Index istrage

Doznajemo: U New York na račun škola otišlo sedmero ravnatelja, 12 odustalo

Doznajemo: U New York na račun škola otišlo sedmero ravnatelja, 12 odustalo
Foto: USHR, Index, 123 RF

BUDUĆI da smo jučer na zagrebačkom aerodromu vidjeli samo dio onih koji su otišli na put u New York, od Ministarstva znanosti i obrazovanja upravo smo doznali točan broj ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova koji su otputovali na "stručno usavršavanje" u SAD.

>>Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u New York. Idu na krstarenje i misu

Ukupno je sedmero ravnatelja (škola i učeničkih domova) otputovalo u Ameriku, dok je njih dvanaestero odustalo od puta nakon otkrića Index Istraga da idu na račun škola, a da će se najmanje "stručno usavršavati". Neslužbeno doznajemo da su se ravnatelji pravdali Ministarstvu da su put platili sami, iz općih sredstava škole, pa je Ministarstvo zatražilo dodatno pojašnjenje.

Jasno je da "plaćanje iz općih sredstva škole" znači da im je put platila škola.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nam je odgovorilo da su zahtjev za žurno očitovanje poslali ravnateljima gimnazija, umjetničkih škola i učeničkih domova iz nadležnosti njihovog Ministarstva.

Ministarstvo traži dodatno pojašnjenje oko financiranja puta

"Kratki sukus je sljedeći: 12 ravnatelja navelo je da odustaju od putovanja, 7 ravnatelja je otišlo na putovanje. Ravnatelji, koji nisu odustali od putovanja, navode da će u razdoblju od 13. do 19. veljače koristiti dane godišnjeg odmora. Ministarstvo je zatražilo dodatna očitovanja vezana uz financiranje putovanja te ćemo vam na upit odgovoriti čim budemo imali cjelovitu informaciju", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Nadalje ističu kako u navedeni broj nisu uključene ustanove izvan sustava MZO-a (ASOO, Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, Osječko-baranjska županija).

>>Nakon otkrića Index Istraga otkazan put ravnatelja u New York

Još jednom podsjetimo da se formalno "stručno usavršavanje" svelo na petosatni posjet jednoj školi i odjelu za obrazovanje u New Yorku. Ostalo vrijeme ravnatelji će provesti uživajući u čarima New Yorka, grada koji mnogi smatraju prijestolnicom svijeta. Odnosno, idu na šoping izlet u New Jersey, krstarenje oko Manhattana, misu u hrvatsku župu te druženje s hrvatskim franjevcima.

Sedmodnevno putovanje u New York košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i pet noćenja s doručkom u hotelu. Izleti se dodatno naplaćuju, kao i američka viza.

Originalno objavljeno na Index istrage