića, brata tadašnjeg ministra Gorana Marića. 

Uputili smo upite i vlasnicima, državnoj tvrtki HŽ Putnički prijevoz, no nisu nam se javljali. 

Originalno objavljeno na Index istrage